Strategiile impotriva imbatranirii cele mai uzitate sunt cele cosmetice, si ele se adreseaza atat fetei, cat si corpului, cu diferente date de sex, varsta, statut social, cultura, religie etc. Despre modul de preparare a acestor tratamente si efectele lor de mentinere sau redare a supletei trupului si catifelarii tenului, ne vorbeste dr. Dan Mihail Stana.
Resursele planetei, speculate cosmetic
Pamantul este un imens laborator, de la padurile amazoniene, pana la podisurile chineze, care dezvaluie proprietatile miraculoase ale plantelor, apelor, si care constituie baza cosmeticii moderne. Oceanul planetar este o sursa a mai multor clase de alge foarte apreciate in cosmetica. Una dintre acestea este alga roz, si este folosita ca ingredient cosmetic pentru eliminarea semnelor de oboseala a pielii si pentru contracararea imbatranirii tenului. O serie de laboratoare de cercetare realizeaza produse cosmetice folosind, in formulele lor, molecule obtinute din aceste alge.
In Grecia antica, florile de mirt erau utilizate la producerea unei ape aromate, numita „apa ingerilor“, flori care sunt utilizate si astazi in industria cosmetica. Companiile franceze preocupate cu infrumusetarea au elaborat linii de produse care incetinesc procesul de imbatranire a pielii, bazate pe uleiul de argan, utilizat in Africa de mii de ani. Arborele de mimoza este folosit de populatia civilizatiei maya in diverse unguente, pentru a calma durerea si a accelera refacerea epidermei. Industria cosmetica moderna utilizeaza un ulei extras din samburii unui arbust numit kerria, care creste in sudul continentului american. Acest ulei este foarte bogat in acizi grasi esentiali, cu o mare putere antiinflamatoare si de vindecare, de aceea se gaseste in componenta multor produse destinate tenului uscat sau sensibil.
Marea Moarta a fost intotdeauna o resursa nesecata de saruri si minerale, ale caror atuuri le-au recomandat cu succes, atat in medicina, cat si in cosmetica, datorita proprietatilor mineralizante ale calciului, fierului, zincului si potasiului existente in apa. Cultura milenara chineza a dezvaluit cosmeticii moderne o rezerva inepuizabila de ingrediente ca ginkgo biloba, iarba de roua, ginseng, ceaiul verde etc.
Tratamente faciale
Tratamentele cosmetice vin in intampinarea celor mai complexe nevoi ale fiecarei persoane, indiferent de tipul de ten. Produsele de calitate superioara folosite in cadrul tratamentelor faciale au ca rezultat purificarea, hidratarea, oxigenarea, nutritia, revitalizarea, intinerirea si depigmentarea. In completarea tratamentului sunt folosite masti speciale, profesionale: colagen, energizante, calmante, hidratante si anti-aging. Pe langa cremele si lotiunile de calitate superioara, care actioneaza atat asupra pielii, cat si in profunzimea ei, se actioneaza si prin masajul de digito-presiune cu efect de detoxifiere, hidratare puternica si drenaj la nivelul tesuturilor profunde.
Avantajele tratamentelor faciale sunt: regenerarea pielii, depigmentarea, reinnoirea componentilor din derma, inclusiv intarirea fibrelor de colagen, diminuarea ridurilor, redarea fermitatii pielii, reglarea secretiei de sebum, incetinirea formarii punctelor negre si a chisturilor. In urma tratamentului, se obtine o piele neteda, luminoasa si stralucitoare.
O noua aparitie in domeniul esteticii este aparatul Lift 6, avand rol in prevenirea si combaterea semnelor imbatranirii. Acesta se asociaza cu tratamentele cosmetice, actionand asupra tesutului conjunctiv ce confera pielii fermitate si netezime printr-o micropulsatie ritmica si continua. Actiunea delicata a Lift 6 este adaptata pentru fiecare tip de ten. Prin imbunatatirea microcirculatiei locale, metoda Lift 6 restabileste troficitatea tesutului conjunctiv, si astfel imbunatateste aspectul si tonifica pielea fetei. Metoda nu este dureroasa.
