fbpx

Dupa 15 ani de negocieri, Orchestra Filarmonicii din Berlin vine pentru prima oara in Romania

de

Aproximativ 2.500 de artisti straini si 500 de artisti romani vin la editia din 2015 a Festivalului “George Enescu”, cel mai mare eveniment cultural international organizat de Romania si cel mai puternic promotor al creatiei si valorilor marelui compozitor roman, intrat in patrimoniul mondial, George Enescu.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
Editia 2015 va avea loc intre 30 august si 20 septembrie, la Sala Palatului si Ateneul Roman din Bucuresti si va gazdui 58 de concerte in sali, precum si multe alte evenimente in aer liber, in cadrul ”Pietei Festivalului”, care se va desfasura intre 3 si 20 septembrie, si a ”Bucurestiului Creativ”.
Cea de-a XXII-a editie aduce in Capitala artisti si formatii de prima mana la nivel mondial care vor concerta pe scenele bucurestene timp de 22 de zile, si aduce in premiera la Bucuresti, dupa 15 ani de discutii, Orchestra Filarmonicii din Berlin, care va urca pe scena Salii Palatului pe 3 septembrie 2015, sub bagheta legendarului Sir Simon Rattle. Orchestra Filarmonicii din Berlin a fost desemnata de prestigioasa revista britanica “Gramophone” in top 10 cele mai bune orchestre din Europa (2006) si votata a doua cea mai buna orchestra din lume (2008), dupa Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam – care va concerta de asemenea in cadrul Festivalului Enescu 2015, pe 19 si pe 20 septembrie. O orchestra americana de prestigiu vine si ea in premiera in Festival – San Francisco Symphony – si va interpreta si o lucrare de George Enescu.

