Circa 2000 de persoane cu credite in franci elvetieni s-au adunat in Piata Constitutiei duminica, solicitand autoritatilor sa intervina de urgenta in criza generata de aprecierea francului, astfel incat bancile sa converteasca in lei creditele in valuta, la cursul istoric plus maxim 20%, informeaza Medaiafax.
Printre mesajele afisate de protestatari s-au numarat: “BNR + Banci + Clienti = Vinovati! De ce doar noi suntem penalizati?”, “Banca = Camatar legalizat de BNR si de Stat!”, “Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!”, “BNR reglementeaza doar cum bancile dicteaza!”, “Vreau rata sa imi platesc, Copilul din ce-l hranesc?”, “Je Swiss dator vandut!”, “Rate CHF la curs istoric!, “Eram educat, dar dezinformat. Banca m-a inselat!”, “Voi aveti puterea, noi avem durerea!”
Grupul a depus marti, prin reprezentantii sai, o cerere la Guvern, Camera Deputatilor si Senat, prin care propune spre dezbatere si adoptare in regim de urgenta, de maxim doua saptamani, un text de initiativa legislativa care sa solutioneze situatia “grava” in care sa regaseste o mare parte a clientilor care au contractat credite in monede straine (franci elvetieni, euro sau dolari).
Clientii institutiilor de credit cer astfel, prin masurile propuse, ca bancile sa le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor in valuta in moneda nationala, la cursul de la data semnarii contractelor apreciat cu cel mult 20%, indiferent de tipul creditului, ipotecar sau de nevoi personale.
Totodata, ei solicita interzicerea aplicarii de catre banca a unor comisioane si garantii suplimentare, precum si de costuri si alte cheltuieli netransparente in procesul de conversie. O alta cerere este ca dobanda anuala efectiva (DAE) pentru creditul in lei sa nu depaseasca nivelul DAE aplicat anterior.
Daca initial, in jurul orei 12:00, la actiune se aflau in jur de 600 de persoane, la ora 13:20, randurile protestatarilor s-au inmultit la circa 2000 de persoane, acestia scandand ca nu mai achita ratele la banci pana nu se gasesc solutii corecte astfel incat sa-si permita sa plateasca in continuare datoria, nu sa ajunga in situatia de a ramane fara case.
“Asteptam sa ni se alature cat mai multe persoane din Bucuresti si din tara, pana la ora 16:00. Acest miting este prima actiune pe care o organizam pentru a sustine demersul nostru legislativ, respectiv solicitarea depusa la Guvern, Camera Deputatilor si Parlament. Vor urma si altele, nu ne oprim aici, vom pune in continuare presiune si vom boicota sediile bancilor. Bancile nu au dorit pana acum sa stea de vorba cu noi ca grup, cu atat mai putin individual”,a declarat Andreea Cristoforidis, unul dintre reprezentantii grupului si organizator al mitingului.
Protestatarii spun ca bancile de la care au luat credite nu fost dispusi niciodata la negocierea contractului de credit, fiind nevoiti sa accepte forma contractului asa cum a fost inaintata de banca pentru a putea accesa un imprumut pentru casa.
“Negocierea presupune doua parti, or banca nu negociaza cu clientii contractele de credit, nu sta de vorba cu noi pe aceste aspecte. Nici renegocierea contractelor nu este posibila individual”, spune Daniel Teodorescu, alt reprezentant al Grupului Clientilor cu Credite in CHF.
O familie prezenta la miting, cu o fetita de un an si jumatate in brate, a ajuns in situatia de a avea de achitat in aceste zile o rata de 4.100 de lei, fata de 1.800 de lei la momentul contractarii creditului, pentru achizitia unui apartament.
“Cand am mers la banca am cerut credit in lei, mi s-a spus ca nu ma incadrez nici la lei, nici la euro, dar ofiterul de credit mi-a spus ca ne da franci elvetieni. Atunci nici nu stiam ce sunt francii elvetieni, dar mi s-a spus ca ma incadrez si ca e foarte bine”, afirma Constantin Hrenciuc, capul acestei familii.
Debitorii bancilor spun ca vor reglementari exacte in “Romania lucrului bine facut” si in practica, nu doar in teorie.
Protestatarii au scandat “Jos Isarescu!”, “Jos Mafia!”, “Conversia!”.
“Noi, semnatarii petitiei, sustinem demersul initiat marti, 20 ianuarie 2015, de catre GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF pentru denominarea in lei a creditelor in valuta, la cursul de la data semnarii contractului + maximum 20%.
Marti, 20 ianuarie 2015, GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF a inaintat o solicitare Guvernului, Camerei Deputatilor si Senatului prin care cerea dispunerea in regim de maxima urgenta a unei INITIATIVE LEGISLATIVE care sa solutioneze situatia grava in care se gaseste o buna parte a clientilor bancilor care au contractat credite in orice valuta straina (CHF, EURO, USD).
Solicitarea, cu numerele de inregistrare 686 din 20.01.2015 (Guvernul Romaniei), 296 din 20.01.2015 (Camera Deputatilor) si 113/17 din 20.01.2015 (Senat), contine si o propunere de text legislativ care are la baza un Proiect Legislativ pe tema conversiei creditelor in franci elvetieni in lei, apartinand unui grup numeros de parlamentari ? 131 deputati si senatori.
Acestei initiative i S-AU ADUS MAI MULTE MODIFICARI de catre GRUPUL CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF si asociatiile de protectie a consumatorilor din sectorul financiar (ACCBAR, AURSF, PARAKLETOS), printre care:
– Posibilitatea consumatorilor cu credite in valuta straina (CHF, EURO, USD) de a opta pentru conversia creditelor din valuta in lei, la cursul de la data semnarii contractului + o diferenta de maximum 20%, indiferent de tipul de credit acordat (cu sau fara garantie).
– Interzicerea solicitarii si aplicarii oricaror altor comisioane, costuri si garantii suplimentare in procesul de conversie a creditelor.
– Interzicerea perceperii unei dobanzi anuale efective (DAE) mai mare in noua moneda de creditare.
Continutul integral al Solicitarii se regaseste pe pagina de facebook a GRUPULUI CLIENTILOR CU CREDITE IN CHF, la sectiunea Fisiere (Files).
Initiatori:
Catalin Voivozeanu,
Andreea Cristoforidis
Sorin Comanescu