Pentru ca a trecut deja mai mult de un sfert de veac de la Revolutie si foarte multi dintre tinerii care au ajuns chiar sa ne reprezinte s-au nascut si au crescut in intervalul acesta superb de libertate, societatea noastra s-a incumetat – firesc, as zice – sa-si alinieze idealurile de bunastare celor occidentale.
In cei peste douazeci si cinci de ani de democratie romaneasca, am vazut atatea occidentalizari, atatea masini straine, atatea haine de import si atatea filme facute in Vestul cel mai hollywoodian, ca am ajuns sa ni se para indreptatit sa traim, si noi, cu seninatatea economica pe care o au colegii nostri de libertate nascuti un pic mai la stanga hartii, colea prin Germania, Franta sau Anglia, sau un picut mai departe, peste Ocean. Fiindca la ei nu se fac niciodata filme in care oamenii mor in spitale fiindca n-au dat spaga la doctor, niciun nepot nu-si frange mainile de disperarea ca nu-si poate tine bunicii intr-un camin-spital in care sa le fie ingrijite bolile batranetii, iar oamenii nu se trezesc asa de des ca pe la noi in situatia in care marea firma la care lucrau a intrat in insolventa si ei au ramas cu cinci salarii din urma neplatite sau cu facturile neachitate. Asa am ajuns sa credem ca in acelasi fel ar trebui sa privim si noi lumea. Viata. Tara. Statul. Cu incredere, ca pe un camarad care nu ne va lasa la greu. Sau macar ca pe un prestator onest de servicii care se achita fata de noi atunci cand avem nevoie, asa cum si noi ne achitam darile, luna de luna.
Vine, insa, in viata fiecarui roman, un moment in care o intamplare nedorita aduce cu sine dusul rece al dezmeticirii. Fiecare dintre noi ajunge, mai devreme sau mai tarziu, la un moment in care CITESTE MAI DEPARTE pe SigurantaFinanciara.ro