Nu doar în muzica, ci și în cuvintele muzicianului – violoncelist, tenor, compozitor – Adrian Naidin lumea se reașază sub lumina poeziei, a căutării sensurilor, a speranței.
Basarabia
În fiecare dimineață bunica mea plângea, iar eu mereu o întrebam ”De ce plângi, bunicuță?” răspunsul ei era de fiecare dată același: ”Pentru că știu că nu o să mai ajung să-mi văd niciodată Basarabia mea”. Și așa a și fost, bunica nu a mai ajuns să o vadă… Am fost eu în schimb și am cântat în Basarabia.
Părinții
Mama mea mă ajută mult, mă sfătuiește, mă corectează, dacă e nevoie. E drept că niciodată nu a fost mulțumită sută la sută de ceva, fiindcă este extrem de exigentă! Ea întâi începe cu ce nu e bine și abia apoi spune ceva de bine. Mă enerva mult câteodată, dar a și avut dreptate, adesea. Tata este ceva mai darnic cu laudele.
Miorița
Sunt atât de multe de spus despre Miorița. Lumea crede că este vorba despre un cioban cam fraier, așa cum reiese din ultimele perle de la Bac. Mie mama, care e profesoară de limba și literatura română, mi-a explicat foarte bine, iar eu acum înțeleg diferit Miorița. Blaga zicea că este ”un imn adus vieții”, nu este o baladă despre moarte. Oricum, marea dramă vine din faptul că ciobanul știe că ceilalți doi îl vor omorî. Nu poți lupta împotriva unor oameni pe care îi iubești, el a murit deja din momentul în care a auzit că frații lui îi doresc moartea. El nu se apără pentru că nu vrea, nu pentru că nu poate. Lumea care citește ar fi vrut ca el să ia barda și să-i omoare el, așa cum se și întâmplă în varianta bănățeană a baladei. Dar eu cred că un popor care doar reacționează nu mai gândește. Miorița nu se bazează pe acțiune. Este o formă de sacrificiu.
Moarte
Înainte de creștinism exista o formă de înmormântare în copaci, între crengi. S-a păstrat chiar și după creștinism o perioadă. Mi-a povestit un prieten că bunicul său a murit cu paiul în gură și cu fluierul la cap, a simțit că moare, s-a așezat senin și a așteptat. Noi nu cred că vom fi atât de sănătoși, încât să simțim când vom muri.
Evoluție
Peste 30 de ani vor exista alte joburi decât există astăzi, nici nu știu dacă muzicienii vor mai fi de interes, pentru că vor apărea roboți care vor putea cânta… Omul va ajunge ușor-ușor să fie depășit de aceste instrumente despre care nu știm totul, căci nu prea ne dăm seama când intervine conștiința de sine.
Cosmos
Noi nu putem ajunge în alt sistem solar cu corpul pe care îl avem, el trebuie îmbunățățit sau trecut în altă dimensiune. Sau e posibil, din nou, să ajungă doar roboții noștri. Trebuie să acceptăm faptul că acest corp trebuie îmbunătățit. Ori prelungim durata de viață a celulelor, ori îl schimbăm cu totul.
Căutare
Unii oameni caută ceva ce nu e de găsit în lumea asta, sau e aproape de negăsit. Oamenii sunt, oricum, ființe mult mai complexe decât putem intui. Eu cred că omul este ceva mai mult decât niște carne și niște energie.
Europa
Foarte mult îmi place continentul nostru. Este plin de cultură, muzica simfonică s-a născut aici, pictura s-a născut aici… Acum își schimbă puțin configurația. Mie mi-au plăcut Parisul, Barcelona, dar și orașele mici din Spania, acolo unde este pământ roșu. Și Londra mi-a plăcut. Încă este o atmosferă splendidă în Europa…
New York
În New York m-am simțit aproape ca la București, le știam limba, produsele erau aceleași, doar că erau clădirile mai înalte. Dar nicăieri nu m-am simțit ca acasă. Nu pot să locuiesc nicăieri în afară de România.
Canada
Canada este o țară atât de frumoasă, dar eu m-am simțit rău acolo, din cauza imensității ei, oamenii stau atât de departe unul față de celălalt… am fost să văd o fermă și, până la următoarea, am mers două ore cu mașina. Eu mă simt bine acolo unde sunt oameni. M-a speriat îndepărtarea dintre oameni, simțeam că îmi sfârtecă moleculele.
Fidelitate
Când iubești nu simți nevoia să pleci departe și atunci nu e greu să rămâi fidel. Când nu iubești apare nevoia asta.
