fbpx

Alaptam sau nu alaptam? Adultii care au fost alaptati au rate mai mici de hipertensiune arteriala

de

Pentru a-i asigura micu?ului tau un viitor sanatos, se recomanda o nutri?ie precis adaptata in primele 1000 de zile, care sa includa si laptele matern.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pentru mai multe detalii, acceseaza www.primele1000zile.rowww.primele1000zile.ro

Toate mamicile stiu ca trebuie sa alapteze. Mai stiu si cat de greu este si de cele mai multe ori sunt descurajate de procedeul in sine.
O mamica se teme in primul rand ca nu va avea lapte. I se spune inca din maternitate ca este important ca ea si copilul sa formeze o echipa. Adica, prin supt se stimuleaza secretia lactata, insa ce te faci daca bebelusul are dificultati in a invata sa suga din primele zile? Apare o solutie mai putin placuta: pompa de lapte.
In sfarsit, laptele apare, dar ce te faci cu asa-numita “furie a laptelui”? Oare o sa ma doara? Oare o sa fac mastita asa cum a facut vecina de la etajul 3 atunci cand i-a nascut pe gemeni?
Ok, ok. Trece si acest moment si totul pare in regula pana la momentul in care incepe laptele sa curga necontrolat, apar iritatii si ganduri de genul: “voi mai avea vreodata sanii fermi din adolescenta?”
Si lista de motive care sa descurajeze o mamica poate fi lunga.
Dar cum ar fi daca mamicile ar invata asta: “ hipertensiunea arteriala a fost supranumita “the silent killer” (ucigasul ascuns)!” Si cum ar mai fi daca mamica, cea care isi strange cu atata dragoste la piept micutul ar sti ca toate eforturile de a-l alapta sunt nimic pe langa bucuria de a-i oferi, inca de mic, garantia unei vieti de adult sanatoase, fara hipertensiune arteriala?
In concluzie, mamicile nu trebuie sa cedeze.
De ce? Laptele matern este un aliment unic tocmai prin variabilitatea si complexitatea compozitiei nutrientilor pe care ii contine. Alaptarea ii va asigura bebelusului un mix de nutrienti pe care altfel nu ii poate oferi micutului ei. Si tot efortul depus va fi mai tarziu recompensat prin sanatatea micutului ei.
Studiile demonstreaza ca laptele matern este intru totul adaptat primelor nevoi ale bebelusului.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiv pana la varsta de 6 luni si ulterior, pana la doi ani, impreuna cu alimentatia complementara.
Este binecunoscut faptul ca bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate in lume, si ca hipertensiunea arteriala este asociata cu aparitia accidentului vascular cerebral si cu boala coronariana ischemica.
Cat de important ar fi daca proaspata mamica ar constientiza, nu numai ca i-ar oferi micutului o viata fara hipertensiune arteriala, dar in plus, si o viata fara complicatiile acesteia.
O statistica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in Romania, 59% dintre cauzele de mortalitate prin boli netransmisibile, sunt reprezentate de bolile cardiovasculare. Oare se coreleaza acest fapt si cu faptul ca rata copiilor alaptati in primele 6 luni de viata a fost de doar 20% (2010)?
Unul dintre mecanismele care ar determina aparitia hipertensiunii arteriale la adultii care nu au fost alaptati este legata de cantitatea de sare inconstanta prezenta in formulele de lapte. Laptele matern are o compozitie precis adaptata nevoilor nutritionale ale bebelusului, inclusiv in ceea ce priveste continutul de sale.
Mai mult, recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii se bazeaza pe o suita de studii care au demonstrat o incidenta scazuta a obezitatii, diabetului de tip 1 si 2, precum si niveluri de colesterol mai mici la adultii care au fost alaptati.
Din punct de vedere biologic se considera ca alaptarea previne aparitia obezitatii, si indirect a hipertensiunii arteriale, astfel:
– este cunoscut ca o alimentatie bogata in proteine in copilarie predispune la obezitate, iar laptele matern are o concentratie redusa de proteine.
– s-a observat ca laptele matern are o compozitie speciala de hormoni care nu predispun la stimularea insulinei. Insulina este raspunzatoare de formarea depozitelor adipoase
Protectia pe termen lung impotriva obezitatii este unul dintre mecanismele care poate explica preventia diabetului zaharat si a hipertensiunii arteriale. In plus, alte mecanisme prin care laptele matern diminueaza pe termen lung riscul bebelusului de a dezvolta diabet zaharat sunt legate de continutul bogat in acizi grasi polinesaturati.
Acizii grasi polinesaturati din laptele matern reprezinta o componenta esentiala a endoteliului vascular si dovezile arata ca o suplimentare a acestora in dieta micutilor reduce riscul aparitiei hipertensiunii arteriale in viata de adult. In plus, acesti acizi grasi din laptele matern sunt foarte importanti in cresterea bebelusului, precum si in dezvoltarea functiilor cognitiva si vizuala.
Alaptarea se asociaza si cu valori crescute ale colesterolului si lipoproteinelor cu densitate crescuta in copilarie, dar cu valori scazute in adolescenta si perioada de adult.
In plus, fata de toate aceste beneficii pe termen lung, alaptarea scade incidenta mortii subite la sugat, previne malnutritia si are efect analgezic.
Asadar, copiii alaptati se imbolnavesc mai rar si fac forme mai usoare de boala.
In plus, mama nu trebuie sa renunte la alaptare pentru ca aceasta va influenta sanatatea micutului pe termen lung, in viata de adult asigurand o incidenta scazuta a hipertensiunii arteriale, obezitatii si diabetului zaharat.
Alaptarea prezinta o multitudine de beneficii pentru bebelus, insa nu uitati ca alaptarea este benefica si pentru proaspata mamica. In ceea ce o priveste pe mama alaptarea poate prevenii hemoragiile de dupa nastere si ajuta la retractia uterului. In plus, alaptarea prelungita diminueaza riscul de cancer de san.
In concluzie, alimentatia naturala asigura o nutritie precis adaptata nevoilor bebelusului si are avantaje pentru mama, familie si societate.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.