fbpx

Cand Isadora si Monica Petrica dansau

de

Am vazut la Odeon, cu ochi inlacrimati de emotie, cel mai nou, cel mai frumos spectacol in care marele dansator Razvan Mazilu si-a asumat rolul de regizor si coregraf.

Un spectacol fabulos, cu o distributie de exceptie, in care am vazut-o pe Maia Morgenstern in rolul Isadorei Duncan, indragostite nebuneste, scolareste, de mai tanarul si nazurosul Esenin – interpretat de Mihai Smarandache. Si, cu respiratia taiata, am urmarit-o pe Monica Petrica dansand, spirit al Isadorei Duncan. Singura care ar fi putut interpreta acest rol. Pentru ca mi-am amintit ca, atunci cand am vazut-o intaia oara pe Monica Petrica, dansand alaturi de Razvan Mazilu, am gandit despre ei asa cum personajele piesei isi aminteau despre Isadora… Monica si Razvan treceau dintr-o parte in alta a scenei, iar eu retraiam marile mele iubiri, simteam din nou buzele barbatului adorat asezate pe gura mea, lumina din privirea copiilor mei. Vedeam curcubee inalte si ploi razvratite. Imi aminteam de adevar si de tandrete. De nemurire…

Razvan Mazilu a putut crea, recrea un spectacol despre Isadora Duncan, pentru ca poarta in destin aceeasi maretie, aceeasi tristete ca si ea. Monica Petrica a stiut cum sa danseze intruchipand un suflet, pentru ca sufletul Isadorei e cuibarit in ea insasi.

VIDEO

Despre spectacolul Cand Isadora dansa, Teatrul Odeon

Distributia
Isadora Duncan
Maia Morgenstern

Serghei Esenin
Mihai Smarandache

Mary Desti
Rodica Mandache

Miss Belzer
Oana Stefanescu

Jeanne
Jeanine Stavarache

Spiritul Isadorei; Christine
Monica Petrica

Luciano Zavani
Mircea Constantinescu

Alexandros Eliopolos
Vlad Logigan/ Andrei Runcanu

Regia, coregrafia si costumele
Razvan Mazilu

Decorul
Mihai Pacurar

Light design
Lucian Moga

Traducerea
Ada Lupu

Consultant limba rusa
Dimitrii Bogomaz

Cand Isadora dansa s-a jucat pentru prima oara la Yvonne Arnaud Theatre, Guildford, pe 27 noiembrie 1985, in regia lui Robert Allan Ackerman. Premiera londoneza a avut loc pe 19 septembrie 1988 la King’s Head Theatre, Islington, regia Tim Luscombe. In 1991, Robert Allan Ackerman reia piesa la The Globe Theatre din Londra cu Vanessa Redgrave si Oleg Menshikov in rolurile principale. Premiera americana a avut loc la New York pe 19 februarie 1990, la Playwrights Horizon. Razvan Mazilu a mai montat textul in 2009 la Teatrul Meli din Atena.
“Piesa realizeaza un portret, deopotriva emotionant si amuzant, al Isadorei Duncan din anul 1923, cand se afla la Paris, falita, fara casa, intr-o casatorie tumultoasa cu revolutionarul poet rus Esenin, dar convinsa in continuare ca poate oferi frumusete omenirii prin dans.”

“Piesa fascinanta si amuzanta a lui Martin Sherman… prezinta o imagine profunda si adesea comica despre aceasta casnicie boema si, fara nicio urma de solemnitate, dialogul sau plin de vivacitate acopera o mare varietate de subiecte: fiorul unei pasiuni distrugatoare (relatia dintre Serghei si Isadora este clar sortita esecului); limbajul si comunicarea (se folosesc cinci limbi straine pe parcursul piesei); natura evaziva a experientei artistice; si mai ales obsesia aproape copilareasca a artistului pentru sine.”
Michael Billington – The Guardian

Martin Sherman (nascut la 22 decembrie 1938) este un apreciat dramaturg si scenarist american, devenit celebru odata cu nominalizarea la Premiul Pulitzer si premiul Tony pentru piesa Bent (1979). Martin Sherman locuieste in Londra din 1980. Dintre piesele sale cele mai cunoscute amintim: Next Year in Jerusalem, Rose, The Night Before Paris, Passing By, Cracks, Rio Grande, Bent, Messiah si A Madhouse in Goa.
Charles Spencer – The Daily Telegraph

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.