Capsula spatiala Dragon, fabricata de compania americana SpaceX, a amerizat fara probleme, duminica, in Oceanul Pacific, in apropiere de California, dupa ce a petrecut 18 zile conectata la Statia Spatiala Internationala, la bordul careia a transportat in premiera alimente si combustibil.
Capsula Dragon, fara echipaj uman, a atins apa Oceanului Pacific dupa o coborare lina, franata de trei parasute uriase, la ora 19.22 GMT, au anuntat reprezentantii NASA si cei ai companiei SpaceX, citati de AFP. Cateva ambarcatiuni au pornit apoi in mare viteza pentru a recupera capsula.
Capsula s-a desprins de ISS cu ajutorul unui brat robotizat, manevrat de unul dintre cei sase astronauti prezenti la bordul statiei, in jurul orei 13.29 GMT, iar apoi s-a indepartat de ISS, propulsata de motoarele sale orbitale.
Dragon si-a pornit apoi motoarele operationale pentru 12 minute, pentru a-si micsora viteza si pentru a se plasa pe orbita terestra.
La altitudinea de 13.700 de metri, doua parasute supersonice s-au deschis, urmate de deschiderea, la 3.000 de metri, a altor trei parasute uriase.
Centrul spatial din Houston a controlat operatiunea de desprindere de ISS a capsulei Dragon, un vehicul de sase tone in forma unui clopot, echipat cu doua antene solare. Centrul de control al companiei SpaceX, din localitatea californiana Hawthorne, a preluat apoi controlul asupra manevrelor de revenire in atmosfera, in timp ce NASA a contribuit cu sprijin tehnologic in privinta serviciilor de comunicare.
SpaceX a lansat capsula Dragon la bordul unei rachete Falcon 9, pe 7 octombrie, de la baza aeriana Cape Canaveral din Florida. Plasarea capsulei pe orbita a fost reusita, in ciuda defectarii unuia dintre cele noua motoare ale lansatorului Falcon 9.
Dragon, care a efectuat prima livrare comerciala de alimente, echipamente si combustibil la bordul ISS, pentru NASA, a fost primul vehicul privat care s-a conectat la statie, in luna mai, cu ocazia unui zbor demonstrativ, care a deschis o noua era in transportul spatial pe orbita.
Capsula automatizata a livrat la bordul ISS 454 de kilograme de echipamente si provizii si a adus pe Terra o cantitate de 758 de kilograme – rezultatele unor experimente stiintifice, dar si deseuri.
Aceasta prima livrare spatiala realizata de o companie privata a fost efectuta in baza unui contract in valoare de 1,6 miliarde de dolari incheiat cu NASA, potrivit caruia SpaceX va realiza 12 misiuni de aprovizionare a ISS, in patru ani, in cadrul carora va transporta cel putin o cantitate de 20 de tone de alimente si echipamente.
Tinand cont de succesul obtinut de capsula Dragon si de lansatorul ei, SpaceX spera sa transporte la bordul statiei o cantitate de 60 de tone de provizii.
Urmatoarea lansare a capsulei Dragon spre ISS este prevazuta a avea loc in principiu in ianuarie 2013.
NASA pariaza pe SpaceX si alte companii private pentru a prelua misiunea navetelor spatiale, al caror program s-a incheiat in iulie 2011. NASA doreste sa aprovizioneze ISS cu costuri cat mai mici, dar si sa transporte cu propriile vehicule astronauti, incepand cu 2015.
NASA a incheiat un contract de reaprovizionare a ISS, in valoare de 1,9 miliarde de dolari, si cu compania Orbital Sciences Corporation, care va efectua primul ei zbor de testare, in lunile viitoare, de la noua baza spatiala americana, din statul Virginia.
Companiile SpaceX, Boeing si Sierra Nevada au fost selectionate recent pentru a construi un vehicul spatial privat destinat transportului de astronauti la bordul ISS dar si pe alte destinatii orbitale.
Dupa retragerea din circulatie a navetelor americane, in 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele rusesti Soyuz – care au trei locuri – pentru a-si trimite astonautii la bordul ISS si plateste Rusiei suma de 63 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.
In ceea ce priveste misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo rusesti Progress, europene (ATV) si japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singura data si care se autodistrug arzand la reintrarea in atmosfera terestra, la finalul misiunii.
ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 350 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.