Atacul informatic asupra studiourilor Sony Pictures din noiembrie a culminat cu anularea lansarii comediei The Interview. Este o chestiune serioasa de securitate nationala, a declarat secretarul de presa de la Casa Alba, Josh Earnest.
Comedia The Interview spune povestea fictiva a unui complot CIA cu scopul asasinarii dictatorului nord-coreean Kim Jong-Un. Personajul, interpretat de Randall Park, se afla intr-un elicopter care este lovit de o racheta. Atacul informatic a facut public pe internet un fragment video din film cu scena dinaintea exploziei elicopterului, in care dictatorul apare cu fata cuprinsa de flacari (sursa: dailymail.co.uk). Tema filmului i-a deranjat pe Aparatorii Pacii (Guardians of Peace), grupul de pirati online, care a pretins oprirea difuzarii lui si i-a amenintat pe cinefilii dornici sa mearga la premiera comediei. Aceeasi grupare informatica a patruns in baza de date a studiourilor de film Sony de unde a obtinut scenarii pretioase (printre care si cel al viitorului film din seria James Bond), date personale (ca adresele si numarul asigurarii sociale a angajatilor si a colaboratorilor Sony Pictures), mail-uri confidentiale dintre directorii Sony si vedete de film si a publicat ilegal pe internet cinci pelicule ale companiei americane, dintre care unele lansate de curand: „Furia: Eroi anonimi” si „Annie”.
In ciuda convingerilor americane ca nord-coreenii sunt de vina pentru atac, oficialii Coreei de Nord au negat implicarea acesteia. Totusi, rapoarte de specialitate americane consemneaza marturia unui dezertor dintr-o anumita grupare de „luptatori cibernetici” nord-coreeni despre cat de calificati sunt acestia pentru diverse forme de atac informatic (difuzare de virusi cibernetici prin jocuri video, furt de informatii tehnologice din alte sisteme computerizate, difuzarea mesajelor de propaganda pe retele sociale etc), potrivit dailymail.co.uk.
Analistii de piata americani estimeaza pagube de pana la 210 milioane de dolari, iar toate companiile asociate cu filmul The Interview sunt in alerta. Chiar si protagonistii acestuia, James Franco si Seth Rogen si-au anulat toate aparitiile publice legate de film (variety.com).
Cineasti si actori de la Hollywood critica decizia companiei americane Sony Pictures si a cinematografelor de a nu difuza pelicula, numind-o un act non-american de lasitate (Jimmy Kimmel) si o amenintare la adresa libertatii de exprimare (Ben Stiller). De aceeasi parere sunt si actorii Steve Carell, Rob Lowe si cineastul Judd Apatow.
George Clonney si agentul sau, Bryan Lourd, au initiat o petitie in sprijinul Sony Pictures care a fost trimisa numelor mari din industria de divertisment si refuzata de fiecare data, ceea ce l-a facut pe actor sa atraga atentia asupra lasitatii de la Hollywood intr-un interviu pentru deadline.com si sa-si exprime convingerea ca trebuie facut tot ce se poate sa iasa acest film si “nu pentru ca oricine ar trebui sa il vada, ci pentru ca nimeni n-are dreptul sa ni-l interzica”.
Pe de alta parte, Todd Boyd, profesor universitar de cultura si film in California, este de parere ca Sony Pictures plateste pretul pentru o decizie naiva: “este sfidator sa faci un film in care o persoana inca in viata este asasinata, in ciuda a ceea ce se poate crede despre respectiva figura publica. Si sa faci asta intr-o comedie pare cu atat mai arogant, imprudent si naiv “(conform bigstory.ap.org).
In SUA exista nenumarate cazuri de conturi personale piratate, majoritatea din randul celebritatilor. Fotografiile cu vedete goale sau in ipostaze intime sunt cel mai des piratate. Jennifer Lawrence, Kate Upton, Avril Lavigne, Kim Kardashian sunt doar cateva exemple de victime. Dar niciunul dintre aceste cazuri nu cunoaste o asemenea anvergura, incat sa fie catalogat drept “un atac la siguranta nationala”.