fbpx

Dr. Florin Ioan Bălănică: Trebuie să mâncăm ca să slăbim, nu să suportăm foamea

de

Florin Ioan Bălănică: Sigur. Acesta este motivul pentru care eu merg în grădinițe, în școli, în licee, în instituții și, acolo unde găsesc deschidere, facem workshop-uri, discuții, pentru a îi învăța încă de mici. Acolo este cheia, educația în primii ani de viață. Educația în primii ani de viață o fac educatorii și părinții. Ca educatorii și părinții să o poată face corect, trebuie ca ei, la rândul lor, să fie educați și să știe cum să o facă. Altfel este destul de greu.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Este greu, pentru că pacientul se preocupă după ce a apărut boala…

Florin Ioan Bălănică: Din păcate, noi ne adresăm bolii și nu sănătății. Nu suntem atenți la lucrurile importante, suntem atenți la cele neimportante. În momentul în care boala apare, plătim cu banii pe care i-am strâns alergând ani de zile în prima parte a vieții, ca să ne recuperăm sănătatea în partea a doua a vieții. Popoarele care trăiesc cel mai mult în lume și care au o stare bună de sănătate au apucături sănătoase, iar acestea sunt colective, ei se adună în grupuri de oameni care au aceste apucături sănătoase. În vocabularul lor nu există cuvântul retragere sau pensionare. Ei sunt permanent activi și această activitate îi ține permanent în priză. Acești oameni sunt cu toții atenți la ei, nu la ce se întâmplă în jur, se ajută unii pe alții. Să luăm ca exemplu o persoană din insula Okinawa, unde femeile trăiesc cel mai mult din lume și unde nu se cunoaște patologia genitală oncologică. Oamenii aceia mănâncă porții mici și întotdeauna, dacă mai vor, se duc la frigider și își mai iau câte puțin. Ce facem noi? Platouri mari, cu de toate, pe care combinăm lucrurile într-un mod incorect.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Deci mâncăm prea mult.

Florin Ioan Bălănică: Mâncăm mult, mâncăm incorect, la ore nepotrivite, în combinațiile nepotrivite și în general ne orientăm după timpul alocat mesei, care trebuie să fie cât mai scurt, și după gust, noi mâncăm doar ceea ce ne place.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Ar trebui să stăm mult la masă?

Florin Ioan Bălănică: Ar trebui să stăm nu mult, ci optim. Am văzut o statistică recentă care spunea că alocăm doar 37 de minute din zi meselor. Dacă luăm în calcul trei mese și două gustări, este foarte puțin. Iar metabolismul nostru funcționează precum motorul unei mașini. Dacă pornim motorul mașinii, atunci ardem. Dacă nu îl pornim, nu ardem.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Ar fi mai bine să luăm aceste trei mese și două gustări la ore fixe?

Florin Ioan Bălănică: Nu. În metoda mea nu există ore fixe, exceptând cina. Cina nu poate depăși ora 20.00, pentru că ne trebuie cam două ore să metabolizăm alimentele și undeva în jurul orei 22.00 metabolismul nostru închide și trece în zona de metabolism bazal, chiar dacă ne culcăm la ora unu. Suntem născuți în acest fus orar, suntem dependenți de sezonalitate, adică de parcursul firesc al anotimpurilor, și suntem dependenți de ritmul noapte- zi. Dacă zburăm în Statele Unite avem nevoie de câteva zile ca să ne revenim din punct de vedere al ritmului noapte-zi și din punct de vedere al alimentației. Dacă eu mănânc după ora opt sau mănânc la ora opt, dar incorect, corpul meu nu are timp să metabolizeze.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Incorect însemnând ce?

Florin Ioan Bălănică: Incorect înseamnă bogat în carbohidrați și grăsimi și sărac în proteine. Dar trebuie să abordăm oamenii personalizat. De exemplu, dacă lucrez cu un sportiv de performanță, care a doua zi dimineața are antrenament, acesta poate să mănânce carbohidrați sau grăsimi seara. Dacă vorbim în schimb cu o persoană care își petrece toată ziua la birou, nu mai putem să vorbim de carbohidrați și grăsimi. Deci nu există ore fixe, exceptând ora cinei. În rest, singura regulă este să avem cam o oră jumătate, maxim două, între mese.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Maxim două? Noi zicem mai amân puțin, mănânc mai târziu, ce să nu mai mănânc atât.

Florin Ioan Bălănică: Este fals. Trebuie să mâncăm ca să slăbim, nu să suportăm foamea ca să slăbim. Altfel celula își va face depozite și rezerve din masa următoare.

În momentul în care boala apare, plătim cu banii pe care i-am strâns alergând ani de zile în prima parte a vieții, ca să ne recuperăm sănătatea în partea a doua a vieții.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Cât de important este somnul în această ecuație? Dormim din ce în ce mai puțin…

Florin Ioan Bălănică: Somnul este cel puțin la fel de important ca mâncarea. Sugestia mea este să avem măcar șapte ore de somn. Cele mai bune ore de somn sunt între zece și două. Dacă am pierdut aceste ore de somn, din acel moment organele noastre nu o duc chiar foarte bine, pentru că acolo este perioada în care se produce așa-numita detoxifiere fiziologică. Recomand ca măcar trei zile din săptămână să ne culcăm măcar la unsprezece, ca să mai prindem din această perioadă optimă pentru somn. Mai bine ne trezim mai devreme și ne culcăm mai devreme.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Iar în ceea ce privește mișcarea, este obligatoriu să facem mișcare în fiecare zi?

