Berea poate contribui la prevenirea aparitiei pietrelor la rinichi, consumul moderat reducand cu pana la 21 la suta riscul aparitiei calculilor renali, potrivit unui studiu realizat de catre Departamentul de Nutritie al Scolii Publice de Sanatate Harvard.
Potrivit studiului, citat de reprezentantii Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, barbatii care consuma bere in cantitati moderate prezinta un risc cu 21 la suta mai redus de a avea pietre la rinichi, datorita efectului diuretic si continutului mare de apa din bere.
“Cercetatorii de la Harvard au realizat un studiu in care au verificat relatia dintre 21 de bauturi diferite si riscul de aparitie al pietrelor la rinichi (…). Dintre toate bauturile studiate, berea s-a dovedit a fi cea mai utila in prevenirea aparitiei pietrelor la rinichi, consumul moderat de bere reducand cu pana la 21 la suta riscul aparitiei calculilor renali”, se arata in comunicatul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, remis, miercuri, agentiei MEDIAFAX.
Studiul a fost realizat cu ajutorul a 45.289 barbati, cu varste cuprinse intre 40 si 75 de ani, care nu aveau pietre la rinichi si nici nu au avut vreodata, pe durata a sase ani.
“Bauta in cantitati moderate, berea contribuie la diminuarea riscului formarii depozitelor de calciu in rinichi. Aceste depozite de calciu amestecate cu saruri si alte minerale se transforma in cele din urma in pietre localizate la nivelul rinichilor”, sustine presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, Corina Zugravu.