fbpx

Apocalipsa in film: Asteroizi, pandemii, crize politice si robotei care curata gunoaiele

de

Un asteroid care loveste Pamantul pare sa fie scenariul preferat pentru filmele despre Apocalipsa, dar cauzele dezastrului final variaza de la pandemii si invazii extraterestre pana la o varianta mai simpatica de sfarsit al omenirii, care include un robotel ce ramane in urma sa faca curat.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“Ne strecuram, facem slalom printre sfarsituri de lume, nu doar in cinematografie, ci si in realitate”, a declarat Tudor Caranfil pentru MEDIAFAX. “Teza (Apocalipsei, n.r.) apare de doua-trei ori pe an si suntem deceptionati ca nu se mai termina, domnule, odata cu Apocalipsa asta”, glumeste criticul de film.
Criticul literar Dan C. Mihailescu a declarat pentru MEDIAFAX ca atractia pentru povesti care au ca premisa o tragedie globala tine de dorinta oamenilor de a scapa de temeri. “Este o atractie catre propunerea asta a raului, moartea, ororile, catre tot ce se abate de la bine. Este o autoexorcizare, sa punem raul in prim-plan, cu premisa ca nu se va intampla nimic”, a declarat criticul pentru MEDIAFAX. “Trebuia sa fie sfarsitul lumii si in 1999 si nu a fost (…) plusezi pe rau, ca sa nu te umpli de rau”, a adaugat acesta, glumind ca, la sfarsitul fiecarei “apocalipse”, oamenii isi regasesc “bucuria si speranta ca «nu e dracu atat de negru»”.
Departe de a fi un fan al acestui gen, Corneliu Porumboiu a apreciat ca filmele despre sfarsitul lumii sunt de succes “in masura in care oamenii se tem de moarte”. “Vinde orice tine de moarte , de trecere”, a adaugat regizorul pentru MEDIAFAX.
New York Daily News scrie ca “exista moduri mai rele de a intampina Apocalipsa maya decat sa privesti filme care au ca tema chiar sfarsitul lumii” si ofera cateva titluri de vizionat, cand vine vorba de scenarii despre finalul umanitatii.
De la premisa unor razboaie ce vor distruge Pamantul, venirea unor civilizatii straine ce vor supune rasa umana pana la dezastre naturale, povestile despre Apocalipsa au adus recorduri de box office si multimi de fani.
Unul dintre filmele mentionate de publicatia americana este clasicul “Dr. Strangelove”, de Stanley Kubrick, lansat in 1964. In “Dr. Strangelove”, generalul Fortelor Aeriene SUA Jack Ripper isi pierde mintile complet si isi trimte bombardierele sa distruga URSS-ul. Uniunea porneste un razboi apocaliptic, care va distruge tot ce este viu pe Terra. Peter Sellers ii interpreteaza pe cei trei oameni ce ar putea opri o astfel de catastrofa. “Daca vreunul din politicienii lumii crede ca este paranoic sau instabil, ar trebui sa se uite la «Dr. Strangelove»”, sunt de parere editorii publicatiei.
Un alt film clasic despre sfarsitul lumii, care de data aceasta vine din cauza radiatiilor, este “Ultimul tarm/ On the Beach” (1959), de Stanley Kramer. Filmul, care ii are in distributie pe Gregory Peck, Ava Gardner si Fred Astaire, face ca “Drumul/ The Road” – unul dintre cele mai tenebroase lungmetraje postapocaliptice recente – sa para “o comedie romantica”, potrivit New York Daily News. Dezastrul pe cale nucleara vine in “Ziua de dupa/ The Day After” (1983), un film care se refera la efectele acestui fenomen asupra rezidentilor unui mic oras din Texas.
“Planeta Maimutelor” (1968) este filmul-vedeta al tuturor iubitorilor de cinema si ipoteze despre sfarsitul lumii. In film, astronautul Taylor (Heston) se prabuseste cu nava sa pe o planeta indepartata stapanita de maimute, care folosesc o rasa de oameni primitivi ca sclavi si pentru experimente. Taylor este foarte curand capturat, viata sa aflandu-se acum in mainile unui cimpanzeu savant binevoitor (McDowall).
Un alt scenariu de sfarsit de lume este superproductia “Ziua Independentei/ Independence Day”. De data aceasta, extraterestrii invadeaza marile orase din lume. Spectacolul incredibil incepe odata cu aparitia imenselor nave spatiale, insa admiratia se va transforma rapid in teroare.
“Razboiul Lumilor”, de Steven Spielberg, lansat in 2005, se bazeaza pe reactualizarea romanului omonim al lui H. G. Wells, cunoscut drept prima povestire de tip SF despre invadarea Pamantului de forte extraterestre, devenita intre timp o clasica.
O alta ipoteza creatoare de superproductii este cea a sfarsitului lumii venit in urma unei catastrofe ecologice, ca in “The Day After Tomorrow – Unde vei fi poimaine?”. Filmul regizat de Roland Emmerich prezinta o lume inghetata, lovita de efectele incalzirii globale.
