fbpx

Dr. Florin Ioan Bălănică: Trebuie să mâncăm ca să slăbim, nu să suportăm foamea

de

Florin Ioan Bălănică: Bulgarii nu sunt neapărat un exemplu fericit, grecii, da, au acea dietă mediteraneană care îi ajută să fie longevivi, mănâncă uleiuri vegetale, foarte mult pește, se mișcă foarte mult. Dieta mediteraneană este o dietă foarte potrivită pentru zona de stabilizare. Dacă avem o persoană în echilibru, care nu este supraponderală sau subponderală, dieta mediteraneană este o dietă pe care eu o recomand. Celelalte popoare din Europa de Vest fac prevenție.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Sistemul lor social face prevenție. Noi nu avem așa ceva.

Florin Ioan Bălănică: Teoretic, avem. Sistemul face prevenție, da. Sistemul este făcut într-o așa formă și structură, încât omul este obligat să meargă să se controleze, iar dacă descoperi din timp problema nu mai ești scump pentru sistem. În egală măsură, noi nu știm ce se întâmplă cu banii din sănătate, unde se duc. Probabil că vorbim de o dualitate, pe de o parte, de managementul defectuos al banilor care există și, pe de altă parte, în momentul în care ne îmbolnăvim suntem scumpi pentru sistem. Ne aflăm într-un cerc vicios din care nu prea mai reușim să ieșim. În ultimii ani prevenția se face cât de cât și sporadic în momentul în care avem oameni cu un nivel ridicat de înțelegere, oameni care au călătorit și au văzut cum se întâmplă și în altă parte sau oameni care lucrează în diverse corporații care plătesc pentru starea lor de sănătate. Acestea fac diferența: educația și nivelul de înțelegere. Nu trebuie să așteptăm să vină nimic de la nimeni. Starea mea de sănătate reprezintă în primul rând responsabilitatea mea. Dacă așteptăm să vină statul să ne aducă sau să ne dea ceva, s-ar putea să fie prea târziu pentru oricare dintre noi. Există, sigur, și o responsabilitate a statului. Lucrurile trebuie să vină din partea ambelor părți. Dar în momentul în care ne-am îmbolnăvit nu mai contează a cui a fost responsabilitatea. Dacă nu am făcut nimic, din momentul acela lucrurile devin dificile. Un sistem corect de sănătate ar trebui să includă trei paliere. Primul palier este medicina de urgență, care ar trebui să reprezinte cincisprezece procente. Celelalte cincisprezece procente ar trebui să fie reprezentate de partea de chirurgie. Restul de șaptezeci la sută sunt patologii care apar din cauza modului în care trăim. Medicina stilului de viață este o specialitate pe care ar trebui să o știe majoritatea medicilor. De exemplu, experimentăm o anumită situație medicală și ieșim din spital cu următoarele recomandări: regim igieno- dietetic și evitarea stresului. Să evite stresul pacientul nu poate, pentru că nu știe cum. Dacă este o persoană hotărâtă și vede clar că există această necesitate, o să caute informații pe internet sau o să întrebe vreun vecin, prieten sau vreun coleg, dar în niciun caz nu o să găsească vreo soluție optimă. În cel mai bun caz o să apeleze la un specialist, dar de cele mai multe ori nu se întâmplă acest lucru. Mai există varianta să primești o hârtie mare, o listă cu ce nu ai voie. Dar ce avem voie și cum le combinăm pe cele la care avem voie? Totul stă în modul de viață. Statistica a arătat că 70% din bolile de care suferim sunt date de modul în care trăim. Dacă luăm doar patologiile frecvente, bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul, bolile emoționale, tulburările gastro-duodenale, toate pot fi corectate prin modul în care trăim.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Dumneavoastră cum ați ajuns aici până la urmă?

