fbpx

Aurora Liiceanu – Munduruku

de

In multe parti ale lumii, femeile sunt descrise printr-un stereotip clar: ele sunt rele, sinistre sau chiar diabolice, oricand gata sa bage groaza in barbati. Si sa-i duca la pierzanie, evident. Despre barbati se spune ca sunt puternici si curajosi. Ei spun ca sunt asa. Partial, femeile accepta, dar mai adauga ceva. In comunitatea feminina se trasmite de la o generatie la alta, ca un mesaj explicit si demn de neuitat, nici macar in somn, o sintagma, care se adauga laudelor de mai sus: barbatii sunt porci.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Simetric, comunitatea masculina transmite de la o generatie la alta, cu aceeasi stradanie, un alt mesaj de neuitat: femeile sunt curve.

Ambele functioneaza ca semnale de avertizare si se nasc din suspiciune si frica unora de altii. Ambele mesaje vizeaza cel mai de pret si cel mai rar ingredient al unei relatii: increderea.

Ca barbatii sunt porci… ne duce cu gandul imediat la animalul cu pricina. Animal cu faima proasta. Este murdar, spunem. Nu prost, s-a dovedit, ci chiar inteligent. Am putea spune ca barbatii sunt asociati cu igiena deficitara. in pofida grijei fata de corp – valoare a modernitatii si progresului tehnic -, a dezvoltarii liniilor de cosmetica masculina, barbatii, conform statisticilor, sunt inferior femeilor la consumul de sapun. Poate ca femeile se spala si se ingrijesc mai mult si datorita cochetariei, o valoare traditionala a feminitatii. Dar, sa nu uitam ca baietii incep sa-si supravegheze fizicul, sa se spele mai des cand incep sa se indragosteasca. Constantin Noica sustinea cu tarie ca fetele au un “efect civilizator” asupra baietilor. Multe mame de baieti, daca ar fi sincere, i-ar da dreptate.

Dar, oare, la murdaria fizica se refera sintagma denigratoare de mai sus? Sau, mai degraba, la murdaria spiritului, la josnicia gandului, la o indoielnica onestitate fata de femei?

Intr-adevar, mentalul feminin a asimilat indelung ideea ca barbatul foloseste minciuna si lasitatea atat pentru a cuceri femei, cat, mai ales, pentru a le parasi. Duplicitatea este ceva murdar. Ea deranjeaza femeia pentru ca barbatul recurge la ea pentru a raspunde imperativelor trupesti, folosind-o, servindu-i mesaje pe care ea vrea sa le auda: iubire, tandrete, apropiere, atasament. Uneori, el mai uita si atunci ea ii aminteste prin reprosuri mute sau prin scandal de nevoile ei.

Denigrarea reciproca nu vine decat din suspiciune. Barbatii sunt grosolani, vorbesc urat intre ei, se poarta fara perdea, se zbenguiesc veseli in lumea pornografiei si, ceea ce este mai oribil, profita de naivitatea sau candoarea femeilor pentru a le folosi.

Poate ca dintotdeauna a fost asa. In Brazilia, exista un trib, numit Munduruku, care traieste in padurile din centrul tarii. Femeile si barbatii din acest trib traiesc separat, muncesc separat si au case separate. Munduruku reprezinta o forma rara si extrema de separatism intre sexe. Folclorul lor pastreaza un mit pe care se bazeaza acest separatism. Se spune ca femeile, candva, erau stapane, achizitionand nenumarate fauturi magice, sacre ale barbatilor, acestea dandu-le putere asupra lor. Barbatii s-au revoltat si au furat flauturile care le apartineau, pe care si acum le ascund in casele lor, pazindu-le cu strasnicie. Morala acestei povesti este clara, cel putin pentru barbatii Mundukuru: atata vreme cat femeile sunt supuse, ele pot din nou sa fure flauturile si sa-I subjuge din nou, folosindu-i pe ei ca obiecte sexuale. Frica ii tine departe pe unii de altii.Sa mai amintesc ca dupa antropologi este posibil ca flautul sa fie simbolul voalat al penisului?

Sintagmele de mai sus, forta generalizarilor, nu sunt decat mecanisme de aparare. Femeile si barbatii poarta adanc in sufletul lor un razboi nestins. in limbaj modern, I se spune raport de putere.

Femeile vor cu orice pret ca barbatii sa renunte la cele trei atribute prin care ei sunt definiti: emotionalitatea restrictiva, inhibitia afectiunii si preocuparea pentru succes. Ele vor iubire. Dar, culmea ele sunt atrase exact de cei care corespund atributelor de mai sus. S-ar indragosti ele oare de barbati sensibili si emotivi, mangaietori ca o mama si nemobilizati de ambitii de ascensiune sociala?

La un mare liceu din Bucuresti, fetele au invitat baietii de la liceul militar din Breaza. Ei au venit relativ emotionati, cu flori, ca pe vremuri la baluri. Nu se dansa. S-au asezat vis-à-vis pentru a discuta despre relatiile intre fete si baieti. S-a dorit un dialog deschis, cu cartile pe fata. Un baiat a intrebat ce cred fetele despre baieti. Nici n-a terminat de pus intrebarea ca din locul ei s-a itit impacientata o fata si a spus sec si fara drept de apel: ca sunteti porci! Totul parea sa se duca de rapa. Baiatul a raspuns cu inversunare in priviri: noi n-am spus ca voi sunteti scroafe!

Cu chiu cu vai, lucrurile s-au dres. Dar, ceva parea imposibil de negociat: increderea unora in ceilalti. Ar fi dorit-o, dar riscul era prea mare. Bariera se pusese. Si, fiecare a ramas pe partea sa: fetele gandeau ca baietii sunt porci, cu ele, evident, iar ei credeau ca ele sunt curve, tot cu ei, evident. Cine pe cine invinge? In final s-au lasat pagubasi. Fiecare cu dreptatea lui.   

  

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Psihologie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.