Programul Berlinalei cinematografice n-a fost parca niciodata mai bogat decat in acest an. O avalansa de filme, inalniri cu vedete internationale, dezbateri in jurul perspectivelor celei de a saptea arte se revarsa asupra participantilor, incat in pauzele dintre proiectii abia daca mai ai timp sa bagi ceva in gura de la bufetul aromitor instalat in plina strada unde se infuleca blitz o fripturica sau un carnat.
Cu atat mai provocatoare pare, in aceasta ambianta, o sectiune precum cea consacrata filmelor gastronomiei… Nu e chiar noua! E al saselea an de cand e gazduita in repertoriul festivalului berlinez si ideea a fost preluata, imediat, de alte mari festivaluri. Berlinul a avut insa atat initiativa organizarii, puse sub semnul ecologiei alimentare, si continua sa aibe (cum i se spune din ce in ce mai mult, in noul limbaj de lemn), expertiza..
A sasea editie a unei sectiuni mult apreciate consacrate gastronomiei se desfasoara anul acesta sub genericul “Ai incredere in gustul tau!”. 15 filme despre mancare si desfatarile ei, in care bucatele si savoarea lor sunt privite din unghiuri neasteptate si diferite.sunt urmate de demonstratii practice ale unor vedete de bucatarie, si de o ambianta de pomina in eleganta sala a oglinzilor din Palatul Martin Gropius.
Anul acesta parada a fost deschisa de productia franceza Comme un chef (Bucatarul) de Daniel Cohen, o comedie usoara la fel de savuroasa ca briosele pe care eroul ei, bucatarul Lagarde (delicios in rol, Jean Reno) le prepara fiicei sale, nu numai ca sa pastreze pacea in familie dar si pentru a salva renumele marii bucatarii franceze. Dupa proiectie, Sonja Fruhsammer, una dintre marile valori ale traditiei gastronomice franceze, a pregatit o masa … ca-n filme. Doamna din bucatarie habar n-are in ce duel s-a implicat fiindca Entre les bras de Paul Lacoste rivalizeaza si el la laurii culinari francezi. Filmul infatiseaza spectaculoasa schimbare de generatie a restaurantului francez de trei stele Bras din Laguiole: tatal (Michel Bras) este convins de fiul sau (Michael Kempf) ca a accesa in topul aprecierilor este mai usor decât a bate pasul pe loc. Pentru proiectia acesstui documentar, Kempf si-a asumat si el delicata sarcina de a pregati, dupa proiectie, o masa reprezentativa pentru bucataria franceza.
Dar daca in locul umorului parizian preferi tensiunea unui thriller, programatorii au pregatit si o asemenea alternativa, un film cu gangsteri? In filmul coreean Hindsight, seful unei fioroase bande se indragosteste de un coleg … in timpul unui curs de arta culinara. Daca dimpotriva doreati un musical, puteati gasi ieri Mugaritz, filmul lui Juantxo Sardon in care muzicianul Felipe Ugarte converteste in muzica delicioasa apetisanta creatie a bucatarului vedeta basc Andoni Luis Aduriz din San Sebastián. Asociati, muzicianul si bucatarul , demonstreaza cum ingredientele culinare si muzicale pot fi hranite de peisajul si traditiile unei regiuni. Pentru a fi mai convingator, Aduriz a venit si el la Berlin ca sa impartaseasca publicului.o experienta gustative de neuitat.
La documentarul Canned Dreams (Visuri de cratita) participam si noi, intr-o ampla coproductie alaturi de Portugalia, Danemarca, Ucraina, Polonia, Franta si Italia. Filmul descrie, in variatii pe aceeasi tema, creativitatea tuturor celor care contribuie la o simpla farfurie de ravioli, cu gusturi diferite de la o tara la alta. In Oma & Bella, realizatoarea germana Alexa Karolinski portretizeaza felul in care bunica si iubita bunicii ei cultivau traditille culinare evreiesti in Charlottenburg. Lupe el de la Vaca prezinta mai multi fermieri mexicani, mici intreprinzatori, care-si duc vietile aspre in umor, muzica si, ca sa citam sloganul editiei, increderea in propriul lor gust.
Fantezia pretextelor tematice pare inepuizabila! In Joyful Reunion, filmul de fictiune al taivanezului Tsao Jui-Yuan’s, un mare bucatar vegetarian este obligat sa-si inchida restaurantul pentru ca … si-a pierdut memoria! Dar când savureaza prajitura preferata a copilariei sale, amintirile il iau cu asalt pana la a-si recunoaste prima dragoste. Ecoul madelenei proustiene este cum nu se poate mai clar in aceasta paradoxala productie asiatica. Proclamat bucatarul anului de revista Der Feinschmecker magazine, Marco Müller va pregati o masa inspirata de subiectul acestei melodrame, poveste despre legaturile de rudenie a doua generatii in jurul aceluias restaurant vegetarian. Unde mai pui ca pe parcursul povestii spectatorul e initiat si in tainele bucatariei chineze.
Vizionarile tarzii, de dupa 10 seara sunt focalizate pe subiecte sociale si ecologice. Filmul mexican Canela (Scortisoara) de Jordi Mariscal deapana povestea unei fete, a bunicii ei, si a pasiunii lor pentru gatit. Dupa proiectie, bucatarul ambasadei mexicane, va gati o mancare picanta pentru studenti fiindca, asa cum spune bunica din film: “A gati bine nu este o chestiune de varsta, ci de inspiratie si talent.” In documentarul Last Call at the Oasis de laureata premiului Oscar Jessica Yu, expertii si neobositii activisti, intre care si reala Erin Brockovich, se lupta cu proasta utilizare locala si globala a apei. Cineastii si expertii isi confrunta moduri surprinzatoare de a rezolva penuria de apa. 30 de milioane de persoane au vizionat filmul lui Steven Soderbergh, in care Julia Roberts a interpretat-o pe Erin. Dar doar cateva sute au privilegiul, ca pe 15 februarie, sa participle, la Berlinala, la o dezbatere intitulata “Reala Erin Brockovich” la care faimoasa ecologista va vorbi despre ultimele ei experiente in batalia pentru un mediu curat.
La sectiunea “Culinaria” a festivalului, savoarea se ia la intrecere cu rafinamentul gustului. La Palatul Festivalului, purtati insa de aromele filmelor, noi, jurnalistii, ne vedem de carnataria noastra….