Pandemiile pot duce, de asemenea, la disparitia rasei umane. In “Contagion: pericol nevazut” (2011), de Steven Soderbergh, omenirea este din nou in pericol de extinctie. Aparitia unui virus cumplit, care se raspandeste cu o viteza uriasa si are puterea de a ucide in cateva zile, starneste groaza peste tot in lume. Comunitatea medicala mondiala este depasita de situatie, iar oamenii de stiinta nu reusesc sa gaseasca un antidot.
“Drumul” (2011) de John Hillcoat – ecranizarea romanului lui Cormac McCarthy – este unul dintre cele mai sumbre filme despre sfarsitul lumii si prezinta un tata si fiul sau care isi fac drum printr-o America in flacari. Cei doi n-au decat un pistol ca sa se apere, iar planul lor este sa ajunga pe coasta oceanului, desi n-au habar daca acolo ii va astepta o viata mai buna.
Dar scenariul apocaliptic preferat al creatorilor de la Hollywood ramane cel in care un asteroid loveste pamantul. Printre blockbusterele pe aceasta tema se numara “Impact nimicitor/ Deep Impact” (1998), “Armaggedon/ Sfarsitul lumii” (1998), cu Bruce Willis si Liv Tyler in distributie, dar si comedia romantica “Caut prieten pentru sfarsitul lumii/ Seeking a friend for the End of the World”, cu Steve Carell si Keira Knightley.
Lars Von Trier, insa, a dus scenariul cu asteroidul la rang de film de arta in “Melancholia” (2011). Drama lui Von Trier are ca punct central viata si relatia a doua surori ce vor fi puse la incercare in momentul in care o planeta apropiata ameninta sa se ciocneasca de Pamant.
Dar sfarsitul lumii poate fi si premisa unei povesti de iubire intre doi robotei, dintre care unul este simpaticul Wall-E, lasat in urma de o omenire consumerista, care a plecat pe alta planeta si l-a lasat sa curate mediul. “Wall-E”, unul dintre cele mai iubite filme de animatie, a fost lansat in 2008.
De asemenea, filmul “2012” a adus din nou temeri in randul populatiei, cu trei ani inainte de data efectiva la care, potrivit unor interpretari date calendarului maya, s-ar produce sfarsitul lumii. Filmul regizat Roland Emmerich prezinta povestea unui scriitor de romane care afla ca scoarta terestra va fi distrusa din cauza unor colosale explozii solare, lucru prevestit se pare de calendarul maya, potrivit caruia lumea se va sfarsi in anul 2012.
Criticul de film Cristian Tudor Popescu a realizat pentru MEDIAFAX un Top 10 al filmelor despre sfarsitul lumii. In fruntea acestui top, “fara discutie”, se claseaza “«Melancolia» lui Lars Von Trier, care are cel mai frumos, cel mai tulburator sfarsit al lumii si are in ea acea imagine”. “Modul in care este construit sfarsitul lumii la Lars Von Trier duce la ideea de apocatastaza, adica are curajul Lars Von Trier sa spuna ca pamantul e rau si ca oamenii sunt raul si ca totul trebuie distrus, dar ca exista o speranta a recapatarii inocentei originare prin acea ardere de tot din final”, a adaugat Cristian Tudor Popescu.
Podiumul este completat de “Dr. Strangelove”, in regia lui Stanley Kubrick, si “Ultimul tarm/ On the Beach”, in regia lui Stanley Kramer. Pe locurile urmatoare s-au situat, in ordine, “Inteligenta artificiala/ Artificial Intelligence: AI”, in regia lui Steven Spielberg, “Mad Max”, in regia lui George Miller si “Wall-E”, in regia lui Andrew Stanton.
De asemenea, topul este completat de “Invazia hotilor de trupuri/ Invasion of the Body Snatchers”, “Planeta maimutelor/ Planet of the Apes”, “The Day After” si “2012”.
Filmul “Melancolia” a fost remarcat si de criticul Tudor Caranfil. “Lars Von Trier prezinta un sfarsit de lume minunat. Este un sfarsit de lume atat de frumos, incat mi-as fi dorit sa-l traiesc”, a adaugat criticul pentru MEDIAFAX.
Dintre filmele care au ca tema Apocalipsa, preferatul criticului Irina Margareta Nistor este “The Day After”, pentru impactul pe care l-a avut in acea perioada. Pe locul al doilea in topul sau s-a clasat “Independence Day”, urmat de “War of Worlds”. Aceasta a apreciat ca cel din urma film este “deosebit de prost” pe langa cartea care i-a folosit drept sursa.
Sfarsitul lumii ramane o tema pentru lumea cinematografica si dupa 21 decembrie 2012. Anul viitor, M. Night Shyamalan pregateste premiera filmului “After Earth”, care se alatura unei povesti despre sfarsitul lumii cu zombie – “World War Z”, cu Brad Pitt in distributie -, dar si peliculei “Elysium”, cu Matt Damon si Jodie Foster.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Tag-uri:
Categorii:
Reportaj

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.