Programul editiei din 2015 se ridica la nivelul evenimentelor internationale de acest gen, consolidand pozitia Romaniei ca gazda a unuia din cele mai importante festivaluri din lume, precum si statutul Festivalului ca cel mai important brand cultural al Romaniei.
Celebrul dirijor Zubin Mehta revine in 2015 in Festival, alaturi de Israel Philharmonic, cu doua concerte programate pe 31 august si pe 1 septembrie. Li se alatura  formatii precum Filarmonica din Viena, Orchestra Operei din München, Staatskapelle Dresden – dirijata de Christina Thielemann, London Symphony Orchestra – dirijata de Iona Marin, Orchestra din Sankt Petersburg, Filarmonica din Viena, Filarmonica din Monte Carlo,
Editia 2015 include si trei participari romanesti importante: Orchestra Nationala de Tineret va deschide Festivalul, pe 30 august, Corul si orchestra Filarmonicii “George Enescu”, va prezenta in premiera opera in concert “Wozzeck”, de Alban Berg  – considerata o lucrare de referinta a secolului XX – si Orchestra Nationala Radio si Corul Academic Radio, vor interpreta Simfonia Nr.8 de Mahler.
O alta prezenta extraordinara este cea a lui Ion Marin, unul dintre muzicienii de origine romana cei mai bine cotati din lume, care va dirija pe scena Salii Palatului London Symphony Orchestra, pe 8 si pe 9 septembrie.
Alte prezente importante romanesti in Festival vor fi : Cristian Mandeal si Horia Andreescu care vor dirija doua concerte in cadrul Festivalului, Dan Grigore, Ruxandra Donose, Valentina Nafornita, Alexandra, Dariescu, Cvartetele „Ad libitum” si „Acrcadia” Corul „Madrigal” , Orchestra de Camera Bucuresti etc
Printre solistii editiei 2015 se numara:  Arcadi Volodos, violonista Anne-Sophie Mutter, dar si pianistii Fazil Say, legendarul Murray Perahia, unul dintre cei mai aprecia?i piani?ti la nivel international, care a fost prezent si in 2013 la Festival, Yfrem Bronfman, Andras Schiff, Pierre Laurent Aimard, precum si cunoscuta pianista Maria João Pires. Renaud si Gautier Capuçon vor urca si ei pe scena Salii Palatului, la fel Dadvid Garrett . Pianista de origine georgiana Elisabeth Leonskaja, laureata a Concursului Enescu, editia 1964, astazi unul dintre marile nume ale scenei muzicale internationale, va sustine doua concerte-eveniment: pe 6 septembrie, la Ateneul Roman si pe 10 septembrie, alaturi de Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra, la Sala Palatului.
Vor fi prezenti in Festival castigatori ai concursului „George Enescu” : Alexandru Tomescu, Valery Sokolov, Stefan Tarara, Vlad Stanculeasa alaturi de Agnes Baltsa si Elisabeta Leonskaja
Va fi prezentata pentru prima prima oara in Romania opera „Wozzeck” de Alban Berg ( varianta concertanta ) in interpretarea Corului si Filarmonicii „George Enescu” dirijata de Leon Hussain, avand in distributie mai multe nume sonore ale scenei lirice internationale
20 de lucrari de George Enescu interpretate in Festival
Editia 2015 continua linia Festivalului Enescu de a propune publicului lucrari de George Enescu in interpretari moderne ale unora dintre cele mai importante orchestre din lume. In acest fel, Festivalul face cunoscut repertoriul enescian in plan international. In total, 20 de lucrari de George Enescu vor fi interpretate in cadrul editiei de anul viitor a Festivalului.
Orchestre cotate la cel mai inalt nivel in plan mondial – Israel Philharmonic (1 septembrie), Staatskapelle Dresden (6 septembrie), San Francisco Symphony (7 septembrie), London Symphony Orchestra (8 septembrie), Sankt Petersburg Philharmonic Orchestra (10 septembrie), Bayerische Staatsoper (13 septembrie), Monte Carlo Philharmonic (16 septembrie), Wiener Philharmoniker (16 septembrie), Royal Liverpool Symphony Orchestra (17 septembrie) si Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam (20 septembrie) vor interpreta compozitii de George Enescu pe parcursul celor trei saptamani de Festival.
In luna februarie a anului 2015 Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretata in premiera la Londra de celebra London Philharmonic Orchestra, cu dirijorul Vladimir Jurowski la pupitru. Concertul va avea loc pe 7 februarie, pe una dintre scenele de grad zero ale lumii – Royal Festival Hall, din cadrul Southbank Centre. Interpretarea ajunge la Londra dupa ce a fost prezentata in Festivalul Enescu, editia 2013, la Sala Palatului.
In cadrul conferintei de presa care a avut loc marti, 21 octombrie, de la ora 10.00 la Sala Elivra Popescu de la Insitutul Francez din Bucuresti au fost facute publice programul oficial al Festivalului Enescu, editia 2015, precum si informatii despre viitoarea editie a Concursului Enescu, care va avea loc in 2016. La eveniment au participat Madalin Voicu, deputat, membru al Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, Christophe Pomez, director adjunct Institutului Francez, partener cultural principal al Festivalului Enescu, Oltea Serban-Parau, Societatea Romana de Radiodifuziune si Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului si Concursului Enescu.
“Festivalul Enescu este un reper in lume, precum si pentru francofonie. Vom fi alaturi de Festival atat pe partea de organizare, cat si in plan extern – Institutul Francez va fi in acest an in centrul retelei European Union National Institutes for Culture (EUNIC) si va transmite informatii in plan international. Vom fi alaturi de tinerii din romania – cu atat mai mult cu cat Clujul va fi capitala tineretului in anul 2015 – si, din acest punct de vedere, alegerea Festivalului Enescu de a deschide editia 2015 cu Orchestra Romana de Tineret este inca un mod de a sustine tinerii din Romania.”, a declarat Christophe Pomez, director adjunct al Institutului Francez in cadrul conferintei de presa.
“Forma in care Festivalul Enescu a fost perceput in tara si in afara ei, ca fiind unul din primele cinci evenimente de acest fel din Europa, ne obliga sa continuam la acelasi nivel si cu aceeasi responsabilitate sustinerea Festivalului. George Enescu face parte din partimoniul mondial al muzicii si al culturii noastre si este onorant sa putem demonstra ca tocmai noi, romanii, stim sa il apreciem si sa ridicam la cel mai inalt nivel calitatea noastra de urmasi ai lui Enescu.”, a subliniat Madalin Voicu, deputat, membru al Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa.
”Radioul are o traditie in a fi alaturi de Festivalul Enescu, inca din 1958 si va fi alaturi de acest eveniment in continuare. Dezvoltarile tehnologice actuale ne permit lucruri noi – concertele din Festival vor fi transmise nu doar on air si prin streaming online in Romania, ele vor fi preluate si in reseaua Uniunii Europene de Radio, iar, incepand din 2016 si de catre Uniunea de Radio Asia-Pacific. Ne alaturam astfel misiunii principale a Festivalului Enescu de a promova imaginea compozitorului George Enescu la nivel mondial prin reteaua de broadcasting globala.”, a aratat Oltea Serban-Parau, Societatea Romana de Radiodifuziune.
Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului si Concursului Enescu a punctat felul in care Festivalul si Concursul Enescu duc mai departe, peste granitele Romaniei compozitiile singurului compozitor roman intrat in patroimoniul universal: “Pe 7 februarie 2015 Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretata de celebra London Philharmonic Orchestra pe una dintre cele mai importante scene din lume, in sala Royal Festival Hall de la Southbank Centre din Londra. Acest lucru se intampla dupa ce orchestra londoneza a interpretat Simfonia la Sala Palatului, in cadrul Festivalului, in editia din 2013. 20 de concerte care includ lucrari de George Enescu vor fi interpretate de mari orchestre ale lumii in editia 2015 a Festivalului. De asemenea, Concursul Enescu a inregistrat la editia din acest an un succes extraordinar, atat concurentii, cat si tinerii artisti straini si muzicienii fiind conectati la acest eveniment – aproximativ jumatate din publicul care a accesat site-ul www.festivalenescu.ro in timpul Concursului provine din strainatate, din tari precum Germania, Statele Unite sau Japonia”.

