fbpx

Despre artă, dar mai ales despre iubire. Brâncuși, dragostea mea

de

În fel și chip l-am descoperit pe Brâncuși, căutându-i urmele prin țară și prin muzeele altor țări. Însă parcă cel mai bine l-am cunoscut într-un spectacol fără multă butaforie, fără scenă mare, fără loc pentru coloana infinitului, dar unde s-a făcut, totuși, loc pentru eternitatea marelui artist.

Brâncuși nu apare în spectacolul “Brâncuși, dragostea mea”, decât prin glasul și cuvintele din scrisorile artistului. Doar o voce care se aude din când în când – vocea actorului Marius Bodochi –  aduce prin inflexiunile ei dovezi ale felului lui Brâncuși de a iubi, de a crede, de a spera, de a nu mai iubi, de a construi opere de artă sau de a nărui inimi îndrăgostite.

Spectacolul regizat de Beatrice Rancea și creat de Claudia Motea, care se joacă pe scena Teatrului Dramaturgilor Români din București, aduce în lumină nouă dintre poveștile de iubire ale marelui creator. Este un spectacol one-woman-show dus la bun sfârșit de scriitoarea și actrița Claudia Motea, care interpretează rolurile a nouă dintre femeile care l-au iubit, l-au inspirat, i-au stat alături lui Constantin Brâncuși, unele dintre ele preschimbându-se în linii și contururi eterne, sculptate cu măiestrie divină în operele de artă ale creatorului plecat în lume din Hobița Olteniei noastre.

Din luminile și umbrele manevrate cu har de Beatrice Rancea, care semnează regia și light-design-ul spectacolului , din cuvintele care dor, bucură, strălucesc, scrise și rostite într-un tur de grație și forță de scriitoarea și actrița Claudia Motea, din emoțiile muzicii cântate live, la vioară de către Geanina Meragiu și la pian de Adina Cocargeanu, și adunate între gesturi, lacrimi, hohote de râs și mimici ale neputinței ori măreției, din informații cutremurătoare presărate, ca într-o doară, printre declarații de dragoste și dezvăluiri de dor, “Brâncuși, dragostea mea” se construiește ca o întâlnire artistică de mare valoare pentru toți cei care cred în frumusețe, pentru toți cei ce au nevoie să își amintească de adevărul esențial că nimic durabil nu poate fi construit fără dragoste. Iar la temelia fiecărei monastiri – sau unduiri ale zborului sculptat – stă măcar o lacrimă de bucurie, de dragoste sau de tristețe a unei Ane îndrăgostite. Chit că Ana lui Brâncuși poartă numele Margit Pogany, Maria Tănase, Eileen Lane, Peggy Gugenheim, Leonie Ricou, Maria Bonaparte, Cella Delavrancea, Renee Irana Frachon sau Milița Petrașcu.

 

Spectacolul “Brâncuși, dragostea mea”, se va juca și pe 16 martie 2022, ca o comemorare a  65 de ani de la moartea marelui artist.

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Teatru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.