Florin Ioan Bălănică: Am 22 de ani de experiență în zona medicală din România și nu numai din România, peste 45.000 de cazuri în activitatea mea de spital și privată. În acest nou proiect, medicina stilului de viață, sunt peste 1200 de cazuri. Sunt două paliere, expertiza clinică cu pacienții și experiența personală. Acum cinci ani am avut 200 de kilograme. Am căutat o soluție pentru mine și nu am găsit-o. Am căutat să mă sprijin pe colegii mei din România și pentru mine mi-am dat seama că funcționează doar personalizarea. Eu nu mă îngrășasem pentru că mâncam, pentru că mâncam puțin, mă îngrășasem pentru că nu știam cum să trăiesc. Atenția mea era îndreptată către business, către pacienți, iar către mine nu exista sub nicio formă. Cele două paliere împreună, plus studiile pe care le am, parteneriatele pe care le am, în special în străinătate, m-au ajutat să structurez această metodă, pe care am început să o implementez din 2014 în România. Încet-încet începem să creștem, accesăm din ce în ce mai mulți pacienți. Eu nu fac reclamă decât prin pacienții mulțumiți și prin educație. Educație înseamnă cursuri și workshop-uri în corporații sau în școli, în grădinițe și orice forme de instituții de învățământ, unde încerc să discut cu oamenii, încerc să îi ajut să își schimbe modul de viață fără să facă modificări brutale și încet-încet, cu pași mici, oamenii reușesc să vadă că funcționează. Noi am luat de la strămoșii noștri numai ce ne-a convenit. Bunicii noștri puteau să mănânce untură sau slănină pe pâine cu ceapă pentru că arau un ogor după aceea. Noi am luat doar slănina, am uitat ogorul. Eu am structurat un număr de peste cincizeci de rețete de mâncăruri, rețete care înseamnă mâncăruri tradiționale, gătite sănătos și adaptate omului modern.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Cât de mult durează, cât a durat pentru dumneavoastră să vă reveniți la echilibru?

Florin Ioan Bălănică: Opt luni.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Cam așa durează pentru fiecare?

Florin Ioan Bălănică: Nu, diferă de la caz la caz. Eu am slăbit aproape o sută de kilograme în opt luni. Eu abordez pacientul holistic, adică minte, trup și suflet. În momentul în care pacientul a intrat în cabinet, eu încerc să evaluez care este motivul pentru care persoana respectivă a ajuns la un dezechilibru. Motivul este întotdeauna dual, fizic și emoțional. În momentul în care am evaluat ce s-a întâmplat, am nevoie de investigații. Analize de laborator, ecografii, radiografii, examene de specialitate ale altor specialiști. Eu sunt integratorul, placa turnantă între specialități. După ce am făcut acest plan personalizat de investigații, mă reîntâlnesc cu pacientul și îl discutăm. Îi explic despre ce este vorba și stabilim planul de bătaie împreună.

Starea mea de sănătate reprezintă în primul rând responsabilitatea mea. Dacă așteptăm să vină statul să ne aducă sau să ne dea ceva, s-ar putea să fie prea târziu pentru oricare dintre noi.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Pacientul își permite asta? Presupun că investigațiile le face pe banii lui.

Florin Ioan Bălănică: O parte a investigațiilor sunt decontate de stat, altele nu sunt. Eu mă străduiesc să îi ajut. De exemplu, lucrez cu anumite laboratoare unde pacienții mei au discounturi. Dar de cele mai multe ori nu avem o problemă aici. Pacientul din România nu are neapărat o problemă majoră de a plăti dacă are încredere că problema lui va fi rezolvată. El oricum plătește peste tot. Este o falsă impresie că sănătatea în România este gratuită. Când eu recomand investigații, pacientul alege. Dacă își permite să le plătească, le plătește din buzunarul lui. Dacă sunt unele decontate, le poate face la recomandarea medicului de familie. Românii, dacă au o problemă medicală, vor să le fie rezolvată acea problemă. Atunci când găsesc un specialist care o face, nu au o problemă să plătească. În momentul în care am lansat acest proiect am făcut un studiu de piață, care a relevat că sănătatea nu depinde de puterea financiară a oamenilor, ci de puterea de înțelegere și de educația lor. Vă dau un exemplu. Eu lucrez cu pensionari care au un venit modest și cu toate acestea plătesc consultația, pentru că au văzut că își pot găsi rezolvarea. Apare o problemă când noi devenim scumpi pentru sistem. De exemplu, avem o problemă oncologică, care înseamnă un tratament de mii de euro. Atunci este o problemă pentru oricare dintre noi. Ideea este să nu ajungem acolo.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Deci putem preveni cancerul.

