5 feluri prin care Internetul îl pregătește pentru meseriile viitorului
În fiecare zi ajung în newsfeedurile noastre articole despre meseriile și abilitățile viitorului, ne alarmează uneori predicțiile privind automatizarea muncii și ne întrebăm cum ne va influența viața profesională folosirea inteligenței artificiale în tot mai multe procese de producție. În plus, pentru că ne gândim la viitorul copiilor noștri și la viitoarele lor cariere, îi aducem aproape de tehnologie tot mai devreme. Asta, în timp ce încercăm să gestionăm cât mai eficient timpul pe care îl petrec online sau jucându-se cu un device.
Potrivit unui studiu realizat de Orange România în octombrie 2018, în care au fost implicați 400 de copii cu vârste între 10 și 14 ani, alături de părinții lor, 8 din 10 părinți români consideră important și extrem de important ca timpul petrecut online de cei mici să fie folosit eficient și să includă și activități de învățare
Abilitățile viitorului
Cum îi putem ajuta pe copii să fie cât mai bine pregătiți pentru provocările pieței muncii, așa cum va arăta ea în următorii ani, sub impactul Internetului și al tehnologiei? Răspunsul e simplu: încercând să îi direcționăm spre platforme și resurse care îi ajută să își dezvolte un set de abilități ale viitorului. Acestea le vor permite să ducă la capăt sarcini care nu pot fi automatizate și le vor pune în valoare potențialul și creativitatea.
Printre acestea se află gândirea flexibilă și inovatoare; sensibilitatea culturală, care îi va ajuta să funcționeze în contexte culturale diferite; colaborarea virtuală, care îi va integra ușor în echipe virtuale; inteligența socială, care îi va conecta cu cei din jur la un nivel profund, pentru a stimula reacții și interacțiuni fructuoase; gândirea computațională, prin care vor extrage noțiuni abstracte din cantități mari de date și vor dezvolta raționamentele bazate pe date.
Internetul le pune la dispoziție acele resurse de care copiii au nevoie pentru a dezvolta abilități care îi pregătesc pentru meseriile viitorului. Iată 5 exemple de asemenea resurse:
- Platforme pentru coding
Obișnuiți de mici cu tehnologia, copiii intră în lumea programării prin joc și joacă – învață coding prin blocuri de text, creează animații și povești.
Platforma Scratch, dezvoltată de Massachusetts Institute of Technology și folosită inclusiv de profesori la clasă, sau Code.org sunt doar două exemple de resurse online, prin care cei mici pot învăța coding într-un mod distractiv. O listă cu platforme gratuite de coding pentru copii, ideale pentru a-i ajuta să își dezvolte gândirea flexibilă și inovatoare, este disponibilă aici.
- Aplicații pentru limbi străine
Copiii noștri vor fi cetățenii unei piețe a muncii tot mai extinse și deschise, așa că – dincolo de limba engleză – ei vor fi avantajați dacă vor cunoaște și alte limbi străine.
Internetul ne pune la dispoziție o mulțime de resurse gratuite: de exemplu, Gus on the Go este dezvoltată de doi părinți și este disponibilă pentru 30 de limbi străine, care pot fi învățate prin jocuri. O listă cu aplicații și platforme de limbi străine, care îi pot ajuta pe copii să dezvolte competențe cros-culturale este disponibilă aici.
- Academii online
Fie că vorbim de un job într-o companie multinațională, fie într-un start-up, o profesie a viitorului îi va transforma pe copiii noștri în membri ai unor echipe dinamice, care funcționează și la distanță. Și cum s-ar putea pregăti mai bine pentru aceste scenarii altfel decât învățând de mici în echipe aflate în locuri diferite, colaborând virtual?
Proiectul de educație digitală SuperCoders le oferă copiilor români ocazia să participe la SuperCoders Online Academy, un curs online de programare, dedicat învățării noțiunilor de bază ale limbajului JavaScript, în cadrul a 30 de ore interactive. Pentru a câștiga unul din cele 50 de locuri gratuite, copiii sunt invitați să dezvolte o animație pe platformele Scratch sau code.org, pornind de la o temă dată și să o înscrie în concurs până pe 25 noiembrie 2018.
- Storytelling
Obișnuiți de mici cu poveștile, copiii își pot dezvolta creativitatea și inteligența socială chiar cu ajutorul Internetului, crescându-și șansa de a deveni adulți persuasivi, sensibili și empatici. Platforma My Story Book un instrument care îi poate apropia pe copii de literatură și de povești, transformându-i de timpuriu în creatori de conținut.
Cei mici descoperă tainele storytellingului: construiesc povești online și își exprimă cu ușurință sensibilitatea, având un la dispoziție un set de resurse online – personaje, culori, texte. În plus, învață să se conecteze la emoțiile celor din jur, prin reacțiile pe care le primesc la propriile povești.
- În lumea STEM
Bombardați de informație și date din toate direcțiile, copiii au nevoie să își dezvolte gândirea computațională, pe care o pot stimula cu ajutorul resurselor online pentru educație STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică).
Platformele de știință distractivă și experimente îi pot ajuta pe cei mici să își dezvolte aptitudinile și interesul pentru științe și tehnologii, crescându-le apoi capacitatea de a dezvolta raționamente complexe. Science Kids este o asemenea platformă simplă și distractivă, care poate fi folosită de părinți alături de cei mici.Educația digitală este esențială pentru pregătirea copiilor pentru o piață a muncii care se anunță a fi tot mai dinamică și digitalizată, în care se vor putea integra și afirma cu ajutorul unor abilități speciale, cultivate din timp. Iar Internetul oferă o mulțime de resurse ce pot stimula dezvoltarea acestor abilități.