fbpx

Cercetatori japonezi au creat tesuturi renale pornind de la celule stem pluripotente induse

de

Cercetatori japonezi au anuntat ca au dezvoltat cu succes tesut renal pornind de la celule stem pluripotente induse (iPS), realizare care constituie o premiera mondiala, arata un raport publicat miercuri si preluat de AFP.

Rinichii sunt o structura complexa, greu de reconstituit daca se altereaza. Lucrarile echipei conduse de Kenji Osafune, profesor asociat la Centrul Universitatii din Kyoto pentru cercetare si aplicatii ale celulelor iPS, au dus la producerea unor tesuturi de mezoderm intermediar, care intra in alcatuirea rinichilor, cu o rata a reusitei de peste 90% dupa 11 zile de cultura.

 

Aceasta realizare constituie o prima etapa spre transplantul de tesut renal creat pornind de la celule iPS, dand sperante pacientilor cu afectiuni renale. Pentru unii din acestia, grefa de rinichi este vitala.

 

‘Este o etapa foarte importanta’, a declarat telefonic AFP profesorul Osafune, subliniind in schimb ca mai trebuie depasite numeroase obstacole pana la un tratament medical. ‘Nu se stie inca daca simplul transplant de celule regenerate va permite cu adevarat vindecarea bolilor renale’, a precizat el.

 

Celulele stem pluripotente induse (iPS) sunt create pornind de la celule adulte aduse in stare aproape embrionara, in care se manifesta din nou patru gene (inactive in mod normal in celulele adulte), care au capacitatea de a se diferentia in toate tipurile de celule, in functie de mediul in care se gasesc.

 

Cercetatorii japonezi au mai descoperit ca si celulele suprarenale si cele ale glandei de reproducere pot fi cultivate prin aceeasi metoda.

 

Rezultatele au fost publicate online pe site-ul revistei ‘Nature Communications’, incheie AFP.

AGERPRES

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.