fbpx

Alina Cojocaru danseaza in premiera nationala a baletului La Sylphide, in coregrafia lui Johan Kobborg, la Opera Nationala Bucuresti

de

Unul dintre cele mai vechi si importante balete din lume, La Sylphide, este pus in scena pentru prima data in Romania la inceput de decembrie, la Opera Nationala Bucuresti. Evenimentul deschide de asemenea seria invitatilor de talie mondiala ai acestei stagiuni, institutia aducand in fata publicului din Romania nume consacrate ale baletului mondial: Johan Kobborg, aflat la Bucuresti in calitate de coregraf invitat, precum si prim-solistii de renume international Alina Cojocaru si Steven McRae.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 
Astfel, sambata, 7 decembrie, de la ora 19.00,coregraful Johan Kobborg prezinta la Opera Nationala Bucuresti baletul La Sylphide, avandu-i ca invitati in rolurile principale pe celebra prim-solista Alina Cojocaru, desemnata Balerina Deceniului (Moscova, 2010), si pe prim-solistul Baletului Regal din Londra Steven McRae, castigator al Premiului Dancing Times la categoria „Cel mai bun dansator” laNational Dance Award (Marea Britanie, 2011).
 
A doua reprezentatie a spectacolului va avea loc duminica,8 decembrie 2013, de la ora 19.00, avandu-i in rolurile principale pe prim-solisti ai Operei Nationale Bucuresti.
 
Este o mare bucurie sa montez la Opera Nationala Bucuresti baletul La Sylphide, unul dintre cele mai importante din punct de vedere istoric. Este, de altfel, primul balet la care s-au folosit poantele, desigur in versiunea franceza a lui Filippo Taglioni, prin anul 1832. Vechea scoala de balet avea ca scop sa provoace emotii puternice, iar in acest caz visul il face pe James, personajul principal, sa piarda totul. Si astazi subiectul este extrem de emotionant pentru ca nu stim daca ceea ce se intampla este real sau este doar in imaginatia lui James. Desigur, el exploreaza, indragostit de aceasta creatura misterioasa, Silfida…”a declarat Johan Kobborg, supranumit „dansatorul clasic suprem” de catre cotidianul britanic The Telegraph.   
 
„O gura de aer proaspat”, astfel numea, in urma cu un an, publicatia Sarasota Herald-Tribune spectacolul de balet La Sylphide pe care dansatorul de origine daneza Johan Kobborg l-a pus in scena in 2005 pentru Compania Regala de Balet din Londra. Iar la cativa ani distanta, coregraful Johan Kobborg pune in scena la Opera Nationala Bucuresti acelasi balet – emotionanta poveste de dragoste ce are in centru un tanar scotian care, indragostit de o Silfida, isi paraseste iubita pentru un vis de neatins.
 
Johan Kobborg a fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra si este invitat al celor mai importante companii din lume. In ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat in paralel si in calitate de coregraf, lucrarile sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balsoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelanda etc. In anul 2009, spectacolul sau La Sylphide de la Teatrul Balsoi a primit Premiul „Masca de Aur” la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului.  
 
Scenografia baletului, inspirata din peisajele Scotiei, ii apartine artistei de origine rusa Natalia Stewart, care a colaborat la Royal Opera House din Londra cu artisti faimosi, scenografi, coregrafi si dansatori, la repunerea in scena a lucrarilor lui George Balanchine, Frederick Ashton sau Keneth Macmillan. De asemenea, recent, Natalia Stewart a creat scenografia pentru baletul nonconformist in patru parti Genesis.
 
Daca mergeti in Scotia, este extraordinar sa vedeti acele dealuri si acele culori care se impletesc cu cerul. Pentru Actul I am folosit un interior de castel, pentru ca, in aceasta versiune, personajele nu sunt din mediul rural, ca in libretul original, ci nobili. Am hotarat sa nu ne situam intr-o epoca anume, deci nu putem spune ca actiunea se petrece intr-o anumita perioada istorica. Pentru costume am folosit motive folclorice scotiene (pe scena se poarta kilt-uri), deci exista elemente traditionale”, ne-a declarat scenografa.
 
Premiera din 7 decembrie va fi precedata, incepand cu ora 18.30, de o conferinta de presa, la care vor lua cuvantul coregraful Johan Kobborg si Razvan Ioan Dinca, Directorul General al Operei Nationale Bucuresti.
 
La Sylphide
Balet in doua acte de Herman Severin Løvenskiold | Libretul dupa Adolphe Nourrit si Filippo Taglioni
 
Un spectacol de Johan Kobborg
Coregrafia originala: August Bournonville
 
Dirijor: Ciprian Teodorascu
 
Scenografia: Natalia Stewart
Lighting design: Daniel Klinger
 
Premiera: 7 decembrie 2013, ora 19.00 (prima punere in scena in Romania a baletului „La Sylphide”)
A doua reprezentatie: 8 decembrie 2013, ora 19.00
 
Asistent coregrafie: Corina Dumitrescu
Asistent scenografie: Tudor Cretu
 
Maestri de balet: Petruta Almosnino, Florica Stanescu, Rodica Fiastru
 
Invitati speciali pentru premiera (7 decembrie 2013, ora 19.00):
 
Silfida Alina Cojocaru
JamesSteven McRae
 
 
 
 
Distributia stagiunii 2013-2014:
 
Silfida – Oana Babuska/ Cristina Dijmaru/ Bianca Fota/ Sena Hidaka/ Rin Okuno
 
James – Bogdan Canila/ Robert Enache/ Shohei Horiuchi
 
Madge – Gloria Barbu/ Alexandra Gavrilescu/ Gabriela Popovici/ Adina Tudor
 
Gurn – Calin Radulescu/ Vlad Toader/ Shuhey Yoshida
 
Effie – Oana Babu?ka/ Rachel Hernon/ Bianca Stoicheciu/ Diana Tudor
 
Anna – Camelia Soare/ Beatrice ?erbanescu
 
Fetita – Amira Badro/ Maria Mamara
 
Doi prieteni – Gabriel Luca/ Florin Mihalache/ Raul Oprea/ Calin Radulescu
 
Pas de Six:
Zoe Epstein/ Tamara Grimmer/ Rachel Hernon/ Alice Monoiu/ Marina Minoiu/ Lorena Negrea
Rin Okuno/ Bianca Stoicheciu/ Reina Yagura
Lucas Campbell/ Bogdan Canila/ Shohei Horiuchi/ Raul Oprea/ Calin Radulescu/ Shuhey Yoshida
 
Prima silfida – Marina Minoiu/ Noellie Coutisson/ Bianca Stoicheciu
 
Doua Silfide – Sena Hidaka/ Lorena Negrea/ Rin Okuno/ Bianca Stoicheciu/ Reina Yagura
 
Cu participarea:
Ansamblului de balet al Operei Nationale Bucuresti

                                                                          Elevilor de la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.