Florin Ioan Bălănică: Bineînțeles că putem preveni cancerul. Dacă nu l-am prevenit, putem să îl prindem în primele faze, când este ieftin pentru noi din punct de vedere fizic și emoțional, dar și ieftin pentru sistem. Cu o anumită periodicitate, omul trebuie să meargă la un specialist și să verifice dacă starea lui de sănătate este corectă.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Și după investigații?

Florin Ioan Bălănică: În funcție de investigații și în funcție de ce evaluează specialistul respectiv, pacientul trebuie să își caute starea de echilibru. Asta înseamnă cum mănâncă, cum se mișcă, cum își face managementul stresului, cum își face managementul posturii, iar dacă el reușește să fie cât mai aproape de echilibru în aceste patru elemente, asta este starea care ne ține departe de boală. Nu o să putem fi sută la sută, dar dacă nouăzeci la sută din viața noastră este în echilibru, atunci am reușit. Într-un fel discutăm de o femeie, în alt fel discutăm de un bărbat. Totul trebuie personalizat. Medicina viitorului este personalizată, adaptată fiecăruia în parte. Nu putem să luăm în calcul sfaturi generale.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Dar dacă am învăța din primii ani de viață să lucrăm noi cu noi înșine, să știm să ne gestionăm stresul, să știm să trăim sănătos, nu ar mai fi o problemă, nu?

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pagini:  1 2 3

 

Comentarii

  • In sfarsit,in sfarsit…a juns si la noi un om adevarat si un doctor de calitate.Un om modest si dornic sa ajute cu adevarat.Felicitari pt.abordarea complexa pe care o aplicati d-le Balanica.As dori sa pot ajunge maine dimineata la cabinetul D-vs…dar sunt tare departe si mi-e imposibil…nu pt. distanta …ci pt.ceea ce ma retine aici.Toata viata m-am luptat cu kg.Am o greutate acceptabila…dar o mentin extrem de greu…si uneori obosesc …

    Liliana Calin aprilie 27, 2018 1:21 am Răspunde
  • Eu folosesc pentru eliminarea kilogramelor in plis un supliment cu cafea verde Green Coffee Plus.

    Radu martie 29, 2018 12:03 pm Răspunde
  • As vrea sa mai slanesc dar nu stiu cum sa fac ca sa mai slabesc.Ei am 90 kg si o inaltime de 1.60 cm si vreau sa ajung pina la 65-70 kg.Va rog sa a ajutati.

    Popa Daliana ianuarie 12, 2018 4:55 pm Răspunde
  • F interesant articolul .
    Felicitari!

    Gabi P noiembrie 9, 2016 11:43 pm Răspunde
  • Interesant si foarte util articol.In acelasi timp nu pot sa nu marturisesc ca am si o profunda ingrijorare pentru ce se intampla cu noi.Suntem prea bolnavi de prea tineri.Totul ar trebui sa se invete in scoala dublata de exempu dat de parinti copiilor inca din frageda pruncie.Multumim d-le doctor!

    emma noiembrie 7, 2016 6:15 pm Răspunde
  • Buna seara,
    Gasesc foarte interessant articolul d stra,motiv pentru care as dori sa aflu la ce clinica poate fi gasit d nul dr pentru a putea lua legatura cu domnia sa

    Multumesc anticipat V.PAVEL

    VICTORIA PAVEL noiembrie 6, 2016 8:40 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.