fbpx

Esther Perel: A iubi nu este o stare de entuziasm, este un verb

de

Esther Perel: Am conștientizat faptul că acum am trei roluri. Sunt copilul cuiva, mama cuiva și eu însămi. Am realizat că voi jongla tot restul vieții mele cu aceste trei experiențe cărora va trebui să le stabilesc niște limite ca să pot să îmi mențin și relația pe care o vreau cu partenerul meu. Cere multă muncă să fii și mamă, și soție, și femeie. M-a schimbat experiența nașterii, puterea și erotismul actului în sine, faptul că nu este doar o experiență sexuală și nu toate femeile trec prin asta. Te face să te simți vie, puternică, sexuală, femeie. Și alăptarea mi se pare minunată. Pentru mine a fost o experiență puternică, erotică și feminină. Apoi a fost provocarea de a naște băieți care sper că vor ajunge bărbați așa cum ți-ar plăcea ție ca femeie.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Nu este ușor…

Esther Perel: Nu este nimic ușor, dar este o experiență valoroasă.

Bineînțeles că sunt feministă, deși știu că este un cuvânt problematic. Dar dacă mă întrebi zece lucruri care au de-a face cu ce înseamnă feminismul, am să răspund afirmativ. Vreau salarii egale pentru femei? Da. Vreau drepturi legate de reproducere? Da. Acestea mă fac feministă și o declar oricând consider că este util.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Ești o persoană celebră și iubită de toată lumea. Ce înseamnă asta pentru tine ca femeie? Ai trecut prin diverse stadii, o perioadă ai fost numai în rolul de mamă pentru copiii tăi, iar acum ești atât de cunoscută. Ce s-a schimbat? Ar putea face asta orice femeie?  

Esther Perel: Nu mă consider celebră, dar cred că este foarte important să rămâi cu picioarele pe pământ pe măsură ce devii mai cunoscut. Faima vine și pleacă. Peste cinci ani poate să fie altcineva în locul tău. Eu asta încerc. Gătesc, fac curat, merg la cumpărături, fac tot felul de lucruri care mă țin cu picioarele pe pământ. Ne menținem viața obișnuită. Este important să rămâi conectat cu prietenii tăi și să nu crezi că ai mereu dreptate doar pentru că lumea vrea să asculte ce ai tu de spus. Să fii cunoscut implică răspunderea pentru ce transmiți, pentru că te adresezi unor oameni care altfel nu ar ajunge la acele informații, poți să le dai curaj femeilor, în special celor tinere, și poți să le arăți tinerilor că există și un alt mod de a face lucrurile. Simt că am din ce în ce mai multă răspundere. Este cu totul altceva decât faima, care îți dă o anumită putere, o anumită influență, dar trebuie să te gândești despre ce și în numele cui vorbești și încotro îndrepți acea influență.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Este și o forță socială, civică. Ești o feministă?

Esther Perel: Da, bineînțeles că sunt feministă, deși știu că este un cuvânt problematic. Dar dacă mă întrebi zece lucruri care au de-a face cu ce înseamnă feminismul, am să răspund afirmativ. Vreau salarii egale pentru femei? Da. Vreau drepturi legate de reproducere? Da. Și tot așa. Acestea mă fac feministă și o declar oricând consider că este util, pentru că tot ce se leagă de feminism îi sperie pe unii. Sunt pentru toate lucrurile care fac o lume mai bună. Pot să o spun în multe alte feluri. Pentru mine ca feministă, dar și ca persoană care lucrează în sfera relațiilor, un obiectiv important este să mă adresez și bărbaților, să ofer sfaturi care să fie relevante și pentru bărbați. Viața multor femei s-a schimbat, ele sunt mai des informate decât bărbații, în timp ce ei sunt ignorați. Au loc niște schimbări majore pentru ei ca tați, soți, ca bărbați, schimbări pe care vreau să le valorific. O mare parte a activității mele de acum se desfășoară în lumea antreprenorilor. Lucrez cu antreprenori, cu directori de companii și în discuțiile noastre despre relațiile de afaceri pot să acopăr anumite subiecte fără să fie nevoie să intru în detalii referitoare la sex sau pasiune. Unii tind să mă limiteze la asta pentru că am vorbit mult despre sexualitate și despre infidelitate. Următorul meu discurs de la Ted va fi despre altceva. Am multe alte lucruri de spus despre relații. Conferințele Ted m-au făcut cunoscută, ele sunt motorul care a adunat 45 de milioane de oameni în trei ani, iar numărul lor continuă să crească. Îmi este clar că am atins un subiect sensibil. Aflasem asta dinainte să merg la Ted, dar datorită acestor conferințe am ajuns în colțuri ale lumii pe care altfel nu le-aș fi putut atinge. Mă impresionează că mii de oameni îmi scriu din locuri ale lumii în care nimeni nu vorbește despre sex.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Reușești să răspunzi tuturor?

