Chiar daca se spune ca este bine sa ierti si sa uiti, parerea psihologilor este alta, acestia sustinand ca enervarea si certurile pot fi cea mai buna cale de a rezolva conflictele in cuplu si de a impiedica acumularea de resentimente.
Disconfortul pe termen scurt al unei discutii la nervi, dar cu sinceritate, poate fi benefic pentru sanatatea relatiei
James McNulty, profesor asociat la University of Tennessee, spune ca “disconfortul pe termen scurt al unei discutii la nervi, dar cu sinceritate”, poate fi benefic pentru sanatatea relatiei pe termen lung, informeaza Daily Mail.
Acesta spune ca a tot gasit indicii ca gandurile si comportamentul asociate cu starea de bine duc pana la urma la inrautatirea starii unor persoane, de obicei acele persoane care nu ajung atat de usor la o stare de bine.
Astfel, el a inceput sa cerceteze costurile psihologiei pozitive si, intr-o serie de studii recente, a constatat ca iertarea in casnicie poate avea efecte negative neintentionate.
Enervarea ii semnaleaza celui care a jignit ca purtarea sa nu este acceptabila, altfel problema poate sa existe in continuare si poate afecta relatia pe termen lung
“Cu totii avem parte la un moment dat intr-o relatie de o transgresare a partenerului impotriva noastra cumva. De exemplu, partenerul poate fi iresponsabil financiar, necredincios sau poate sa nu-l sustina pe celalalt. Cand se intampla astfel de lucruri, trebuie sa decidem daca ne enervam si ramanem furiosi sau iertam”, spune James McNulty.
Cercetarile sale au relevat ca sunt mai multi factori care influenteaza eficacitatea iertarii, incluzand gravitatea si frecventa transgresarilor, dar si cat de bine se poarta partenerul.
“Convingerea ca partenerul este iertator ii face pe oamenii draguti sa fie mai putin inclinati sa il jigneasca, iar pe cei dezagreabili, mai inclinati sa o faca”, spune McNulty.
In plus, enervarea ii semnaleaza celui care a jignit ca purtarea sa nu este acceptabila, altfel problema poate sa existe in continuare si poate afecta relatia pe termen lung.
Cu toate acestea, felul in care oamenii decid in cazul unui conflict intr-o relatie este determinat si de imprejurarile in care se ia decizia si nu exista un singur raspuns corect pentru toate situatiile, mai spune McNulty.