fbpx

Alina Cojocaru a primit premiul Benois de la Danse

de

Balerina romana Alina Cojocaru a primit premiul Benois de la Danse pentru “cea mai buna balerina” ca recunoastere pentru prestatia din rolul “Julie” in productia Baletului din Hamburg “Liliom”, se arata pe site-ul Royal Opera House din Londra.
Partenerul ei din spectacol, Carsten Jung, a primit unul dintre cele doua premii acordate celui mai bun balerin.


BUCURESTI (MEDIAFAX)

Alina Cojocaru urmeaza sa danseze pe scena baletului londonez – The Royal Ballet – in spectacolele “La Sylphide” si “A Month in the Country”.
Premiul Benois de la Danse a fost instituit la Moscova, in 1992, de Asociatia Internationala a Dansului si a avut prima editie pe scena Teatrului Balsoi.
Alina Cojocaru, nascuta la Bucuresti, a studiat la Kiev timp de sapte ani, perfectionandu-se apoi, din 1997, la Scoala Regala de Balet din Londra, in urma castigarii unei burse in cadrul Concursului International de Balet de la Laussane. A dansat in cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutand in “Don Quijote”, “Frumoasa din padurea adormita”, “Spargatorul de nuci”, “Coppelia”). A revenit la Londra in 1999, fiind promovata ca prim-balerina. Dupa succesul repurtat in “Giselle”, ea a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluand apoi in rolul Odette-Odile din “Lacul lebedelor”, “Romeo si Julieta” (coregrafia Kenneth McMillan), “Don Quijote” (in viziunea lui Rudolf Nureev), “Evgheni Oneghin” (semnat de John Cranko), “Baiadera” (realizata de Natalia Makarova) etc. In repertoriul sau s-au adaugat, in ultima vreme, noi titluri precum “Mayerling”, “Gong”, “Sylfida”, “Manon” (in coregrafia lui McMillan).
In 2002, Alina Cojocaru a aparut pentru prima oara pe scena romaneasca, interpretand, alaturi de ansamblul Operei Nationale Bucuresti, rolul titular din “Giselle”, revenind apoi, in anul urmator, pentru a dansa, alaturi de Johan Kobborg, in cadrul Galei de Balet din Festivalul si Concursul International “George Enescu”. Ea a primit si distinctia Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler.
Alina Cojocaru a fost desemnata, in 2004, cea mai buna balerina in cadrul festivalului Monaco Dance Forum, la Gala Premiilor Nijinsky, distinctie acordata o data la doi ani.
In 2005, ea a prezentat, la Sala Palatului din Capitala, spectacolul de balet “Don Quijote”, iar la inceputul anului 2007, a sustinut, la Teatrul National Bucuresti, alte doua spectacole. Alina Cojocaru a revenit pe scena romaneasca, la Opera Nationala Bucuresti, in ianuarie 2008, in spectacolul de balet “Baiadera”, si in luna mai a anului 2010, in “Giselle”.
In 2009, evolutia balerinei Alina Cojocaru in spectacolul “Giselle” din 2001, de la Royal Opera House din Londra, s-a clasat pe locul zece in topul celor mai bune dansuri ale deceniului.
Totodata, Alina Cojocaru s-a numarat printre cele patru laureate ale premiului “Balerina deceniului”, decernat anul trecut cu ocazia unei prestigioase gale internationale de balet – “Stars of the 21st Century” – care a fost organizata la Moscova. In afara de Alina Cojocaru, atunci au mai fost premiate Lucia Lacarra din Spania si Svetlana Lunkina si Diana Vishneva din Rusia.

 

Categorii:
Cariera

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.