Esther Perel: Celor mai mulți dintre ei, da. Oamenilor care au curajul să îmi scrie, celor serioși, le răspund și sunt surprinși. Poate că într-o zi nu voi mai avea timp să le răspund, dar știind ce înseamnă să scrii o astfel de scrisoare cred că merită.

 

Respectul de sine înseamnă să te vezi așa cum ești, cu imperfecțiuni cu tot, și totuși să te poți privi cu admirație. Perfecțiunea din zilele noastre îi scoate din minți pe copii.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Ce le putem spune copiilor noștri ca să-i ajutăm să aibă o viață mai frumoasă, mai fericită? Ce îi înveți tu?

Esther Perel: În primul rând, îi învăț că nu sunt perfecți. Respectul de sine, cum ar spune colegul meu Terry Real, înseamnă să te vezi așa cum ești, cu imperfecțiuni cu tot, și totuși să te poți privi cu admirație. Perfecțiunea din zilele noastre îi scoate din minți pe copii. În al doilea rând, calitatea vieții lor depinde și de calitatea relațiilor, nu doar de realizările pe care le au și aici mă refer la relația copiilor cu părinții, cu frații lor, cu prietenii. În al treilea rând, îi învăț pe băieții mei cum să se comporte cu femeile. Ei trăiesc într-o altă lume decât cea în care am trăit eu la vârsta lor, în anii 1970. Am fost prima generație care am cunoscut anticoncepționalele, prima generație de după cel de-al doilea război mondial. Era mai multă speranță atunci, noi eram convinși că nu s-ar mai putea întâmpla ceva rău. În schimb, copiii mei au fost martori la atentatul din 11 septembrie. Erau la școală, lângă Turnurile Gemene. Aveau 5 și 8 ani. Și-au pierdut naivitatea foarte devreme. Întrebarea este ce fel de lume lăsăm copiilor noștri? Inundații în New York, uraganul Sandy, atentatul de la 11 septembrie. Nu este ca și cum ar fi trăit războiul din Afganistan, vorbesc totuși despre New York, un oraș despre care presupunem că este un loc pașnic, nu unul cu dezastre naturale și atentate. Ei trăiesc cu un nivel crescut de anxietate. Mediul înconjurător și pacea ar trebui să fie preocupările noastre majore. Sunt 35 de războaie în lume la ora asta. Suntem responsabili ca părinți să vorbim cu ei despre aceste lucruri. În zilele noastre există o combinație între „fă ceea ce te împlinește” și „nu fi atât de prețios încât să nu te duci la muncă”. Îi învăț că nu se poate, totuși, ca fiecare zi din viața ta să fie cea mai bună.

 

Evenimentul Umbrele Intimității din 4 iunie 2016 va fi transmis online prin live streaming. Accesați http://otiliamantelers.ro/esther-perel-bucuresti-live/

 

CITEȘTE interviul integral, care cuprinde și răspunsul la întrebarea legată de felul în care putem să ne pregătim pentru pierderea părinților în ediția de iunie a revistei Marea Dragoste/revistatango.ro aflată din 3 iunie la punctele de distribuție din întreaga țară.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pagini:  1 2

 

Categorii:
Interviuri · Psihologie

Comentarii

  • Pingback: Starea de dragoste | Până la adânci bătrâneți

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.