Cînd eram mică eram captivată de ritmul obsedant din “Money, Money, Money”, în schimb acum plîng cu lacrimi amare de cîte ori aflu de la ei că doar învingătorii primesc totul. Dar de fapt n-aș putea spune ce melodie a celor de la ABBA îmi place mai mult și e singura trupă despre care pot afirma cu mîna pe inimă că nu are nici măcar o piesă care să nu îmi placă.
de Alina Grozea
Citește și Abba, So I Say Thank You For the Music de Simona Catrina
Nașterea formației și a poveștilor de dragoste dintre componenții ei erau subiecte fierbinți la începutul anilor ’70. Piesele extrem de melodioase, vocile îngerești ale celor două soliste, aparițiile lor strălucitoare și “fresh”, au marcat sfîșitul erei hippy, dominată de angoase și plăceri sintetice, punînd bazele unui nou curent muzical și social: pop-disco.
Povestea ABBA începe în iunie 1966, cînd Björn Ulvaeus îl întîlnește pe Benny Andersson și pun la cale înființarea unei trupe. Compozitori amîndoi, scriu împreună primul lor cîntec chiar în acel an. Deși ambii erau membri ai unor trupe de succes în Suedia, își abandonează vechile proiecte și decid să pornească pe un drum nou. În primăvara lui ’69, Björn și Beny le cunosc pe cele două fete care le vor deveni iubite și partenere de trupă. Agnetha Fältskog și Anni-Frid Lyngstad aveau, la rîndu-le, cariere solo de succes. Inițial, cei patru au colaborat muzical pe partea de producție sau backing vocals, pentru înregistrările solo ale fiecăruia dintre ei, sau pentru cele ale duo-ului Björn-Beny. Cele patru voci s-au unit în 1970, pentru un spectacol de cabaret, iar în 1972 au înregistrat prima lor melodie, “People Need Love”. Grupul se numea “Björn&Benny, Agnetha&Anni-Frid”. Încurajați de succesul primei lor piese, în 1973 au înscris melodia “Ring, Ring” la selecția suedeză pentru concursul Eurovision. N-au reușit să cîștige selecția, însă “Ring, Ring” a ajuns un hit în Suedia. La selecția din 1974, piesa “Waterloo” a fost, însă, cîștigătoare. Formația și-a schimbat numele în ABBA, participînd și cîștigînd cu “Waterloo” finala Eurovizionului din Brighton, Anglia. Numele de Abba era deja deținut de o companie suedeză producătoare de alimente din pește, iar cei patru a trebuit să obțină acordul acesteia pentru a-l putea folosi. Primul capitol important al unei povești ce avea să devină legendă, fusese scris. Timpul le cimentase atît relațiile de iubire, cît și prestigiul muzical. Björn și Agnetha s-au căsătorit în 1971, iar Benny și Frida, după o logodnă mai lungă, în 1978. Succesul profesional le-a completat fericit poveștile de dragoste. Single-uri ca “S.O.S”, “Mamma Mia” și, mai tîrziu “Fernando”, “Money, Money, Money”, “Knowing Me, Knowing You” sau “Dancing Queen”, au dominat topurile muzicale din Anglia, Australia și SUA.
Pînă în 1979, cînd edificiul perfect a început să se clatine odată cu divorțul dintre Agnetha și Björn, ABBA se constituise într-un grup titrat, cu turnee mondiale, film despre viața lor, hit dupa hit și vînzări colosale ale albumelor. Muzica pop avea, în loc de un rege și o regină, două regine și doi prinți. Căci blondul și carismaticul Björn, împreună cu misteriosul brunet cu barbă, Benny, erau undeva în umbra celor două dive cu chipuri și voci de îngeri, ce cuceriseră iremediabil și în egală măsură, atît publicul masculin cît și pe cel feminin. Bărbații le adorau, iar femeile lumii voiau să le semene. Au iscat pasiuni, au influențat moda și au născut dilema vremii: care e mai frumoasă, blonda sau bruneta?
Blonda Agnetha
În anul 2000, ziarele suedeze anunțau că un bărbat de 34 de ani a fost arestat sub acuzația de hărțuire asupra Agnethei Fältskog, una dintre solistele celebrului grup al anilor ’70, ABBA. Aceasta depusese plîngere oficială cu numai 2 săptămîni în urmă, spunînd că se teme pentru viața ei, fiind urmărită de trei ani de acel individ. Bărbatul a declarat că e indrăgostit de cîntăreață încă de cînd avea 8 ani și chiar a părăsit Olanda natală pentru a-și cumpăra o casă lîngă Stockholm, pentru a fi cît mai aproape de aceasta. Între 1997 și 1999 îi trimisese peste 300 de scrisori, îi telefona de 3 ori pe zi și o urma pretutindeni. Deși trecuseră aproape 20 de ani de la destrămarea grupului, blonda Agnetha, “The Goddess of Glam”, încă stîrnea pasiuni de necontrolat.