Florin Ioan Bălănică: Nu este nimic obligatoriu. Mișcare nu înseamnă sală. Putem să ne mișcăm pe jos, parcăm mașina puțin mai departe și mergem pe jos. De exemplu, eu fac în fiecare zi paisprezece kilometri pe jos, indiferent de vreme, în fiecare zi, între cele două clinici din București. Putem să mergem pe jos. Putem să mergem cu bicicleta. Există soluții moderne. Tehnologia a inventat diverse echipamente cu care putem să facem mișcare într-un timp foarte scurt și care să fie extraordinar de eficiente. Eu am structurat câteva tipuri de exerciții care se fac cu sau fără aparate, pentru oamenii foarte ocupați, durează de la șapte, opt minute, până la douăzeci de minute. Cheia este în echilibrul dintre nutriție, mișcare, postură, mental. Pentru fiecare dintre noi aceste patru lucruri înseamnă ceva diferit.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Cu mentalul cum lucrați? Este zona pe care se lucrează cel mai greu totuși.

Florin Ioan Bălănică: Da, este zona pe care se lucrează cel mai greu, dar este cea mai importantă. Nici o dietă din lume nu funcționează pe termen lung. Americanii au descoperit că două persoane dintr-o sută reușesc să mențină ceea ce au câștigat prin dietă mai mult de cinci ani, ceea ce este aproape egal cu zero. Tot ce contează este modul de viață. Zona emoțională este cel mai greu de abordat și este cea cu care trebuie să începem. O persoană va avea încredere în mine ca specialist dacă eu voi da rezultate și dacă voi stabili o relație terapeutică bună cu acea persoană. Deci prima etapă în metoda doctorului Bălănică este tocmai modalitatea de „patient approach”, modul de abordare a pacientului. Aici evaluăm unde sunt problemele, unde sunt dezechilibrele, atât emoționale, cât și fizice. Un element la care ar trebui să se gândească orice fel de specialist este să includă pacientul în terapie. Dacă dumneavoastră veniți la mine cu o problemă este problema dumneavoastră, nu este a mea, dar eu o preiau pentru că, fiind specialist, trebuie să fac echipă cu dumneavoastră până rezolvăm acea problemă. Nu contează că eu vă spun lucruri deștepte sau că vă spun lucruri senzaționale științific, contează ca eu să găsesc soluția ca dumneavoastră să le puteți pune în practică. Aici este diferența majoră între specialiști. În medicina alopată, pacientul nu este întotdeauna inclus în terapie, i se spune ce trebuie să facă și din acel moment lucrurile nu mai funcționează. De aceea, pacientul trebuie abordat holistic. În afară de faptul că la mine consultația durează între 45 de minute și o oră, pacientul ne poate suna, ne poate aborda pe e-mail-uri, pe WhatsApp, oricând are o problemă. Asta strânge relația între noi, iar o relație strânsă între medic și pacient este extrem de importantă pentru reușită. Cum spuneam, mentalul este zona cea mai importantă.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pagini:  1 2 3

 

Comentarii

  • In sfarsit,in sfarsit…a juns si la noi un om adevarat si un doctor de calitate.Un om modest si dornic sa ajute cu adevarat.Felicitari pt.abordarea complexa pe care o aplicati d-le Balanica.As dori sa pot ajunge maine dimineata la cabinetul D-vs…dar sunt tare departe si mi-e imposibil…nu pt. distanta …ci pt.ceea ce ma retine aici.Toata viata m-am luptat cu kg.Am o greutate acceptabila…dar o mentin extrem de greu…si uneori obosesc …

    Liliana Calin aprilie 27, 2018 1:21 am Răspunde
  • Eu folosesc pentru eliminarea kilogramelor in plis un supliment cu cafea verde Green Coffee Plus.

    Radu martie 29, 2018 12:03 pm Răspunde
  • As vrea sa mai slanesc dar nu stiu cum sa fac ca sa mai slabesc.Ei am 90 kg si o inaltime de 1.60 cm si vreau sa ajung pina la 65-70 kg.Va rog sa a ajutati.

    Popa Daliana ianuarie 12, 2018 4:55 pm Răspunde
  • F interesant articolul .
    Felicitari!

    Gabi P noiembrie 9, 2016 11:43 pm Răspunde
  • Interesant si foarte util articol.In acelasi timp nu pot sa nu marturisesc ca am si o profunda ingrijorare pentru ce se intampla cu noi.Suntem prea bolnavi de prea tineri.Totul ar trebui sa se invete in scoala dublata de exempu dat de parinti copiilor inca din frageda pruncie.Multumim d-le doctor!

    emma noiembrie 7, 2016 6:15 pm Răspunde
  • Buna seara,
    Gasesc foarte interessant articolul d stra,motiv pentru care as dori sa aflu la ce clinica poate fi gasit d nul dr pentru a putea lua legatura cu domnia sa

    Multumesc anticipat V.PAVEL

    VICTORIA PAVEL noiembrie 6, 2016 8:40 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.