fbpx

Atacul Rusiei asupra Ucrainei marchează o nouă eră pentru Europa, potrivit PE

de

În dezbaterea privind invazia Ucrainei de către Rusia, eurodeputații și-au exprimat sprijinul ferm pentru Ucraina și pentru eforturile de o aduce mai aproape de comunitatea europeană.

Marți, Parlamentul European a organizat o sesiune plenară extraordinară la Bruxelles pentru a evalua atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele Parlamentul ucrainean, Ruslan Stefanciuk, au luat cuvântul din Kiev. La dezbatere au participat, de asemenea, președinții Consiliului European și Comisiei, Charles Michel și Ursula von der Leyen, precum și șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

În deschiderea dezbaterii, președinta Parlamentului, Roberta Metsola, a declarat: „Ne aflăm astăzi aici în umbra creată de războiul lui Putin. Un război pe care nu l-am provocat. Un război pe care nu l-am început. O invazie revoltătoare asupra unui stat suveran și independent. În numele Parlamentului European, condamn în termenii cei mai fermi agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei și îmi exprim solidaritatea cu toți cei care suferă și cu toți cei uciși.”

„Nu ne vom clinti. Nu ne vom întoarce privirea când cei care luptă pe străzi pentru valorile noastre se vor confrunta cu imensa mașină de război a lui Putin. Vom sprijini jurisdicția Curții Penale Internaționale și anchetarea crimelor de război din Ucraina. Îl vom trage la răspundere”, a adăugat aceasta.

Zelenski solicită UE să demonstreze că este alături de Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, „într-o pauză între atacurile cu rachete”, că Parlamentul și liderii UE trebuie acum „să demonstreze că UE este alături de Ucraina.” „Vorbesc astăzi în numele cetățenilor ucraineni care își apără țara plătind prețul suprem”, a continuat acesta.

Zelenski a făcut referire la atacul asupra orașului Harkov, „orașul cu cea mai mare piață din țară, denumită «Piața Libertății»”. „În această dimineață, două rachete au lovit Piața Libertății, zeci de persoane fiind ucise. Acesta este prețul pe care îl plătim pentru libertatea noastră. De acum înainte, fiecare piață din fiecare oraș ucrainean va fi denumită «Piața Libertății»”.

„Luptăm pentru drepturile, libertățile, viețile noastre și, în prezent, pentru supraviețuirea noastră. De asemenea, luptăm pentru a fi membri egali ai Europei. Acum, să dovediți că sunteți alături de noi”, a spus acesta eurodeputaților. „Dovediți că sunteți, într-adevăr, europeni și apoi viața va câștiga în fața morții, iar lumina va câștiga în fața întunericului. Glorie Ucrainei”.

Președintele Parlamentului ucrainian, Ruslan Stefanciuk, a declarat în fața eurodeputaților: „Ucraina apără granița lumii civilizate și, dacă Ucraina cade, nimeni nu știe unde se vor opri rușii”. El a insistat asupra faptului că cea mai bună modalitate de a sprijini Ucraina este „o recunoaștere reală a aspirațiilor noastre europene”.

„Această invazie brutală și extinsă a Ucrainei este nejustificată, neprovocată, se bazează pe minciuni dispersate și se întâmplă dintr-un singur motiv: pentru că în Piața Maidan ați ales libertatea, democrația și statul de drept”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, considerând invazia președintelui rus Vladimir Putin „terorism geopolitic”. Acesta a asigurat eurodeputații că membrii Consiliului vor analiza „cererea serioasă, simbolică, politică și, în opinia mea, legitimă” a Ucrainei de a adera la UE.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Acesta este momentul adevărului pentru Europa. Este un conflict între domnia legii si domnia armelor, între ordinea bazată pe norme și agresiunea pură. Securitatea noastră nu e un fapt de la sine înțeles, ci o direcție în care trebuie să investim”. Ea a subliniat că „dacă Putin încearcă să divizeze UE, NATO și comunitatea internațională, a obținut exact contrariul.”

„Pentru a încheia pacea, este nevoie de două părți: însă, pentru a declanșa un război, este suficientă una singură, după cum a arătat Vladimir Putin. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne consolidăm mult capacitatea de descurajare, pentru a preveni războiul”, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe a UE. „Apărarea statului de drept și consolidarea relațiilor comerciale nu vor fi suficiente pentru a transforma lumea într-un loc pașnic”, a adăugat acesta.

Puteți urmări aici înregistrarea declarațiilor președinților Michel și von der Leyen și vicepreședintelui Borrell.

A început o nouă eră

Au luat cuvântul toți liderii grupurilor din PE, și anume Manfred WEBER (PPE, Germania), Iratxe GARCÍA PÉREZ (S&D, Spania), Stéphane SÉJOURNÉ (Renew, Franța), Philippe LAMBERTS (Verzi/ALE, Belgia), Marco ZANNI (ID, Italia), Ryszard Antoni LEGUTKO (ECR, Polonia) și Manon AUBRY (Stânga, Franța). Puteți urmări aici înregistrarea intervențiilor lor.

În timpul dezbaterii, mulți eurodeputați au subliniat modul în care invadarea Ucrainei de către Rusia marchează începutul unei noi ere pentru Europa și pentru întreaga lume. Aceștia au condamnat acțiunile președintelui rus Vladimir Putin și agresiunea brutală a Kremlinului și și-au exprimat admirația pentru modul în care armata și poporul ucrainean se opun atacului, luptând pentru țara, libertatea, democrația și valorile europene comune.

Aceștia au salutat, de asemenea, reacția fermă a Europei la atacul ilegal, cum ar fi pachetele de sancțiuni adoptate, subliniind, în același timp, necesitatea de a rămâne uniți pentru a face față în continuare provocărilor majore viitoare.

Unii deputați au susținut recunoașterea aspirațiilor europene ale Ucrainei și lupta pentru libertate prin accelerarea procedurii UE de acordare a statutului de țară candidată la UE. Alții au subliniat importanța abordării în comun a repercusiunilor pe care sancțiunile împotriva Rusiei le vor avea asupra economiei europene care se redresează în urma pandemiei, prin sprijinirea țărilor celor mai afectate, precum și a întreprinderilor și cetățenilor. În cele din urmă, unii deputați au subliniat necesitatea de a-i primi pe ucrainenii care fug din calea războiului și de a sprijini toate țările UE care împărtășesc această responsabilitate.

Puteți urmări întreaga dezbatere aici.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.