Agnetha Fältskog – Anna, s-a născut pe 5 aprilie 1950, într-un mic orășel din Suedia. Tatăl ei conducea un local de spectacole pentru amatori, deci de mică fusese învățată cu viața de scenă. La 5 ani scrie primul ei cîntec, “Two small troll” (Doi troli micuți). În 1965 începe să cînte alături de o orchestră de dans iar dupa alți doi ani înregistrează primul ei album solo. Piesa “I was so in love” (Eram atît de îndrăgostită), scrisă chiar de ea, ajunge în topul celor mai bune vînzări, în nici două săptămîni. Începe să fie invitată la emisiuni de televiziune și chiar participă la un turneu de muzică folk, în Suedia. În 1971 obține rolul Mariei Magdalena în versiunea suedeză a operei rock “Jesus Christ Superstar”, iar vocea și talentul ei actoricesc rețin atenția criticilor. Tot în 1971, Anna îl întîlnește pe Björn Ulvaeus, ce-i devine iubit, apoi soț și partener în noua trupă ce avea să se nască, alături de Benny Andersson și Frida Lyngstad.
Dar pînă ca trupa ABBA să devină din proiect, realitate, viața de familie a Agnethei urma un curs firesc. În 1973 se naște fetița lor, Linda. Succesul din 1974 al trupei ABBA, n-o copleșește pe Agnetha. Blonda diafană avea ambiție și un temperament puternic, fiind convinsă că poate îmbina cu ușurință cele doua vieți: cea de familie și cea de scenă. Cei doi își împărțeau viața între lucrul în studio, compoziție, coregrafie și timpul petrecut în familie. Ei erau jumătatea pașnică a grupului și nu agreau petrecerile și viața de noapte. Spre deosebire de Frida și Benny, nu erau cheltuitori, iar în locul excursiilor exotice preferau să-și petreacă timpul acasă. Singura “excentricitate” a Agnethei era factura telefonică imensă datorată convorbirilor zilnice cu bunica sa.
Agnetha era ambițioasă și perfecționistă. “Dacă acum 8-9 ani totul era ca o joacă, acum așteptările sînt mari. Nici un artist nu e suficient de important sau de talentat pentru a sta relaxat. Trebuie muncit în continuu și Dumnezeu e martor că noi, în ABBA, am muncit…”, declara ea. Iar lecțiile de canto, de două ori pe săptămînă, lecțiile de coregrafie, atenția acordată vestimentației și imaginii, au dovedit ca succesul fulminant al trupei a fost rezultatul unei munci susținute. Dar deși frapa prin aparițiile ei de o frumusețe și o strălucire ce lăsau fanii fără glas, Agnetha era deranjată de atenția exagerată pe care presa și publicul o acordau look-ului și imaginii ei, în detrimentul detaliilor privitoare la muzică. Întrebările despre haine, bani, taxe și preferințe o enervau, dar în ciuda împotrivirilor ei presa o denumise Zeița Glamului. Costumele de scenă, create de un cunoscut designer suedez, Owe Sandsträm, i-au creat faima de cîntăreața cu cel mai sexi fund din muzica pop. Mai presus însă de o frumusețe răvășitoare, Agnetha era o profesionistă desăvîrșită. Deși Björn și Benny erau compozitorii trupei, Agnetha era singura capabilă să scrie notele muzicale.
În 1979, vestea tristă și neașteptată a divorțului dintre Agnetha și Björn, a rupt imaginea de familie perfectă a celor doi și a ridicat primele întrebări privind viitorul trupei. În ciuda declarațiilor că nimic nu se va schimba pe plan muzical, divorțul lor a marcat începutul declinului. Agnetha și-a reluat, în paralel cu proiectele trupei, cariera solo. În 1982, a debutat ca actriță într-un film suedez. În 1983 a înregistrat primul ei album solo în limba engleză, ajungînd ca, în 1987 să aibă trei albume solo, care s-au bucurat de succes în Suedia. Dar magia ABBA rămăsese, undeva, în urmă. În 1996 apare o compilație a celor mai bune piese solo ale Agnethei, precum și cartea biografică “As I Am” (Așa cum sînt). În 2004, la fel de frumoasă, Agnetha revine cu un disc nou, “My Colouring Book”.
Bruneta Frida
Părul bogat al Fridei este, de fapt, brun – roșcat, însă ecranele alb-negru ale televizoarelor noastre din anii ’70 ne-au privat de șansa diferențierii. