fbpx

Alcoolismul, boala din pahar – campania Știrilor Pro TV are duminică o ediție dedicată la România, te iubesc!

de


Elena Lasconi, corespondent Știrile Pro TV, a pregătit în această duminică, de la ora 18:00, o ediție România, te iubesc! dedicată campaniei Dependența României- Alcoolismul, boala din pahar, în care le va arăta pe larg telespectatorilor poveștile celor care luptă cu această boală.

Toate datele arată că România are o problemă extrem de mare în ceea ce privește consumul excesiv de alcool și statul nu face nimic pentru oamenii care suferă de alcoolism. Suntem pe locul întâi în Europa la mortalitate femei și pe locul al treilea la mortalitate bărbați din cauza consumului excesiv de alcool. În mediul rural, acolo unde trăiește jumătate din populația României, dar și cei mai săraci oameni, au loc adevărate drame. Asistăm, practic, la o otrăvire a populației. Oamenii își beau la propriu mințile pentru că majoritatea își cheltuie venitul minim garantat pe bautură ieftină, contrafăcută, care îi transformă pe oameni în alcoolici în câteva luni.

De regulă, alcoolicii ajung la spital, la psihiatrie, atunci când sunt grav bolnavi, când sunt adunați de pe stradă. Sunt internați aproximativ două săptămâni, apoi ajung din nou în stradă și se reapucă de băut pentru că nu există o coerență, o strategie națională care să îi sprijine pe acești oameni pentru a scăpa de această patimă cumplită. Vorbim de 3.000.000 de oameni cel puțin. Printre ei se află și profesori universitari, manageri de top, mame, bunici, tați, frați și surori care se sting sub ochii noștri. Aproape 40% din paturile de spital sunt pline cu pacienți care sunt tratați de boli și afecțiuni cauzate de consumul excesiv de alcool. Practic, statul aruncă bani tratând efectele și nu cauza, așa cum se întâmplă în orice stat civilizat.

„M-a cutremurat povestea preotului Burlacu care s-a luptat vreme de 15 ani cu patima alcoolului. Mi-a povestit cum în tot acest timp s-a urcat beat la volan. Cum și-a pierdut parohia și familia. Iar preoteasa pur și simplu m-a făcut sa plâng. E greu de înțeles cum poate “să ducă” cineva o povară atât de mare. Cum poate face față rușinii, stigmatizării și mai ales suferinței propriilor copii din cauză că tatăl, în cazul de față un preot, este alcoolic. Preoteasa mi-a povestit cum a trăit stigmatizarea, cum fetele ei îi spuneau plângând în hohote că nu își doresc decât să se răzbune pe cei care au pus o ștampila de “bețiv” întregii familii. Cum într-o zi a venit acasă și l-a găsit pe preot într-o baltă de sânge, în comă, și cum toți pereții casei erau plini de sânge, ca în filmele de groază”, a declarat Elena Lasconi.

Telespectatorii vor vedea mărturia unui fost rugbyst de performanță care a devenit multimilionar în anii ’90 din trafic de alcool. Ca să scape de pușcărie, a cheltuit toți banii, dar cea mai mare problemă a lui a fost că a devenit alcoolic. De fapt, crede că a devenit alcoolic încă de când avea opt luni și bunica îi dădea să bea vin amestecat cu apă ca să-l liniștească așa cum se întâmplă și acum în unele zone din țară. Mulți au devenit alcoolici pentru că încă se perpetuează o mulțime de leacuri băbești, care nu au nicio legătură cu realitatea.

„Alcoolul l-a adus pe Raul la disperare. A încercat să se lase. Să scape de patima alcoolului apelând la profesori universitari, medici de renume, dar și la vraci, vrăjitoare, însă nimic nu a funcționat. A încercat să-și pună capăt zilelor, dar și-a revenit la morgă chiar înainte de propria autopsie. După asta a reușit să nu mai bea, exact un an, după ce jurase cu mâna pe Biblie. Apoi, a încercat să se autotesteze, să vadă dacă poate rezista tentației, așa că primul lucru pe care l-a făcut după un an de abstinență a fost să intre într-o cârciumă… A ieșit doar după ce a băut 60 de beri și un litru de vodka.”, a povestit Elena.

E alcoolismul o problemă de voință? Avem exemplul unui sportiv de performanță pentru care voința e o stare de spirit. De fapt, chiar geneticienii susțin că alcoolismul nu e o chestiune care ține de voință sau lipsa de voință a omului. Întreaga poveste duminică, la ora 18:00, la România, te iubesc!

Toate reportajele pot fi urmărite pe www.romaniateiubesc.stirileprotv.ro.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.