DETALII TEHNICE
Abonamentele pentru Festivalul Enescu 2015 vor fi puse in vanzare pe 15 ianuarie 2015, ora 10.00. Vor exista trei tipuri de abonamente:
·       Abonament — TIP A— valabil pentru toateconcertele din seria “MARI ORCHESTRE ALE LUMII” de la Sala Palatului, astfel: Categ. I, 2200 RON, Categ. a II-a 1700 RON, Categ. a III-a  1300 RON, Categ. a IV-a, 1000 RON;
 
·       Abonament — TIP A1 si TIP A2 — valabil pentru cate 11 concerte din seria “MARI ORCHESTRE ALE LUMII” de la Sala Mare a Palatului, in combinatii diferite, astfel: Categ. I ,  1250 RON , Categ. a II-a  - 1000 RON, Categ. a III-a  750 RON, Categ. a IV-a  -550 RON;
 
·       Abonament — TIP B — valabil pentru toateconcertele din seria “CONCERTE ?I RECITALURI CAMERALE” de la Ateneul Roman, astfel: Categ. I,  2000 RON, Categ. a II-a,  1600 RON;
 
·       Abonament — TIP C —valabil pentru toate concertele din seria BY MIDNIGHT”  de la Ateneul Roman, astfel: Categ. I, 900 RON, Categ. a II-a,  700 RON;
 
·       Abonament — TIP D —.valabil pentru toateconcertele din seria CONCERTELE DE DIMINEATA Ateneul Roman, Sala Mica a Palatului, astfel: Categ. I, 200 RON, Categ. a II-a,  170 RON.
 
Editia 2015 a Festivalului pastreaza categoriile de reduceri pentru pensionari, elevi si studenti, pentru acestia, preturile abonamentelor variind intre 750 RON si 350 de RON.
 
Biletele individuale pentru Festivalul Enescu 2015 vor fi puse in vanzare 16 februarie 2015, ora 10:00.
Acestea corespund fiecarei serii de concerte din Festival, astfel:
 
Seria MARI ORCHESTRE (Sala Mare a Palatului)
  • Categ. I                  160 RON
  • Categ. a II-a          130 RON
  • Categ. a III-a         100 RON
  • Categ. a IV-a         70 RON
 
Seria RECITALURI ?I CONCERTE CAMERALE (Ateneul Roman)
  • Categ. I                160 RON
  • Categ. a II-a        130 RON
 
Seria “BY MIDNIGHT” (Ateneul Roman)
  • Categ. I                    160 RON
  • Categ. a II-a           130 RON
 
Seria CONCERTELE DE DIMINEATA(Ateneul Roman, Sala Mica a Palatului)
  • Categ. I                50 RON
  • Categ. a II-a        40 RON
 
Festivalul George Enescu continua sa se situeze in linia marilor evenimente artistice internationale, artistii si orchestrele invitate la editia 2015 aflandu-se in topul invitatilor si in cadrul altor festivaluri de muzica clasica internationale. In acelasi timp, preturile biletelor sunt printre cele mai avantajoase din lume pentru un eveniment de o asemenea anvergura artistica. Prin comparatie, biletele la Festivalul de la Lucerna variaza intre 40 si 200 de Euro pentru un spectacol, in timp ce la BBC Proms, preturile pot ajunge la 100 -150 de lire sterline.
 
Accesul presei la editia 2015 a Festivalului Enescu se va face in baza legitimatiilor de acreditare rezultate in urma unei proceduri de acreditare pentru presa si blogeri care va fi facuta public pe toate canalele de comunicare al Festivalului.
 
 
DETALII SUPLIMENTARE DESPRE FESTIVAL
Unul dintre cele mai importante evenimente culturale internationale organizate de Romania, Festivalul International “George Enescu” aduce in medie 20.000 de turisti straini la Bucuresti si are o acoperire mediatica ce variaza de la televiziuni cu renume – CNN, Euronews –, la BBC si remarcabile cotidiene straine si publicatii de specialitate (The Guardian, Gramophone), la mass-media de top in plan national. Putand fi considerat un adevarat brand cultural de tara, Festivalul duce mai departe valorile in care credea George Enescu: creativitate, generozitate si implicare.
Festivalul este conectat la noile tehnologii  – transmisii live internationale, site modern si updatat in timp real, www.festivalenescu.ro si are o acoperire social media care include o pagina de Facebook cu peste 34.000 de fani la aceasta data, https://www.facebook.com/enescu.festival, precum si un nou cont de Instagram, http://instagram.com/enescu_festival.

Odata cu editia 2013, Festivalul s-a extins si in sfera spatiului public, printr-un concept unic care  presupune expunerea de lucrari de arta outdoor inspirate de valorile lui George Enescu in paralel cu Festivalulul si asuma responsabilitatea generarii unei schimbari in societate prin actul de creatie: Bucurestiul creativ.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.