fbpx

Capsula Dragon a companiei SpaceX s-a conectat cu succes la ISS, intr-o misiune istorica

de

Capsula Dragon a companiei SpaceX s-a conectat cu succes la Statia Spatiala Internationala (ISS), vineri, fiind primul vehicul spatial construit si operat de o societate privata care realizeaza o astfel de misiune, potrivit editiei online a cotidianului Los Angeles Times.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Astronautii de pe ISS intra in capsula sambata pentru a se aproviziona cu o jumatate de tona de mancare, apa si imbracaminte, aduse de compania Space Exploration Technologies Corp., cunoscuta sub numele SpaceX, care a dezvoltat caspusla, lansata marti din Florida, cu ajutorul rachetei Falcon 9.
Aceasta este prima misiune a unei societati private pentru Agentia spatiala americana (NASA), care cauta sa incredinteze aprovizionarea ISS si transportul astronautilor companiilor private, dupa retragerea din circulatie a navetelor americane.
“Aceasta zi marcheaza un alt pas important in viitorul zborurilor spatiale americane”, a declarat administratorul NASA, Charles Bolden. “Acum ca o companie americana si-a dovedit capacitatea de a aproviziona statia spatiala, se deschide o noua perspectiva asupra oportunitatilor comerciale in spatiu si posibilitatii de creare de noi locuri de munca, aici in SUA”, a adaugat acesta.
Pana la aceasta misiune, lansarea unui vehicul spatial si conectarea sa la ISS pentru aprovizionare era rezervata guvernelor unor tari sau grupuri de state care se bucura de o dezvoltare economica si tehnologica pe masura – SUA, Rusia, Japonia si Uniunea Europeana.
Dragon a devenit primul vehicul spatial al unei companii private care s.a conectat la ISS pentru a livra provizii la bordul statiei.
In aceasta prima misiune cu rol demonstrativ, capsula Dragon livreaza la bordul ISS 521 de kilograme de provizii – inclusiv alimente si material pentru laboratoarele stiintifice – si va readuce pe Terra echipamente si diverse experimente stiintifice care cantaresc impreuna 660 de kilograme.
Capsula Dragon va ramane la ISS pana joi, dupa care se va desprinde de statie si va reveni pe Pamant, folosindu-se de parasute pentru a-si incetini coborarea dupa ce intra in atmosfera terestra.Vehiculul este programat sa amerizeze in Oceanul Pacific, la sute de mile de sudul coastei Californiei.
In urma cu o saptamana, sambata, in zori, lansarea capsulei Dragon a fost anulata in ultimul moment, din cauza unei defectiuni la unul dintre motoarele lansatorului. Tehnicienii americani au reparat defectiunea in seara aceleiasi zile.
Marti, la zece minute dupa decolare, Dragon s-a desprins asa cum era prevazut de cel de-al doilea modul al rachetei Falcon 9, pentru a se plasa pe orbita terestra, declansand un ropot de aplauze in centrul de control al companiei SpaceX, dar si in cel de la Centrul Spatial Kennedy.
Un minut mai tarziu, capsula Dragon – care nu are un echipaj uman la bord -, ce are o greutate de 6 tone, o inaltime de 5,9 metri si un diametru de 3,6 metri, si-a intis cele doua antene solare, inainte de a-si incepe cursa de urmarire a ISS, de care se va apropia joi si la care se va conecta vineri, la ora 12.06 GMT.
Elon Musk, in varsta de 40 de ani, fondatorul si patronul miliardar al companiei SpaceX, a postat un mesaj de felicitare pe Twitter: “Falcon a zburat perfect, Dragon este pe orbita, antenele solare functioneaza. Simt o mare usurare”.
Acesta a fost cel de-al treilea zbor de testare a rachetei Falcon 9, deja lansata cu succes de doua ori, prima data in iunie 2010 si apoi in decembrie 2010.
NASA mizeaza pe succesul SpaceX, intrucat agentia spatiala americana conteaza pe sectorul privat – cu care a incheiat parteneriate pentru a prelua stafeta dupa retragerea din circulatie a navetelor spatiale americane, in iulie 2011 – pentru a transporta inca din acest an si la costuri mai mici materiale si provizii la bordul ISS si, ulterior, astronauti, incepand din 2015.
In virtutea unui contract de 1,6 miliarde de dolari incheiat cu NASA, compania SpaceX va efectua 12 misiuni de aprovizionare a ISS pe parcursul a patru ani.
NASA a incheiat si un contract de 1,9 miliarde de dolari cu Orbital Sciences Corporation, pentru opt misiuni de reaprovizionare a ISS prin intermediul lansatorului Antares si al capsulei Cygnus, care ar putea zbura pentru prima data in spatiu in vara sau in toamna acestui an.
NASA a distribuit, totodata, 270 de milioane de dolari unor companii considerate ca fiind promitatoare in domeniul transportarii astronautilor la bordul ISS. Este vorba, in afara de SpaceX, de companiile Boeing, Sierra Nevada si Blue Origin.
NASA depinde exclusiv de capsulele rusesti Soyuz – care au trei locuri – pentru a-si trimite astonautii la bordul ISS si plateste Rusiei suma de 50 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.
In ceea ce priveste misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo rusesti Progress, europene (ATV) si japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singura data si care se autodistrug arzand la reintrarea in atmosfera terestra, la finalul misiunii.
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 350 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
(MEDIAFAX)

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.