Tratamente corporale
Impachetarile corporale sunt solutia rapida si eficace pentru obtinerea unor efecte benefice asupra conditiei pielii si a greutatii corporale, cat si in tratamentul anticelulitic. Aparitia celulitei – o afectiune care deranjeaza foarte multe femei – depinde de o serie de factori, dintre care enumeram: genetici, alimentari, comportamentali, consumul de alcool, tutun, modificari frecvente ale greutatii corporale etc. Celulita nu poate fi vindecata, ci doar ameliorata.
Programul de ingrijire corporala este efectuat cu produse de genul extractelor marine, care satisfac si se adapteaza tuturor nevoilor legate de ingrijirea corpului. Abordarea globala a tratamentelor corporale are la baza trei faze: pregatirea, impachetarea (termocuverta) si modelarea. Aceste impachetari corporale sunt recomandate in serii de 10-15 sedinte pentru rezultate vizibile, si sunt necesare doua-trei tratamente pe saptamana, care trebuie asociate cu alte proceduri pentru ingrijire corporala. Beneficiile impachetarilor corporale sunt: eliminarea toxinelor din corp si a stratului adipos, eliminarea si prevenirea reaparitiei celulitei, precum si redobandirea elasticitatii si fermitatii pielii. Se recomanda tuturor gradelor de celulita, persoanelor cu probleme vasculare si piele sensibila, celor supraponderale, sau pentru o remodelare corporala armonioasa. Sunt contraindicate persoanelor care sufera de boli cardiace grave, epilepsie, claustrofobie, femeilor insarcinate.
Metoda LPG, sau metoda de tratament anticelulitic cu vacuum, este nou practicata in domeniul frumusetii si sanatatii pentru tratamentele corporale. Aceasta metoda prezinta si o parte terapeutica post-operatorie (cicatrice inflamatorii si non-inflamatorii), post liposuctie, precum si insuficiente venoase.
Gimnastica cutanata ajuta la rearmonizarea tesutului conjunctiv si la imbunatatirea circulatiei sangvine si limfatice, eliminand, astfel, metabolitii toxici. Rezultatul: un corp mai suplu, mai conturat, si o piele mai fina si mai ferma. Acest tratament personalizat este adaptat la sensibilitatea pielii fiecarui pacient si nu este niciodata dureros.
In timp ce o dieta poate ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase, endermologia actioneaza eficient asupra celulitei si a conturului corpului in cadrul sedintelor de tratament, care dureaza aproximativ 35 de minute. In functie de gradul de celulita, sedintele se pot efectua de doua-trei ori pe saptamana, pacientul purtand un costum special, LPG Bodywear, care asigura intimitatea. Endermologia, prin actiunea sa relaxanta, are un efect benefic de reducere a stresului.
Masajul este unul din procedeele folosite ce confera o senzatie de bine, relaxare, liniste, confort fizic si psihic, activand circulatia sangelui si reducand nivelul toxinelor din organismul uman. Scopul masajului este sa relaxeze, sa energizeze si sa elimine durerile musculare si osoase aparute in urma unor pozitii incomode sau a unui program prelungit de munca.
Masajul este contraindicat:
– atunci cand sunt constatate afectiuni dermatologice care acopera un proces inflamator profund (furuncule, abcese, flegmoane etc.);
– in procesele inflamatorii ale articulatiilor (artrita, osteita, osteomielita etc.);
– in starile patologice cu caracter general, insotite de febra, agitatie, oboseala acuta si debilitate intensa in inflamatiile centrilor nervosi, in hemoragiile cerebrale si in accidentele vasculare.
Studiile au dovedit ca, pe langa alte proceduri de ingrijire corporala, sauna are un rol deosebit asupra metabolismului, si efect calmant asupra sistemului nervos. Efectele obtinute in urma sedintei de sauna asupra organismului sunt: termice, mecanice, de respiratie, de transpiratie, circulatie sangvina si coronariana. In timpul sedintei de sauna uscata se produce fenomenul de eliminare a apei din tesuturi, dar nu si din tesutul adipos. Efectul benefic al acestui tip de sauna consta in cresterea imunitatii organismului.