fbpx

Dumitru Prunariu: Speculatiile referitoare la sfarsitul lumii nu au nicio urma de adevar in ele

de

Cosmonautul Dumitru Prunariu a comentat, pentru MEDIAFAX, speculatiile care au la baza interpretarile date calendarului maya privind sfarsitul lumii, ce ar urma sa se produca vineri, 21 decembrie 2012, spunand ca informatiile transmise de calendarul maya sunt mai mult despre transformare spirituala.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Teoriile hollywoodiene despre sfarsitul lumii spun ca in timpul solstitiului de iarna, pe 21 decembrie 2012, va avea loc apocalipsa. Insa abordarea mercantila si turistica a evenimentului a fost denuntata de organizatiile indigene din America Centrala si Mexic, care au reprosat guvernelor si antreprenorilor ca au denaturat sensul acestei sarbatori. Intr-un interviu acordat AFP, liderul indigen Alvaro Pop a criticat interpretarea hollywoodiana a acestei date, care ar marca in realitate doar incheierea unui ciclu din calendarul maya.
In acest context, cosmonautul Dumitru Prunariu a vorbit, pentru agentia de presa MEDIAFAX, despre speculatiile care au la baza interpretarile date calendarului maya privind sfarsitul lumii, spunand ca acestea “nu au nicio urma de adevar in ele”.
“Este adevarat ca, din informatiile transmise, calendarul maya are niste perioade, pe care mayasii le considera de transformare spirituala, dar nu are nicio tangenta cu calamitatile sfarsitului lumii asa cum a fost prezentata perioada. E o speculatie comerciala care duce la profit mare pentru numeroase categorii de comercianti, incepand de la cei care furnizeaza mancare pana la mass-media”, a spus Dumitru Prunariu.
Cosmonautul a mai spus ca astfel de chestiuni au dus la “deplasari psihice majore pentru multi”. Prunariu a facut referire la cazul lui Adam Lanza, tanarul in varsta de 20 de ani, care, vinerea trecuta, a impuscat-o acasa pe mama sa, Nancy, dupa care a mers la o scoala, unde a impuscat mortal 26 de persoane, printre care 20 de copii. Presa internationala a scris ca mama lui Adam Lanza probabil a jucat un rol important in accentuarea problemelor psihice ale acestuia, intrucat femeia se pregatea pentru colapsul civilizatiei umane si devenise obsedata de arme, invatandu-i pe cei doi fii ai sai sa le foloseasca.
Pe de alta parte, intrebat daca sfarsitul lumii ar putea fi prevestit de anumite semne stiintifice, cosmonautul Dumitru Prunariu a spus: “Este adevarat ca sistemul solar este un sistem dinamic si la nivelul planetelor se produc periodic modificari majore, care implica fenomene naturale catastrofice. Acum 65 de milioane de ani, un asteroid care a ciocnit Pamantul a produs transformari atat de mari in viata de pe Pamant, incat au disparut dinozaurii, iar ulterior au aparut mamiferele, s-au produs eruptii vulcanice masive, cutremure catastrofale. Dar, pana in prezent, specia umana a supravietuit si isi dezvolta permanent nivelul de intelegere a fenomenelor si este capabila sa ia masuri pentru a se salva. Trebuie sa intelegem ca astfel de lucruri majore in viata planetelor se pot petrece la intervale de mii, sute de mii sau chiar milioane de ani si este greu sa detinem informatii suficiente despre evolutia in acest sens la nivelul uneia sau catorva generatii”, a spus Dumitru Prunariu pentru MEDIAFAX.
El a mai spus ca este adevarat faptul ca “se constata la nivelul generatiei noastre procesele de incalzire globala, cresterea nivelului marilor si oceanelor, cutremure cu grad de distrugere mare, inundatii puternice”. “Este adevarat ca traim intr-o perioada istorica in care dezastrele naturale sunt amplificate fata de generatiile anterioare, dar aceste fenomene sunt ciclice”, a mai spus Prunariu, singurul cosmonaut roman care a ajuns in spatiu.
Calendarul maya, care include 18 luni de cate 20 de zile si un “Wayeb”, o luna sacra de cinci zile, a inceput in anul 3114 i.en, potrivit presei internationale. El prevede o noua era, care va incepe pe 21 decembrie (anumiti cercetatori indica data de 23 decembrie), un eveniment ce va fi celebrat in toata partea de sud a Mexicului si in alte patru tari, in care influenta culturii maya a rezistat pana in zilele noastre (Guatemala, Belize, Salvador si Honduras). Aceasta data marcheaza sfarsitul unui ciclu de 5.200 de ani, interpretat de catre unii drept o profetie despre sfarsitul lumii.
Contributia adusa de civilizatia maya, care si-a atins apogeul in perioada 250 e.n. – 900 e.n., trece dincolo de aceste domenii. Potrivit oamenilor de stiinta, populatia maya a contribuit si la dezvoltarea altor domenii precum arhitectura, matematica, topografie, arta textila si gastronomie, iar aceste contributii sunt vizibile si in zilele noastre.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.