Grecia
La un moment dat eram mai cunoscut în Grecia decât în România. Mi-au propus să mă stabilesc acolo, cântam într-un local, făceam și bani, dar după trei luni nu am mai rezistat, nu m-am putut acomoda, îmi era dor de părinți, de drumurile noastre pline de praf… Trei luni jumate a fost recordul meu de stat departe de țară. Deși ei m-au rugat să mai rămân, nu am mai putut…
Acasă
Deși se spune că acasă este acolo unde te simți bine, eu nu m-am putut acomoda nicăieri. Prefer o doină, un deal, o vale, un vin, o sarma…
Tinerețe
Nu mai sunt ca acum 20 de ani când puteam să dorm prin parcări și să iau viața în piept, azi nu mai pot să fac asta, prefer să plec să dau concerte, dar să mă întorc repede, ceea ce se și întâmplă.
Dumnezeu
Mi s-a întâmplat o singură dată în viață să cânt, la Piatra Neamț, așa cum nu o voi mai face vreodată. Atunci nu mi-am dat seama. Abia după ce am ascultat înregistrarea mi-am dat seama că Dumnezeu era cu mine pe scenă, iar eu nici nu am știut, și asta m-a întristat mult…
Intuiție
Toată viața mea mi-am urmat instinctul. Poate ar fi trebuit să mai și judec din când în când, dar nu am putut. Mereu am făcut ce am simțit, chiar dacă logica îmi spunea altceva…
Relații
Am avut momente când am simțit că nu e bine ce aleg, totuși am ales așa. Există dureri pe care omul le poate duce… Eu am simțit că exista pericolul de a fi strivit, dar am mers mai departe. Și nu-mi pare rău. Am găsit noi sensuri, noi înțelesuri, dincolo de acea durere.
Vârstă
Cu cât ești mai matur cu atât rezonezi mai bine cu tine, ai o conștiință a ta, conștientizezi mai bine și raiul, și iadul, și nu mă refer la purgatoriul lui Dante, ci vorbesc de un loc în care nu poți ajunge cu gândul…
Suferință
Mie mi s-a întâmplat la 40 de ani să trăiesc o mare suferință provenind din răutatea umană, aproape ne-uman. Ceva ce nu e din lumea asta, iar atunci când ceva care nu e din lumea asta intră în lumea asta se produce o ciocnire. Fiecare secundă trece infinit de greu. O astfel de durere trece doar cu un glonț.
Iubire
Iubirea nu aduce durere. Iubirea aduce dorul.
Orgoliul
Dacă ar fi doar orgoliul în iubire, ar fi bine, pentru că ar trece repede.
Dor
Există doruri care te despică în două. O nevoie de celălalt atât de mare, încât te poți dezintegra. E un altfel de iad. Preferi să mori, ca să nu mai simți așa…
Violoncel
Pentru mine să nu mai pot să cânt la violoncel înseamnă să nu mai pot cânta deloc. Am încercat să cânt doar cu vocea când aveam mâna în gips și nu era la fel. Eu depind prea mult de violoncel, s-a creat între noi o relație fără de care eu nu mai pot trăi…
Inutilitate
Am avut un moment după accident, când aveam probleme și cu mâna și nici nu auzeam cu o ureche, atunci dacă aș fi avut un pistol… n-aș fi avut regrete. Eu nu pot să trăiesc dacă nu cânt, nu pot să știu că fac umbră pământului degeaba. Așa sunt eu, ori așa, ori așa… După ce mi se vor strica instalațiile, mâinile, picioarele, urechile nu o să stau să mă plimb așa degeaba pe aici. Viața o voi trăi doar atâta timp cât voi putea să dăruiesc, apoi, gata. Altul la rând… nu e nimic trist în asta.
Împlinire
Normal că familia aduce împlinirea. Nu contează cine ar putea să fie femeia lângă care să rămân, poate să fie și mai mare, și negresă și cu 10 copii. Contează să-ți dea sentimentul ăla că vezi altfel firul de iarbă când sunteți împreună, apoi restul vine de la sine.
Singurătate
Oamenii sunt în general singuri. Eu mi-am asumat singurătatea.
Altruism
Se spune că ar trebui să iubim fără să cerem nimic în schimb. Da și nu. Atunci când iubești și nu primești nimic în schimb e o durere cumplită. Am crezut și eu asta: Să dai fără să ți se ceară și să primești fără să ceri! Ce frumos! În creștinism poate, dar între un bărbat și o femeie nu se poate asta…
Schimbare
Schimbarea nu are cum să omoare iubirea, decât dacă acolo nu a fost iubire de la început. Sentimentul de iubire este venit din altă lume și nu trebuie să se rupă.
Fizică
În tot Universul ăsta mare, toate legile fizicii ne spun că totul se poate curba și se poate rupe. Dar eu zic că există ceva ce nu se poate rupe și încă ceva ce nu ar trebui să se poată rupe. Dar este greu să vorbești despre ceva ce nu se poate vedea sau auzi. Eu asta intuiesc și simt. Ceva care sfidează legile Universului. Așa s-a și născut lumea, dintr-o greșeală, dar o greșeală simetrică.