fbpx

Centenar Nina Cassian. O sută de ani de frumusețe. O mie de poeme

de

În anul care marchează trecerea unui veac de la nașterea Ninei Cassian (și zece ani de la trecerea ei în lumină) Editura Cărțile Tango, prin intermediul fondatoarei sale, jurnalista, scriitoarea și editoarea Alice Năstase Buciuta, propune iubitorilor de cultură o serie de evenimente dedicate omagierii personalității strălucitoare și complexe a unei artiste care a fost, deopotrivă, poetă, prozatoare, traducătoare, desenatoare, publicistă și muziciană.

De-a lungul întregului an 2024, agenda culturală românească va fi presărată cu evenimente-reverență dintre cele mai diverse, precum conferințe, lansări de carte, spectacole, întâlniri cu publicul, workshop-uri creative etc.

Primul dintre aceste evenimente va avea loc în Sala de Lectură a Facultății de Litere a Universității București, luni, 8 aprilie, de la ora 18, și va prilejui și lansarea oficială a audiobook-ului în care actrița Daniela Nane recită Povestea a doi pui de tigru numiți Ninigra și Aligru și Poeme în limba spargă, realizat împreună cu Centrul Cultural Dunărea de Jos și Uniunea Scriitorilor Filiala Sud-Est.

Luni, 8 aprilie 2024, de la ora 18, vor vorbi despre Nina Cassian scritoarea Florina Zaharia, președinta Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor, jurnalista și scriitoarea Alice Năstase Buciuta, redactoră și editoare a ultimelor reeditări ale cărților Ninei Cassian în România, actrița și profesoara Daniela Nane, protagonista audiobook-ului, la invitația scriitoarei Cristina Bogdan, moderatoarea Întâlnirilor din Biblioteca Facultății de Litere.

Următorul eveniment dedicat centenarului Nina Cassian, Dialogue of the Wind and the Sea va avea loc la Institutul Cultural Român din Londra, pe 23 aprilie 2024 de la ora 19, în prezența autoarei stabilite la New York, Carmen Firan, și a editoarei Alice Năstase Buciuta.

De-a lungul anului vor mai avea loc evenimente în București, Buzău, Galați, Brașov, Constanța, Roma, Londra.

Despre Nina Cassian

Nina Cassian s-a născut pe 27 noiembrie 1924 la Galați și a murit pe 14 aprilie 2014, la New York.

Autoarea a peste 50 de volume de poezie și proză – volume originale sau antologii în limba română și în limba engleză, poezii pentru copii sau traduceri – Nina Cassian a fost una dintre cele mai prolifice scriitoare ale literaturii române, poetă de prim rang ale cărei merite, în urma relocării sale în America și a creației sale în limba engleză, au fost recunoscute în întreaga lume.

A debutat fulminant în 1947 cu volumul La scara 1/1 care, deși nu a avut parte de recunoașterea oficială a criticii, a marcat un moment semnificativ în istoria literaturii române și a primit reverențele particulare ale lumii poetice. Următoarele sale 19 volume originale de poezie, scrise în limba română (Vârstele anului, Dialogul vântului cu marea, Sărbătorile zilnice, Spectacol în aer liber, Să ne facem daruri, Disciplina harfei, Sângele, Destinele paralele, Ambitus, Marea conjugare, Recviem, Loto-Poeme, Suave, De îndurare, Numărătoarea inversă, Jocuri de vacanță, Nocturne, DesFacerea lumii, Muzica de dincolo) oferă un discurs poetic inegalabil ca diversitate și creativitate.

Din anul 1985, Nina Cassian a fost nevoită să se autoexileze în Statele Unite ale Americii. Plecată la New York cu o bursă Fulbright, pentru a susține un curs de scriere creativă, Nina Cassian s-a trezit în situația de a nu se mai putea întoarce, deoarece, în România, prietenul ei, Gheorghe Ursu, fusese arestat și ucis de Securitate, iar prigoana aparatului represiv o viza și pe ea. După câțiva ani de tăcere și profundă suferință, Nina Cassian a regăsit poezia în limba țării de refugiu și a primit, astfel, șansa unor onoruri și recunoașteri internaționale. Life Sentence: Selected Poems (1990), Take My Word for It (1998) și Continuum (2008) sunt câteva dintre volumele sale cele mai aclamate în limba engleză.

A murit la New York în anul în care ar fi trebuit să împlinească 90 de ani, după o viață în care mai bine de 70 de ani i-a dedicat, cu fidelitate, poeziei, alegerea dintâi dintre numeroasele arte care au revendicat-o prin chemarea lor.

Volumul Nina Cassian – O mie de poeme, apărut la Editura Cărțile Tango în 2020, este cea mai cuprinzătoare antologie a poeziei Ninei Cassian și reflectă diversitatea și complexitatea creației unei artiste de enormă cuprindere și valoare, a cărei personalitate merită să fie celebrată în anul Centenar 2024, Anul Nina Cassian.

#NinaCassian100 #NinaCassianCentenar #CartileTango

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Comentarii

  • Bună ziua! Când veniți la Constanța ? Mulțumesc !

    Cornelia Musat iunie 16, 2024 10:05 am Răspunde
  • Buna seara! Unde se poate gasi audiobook-ul?

    Cata aprilie 10, 2024 7:53 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.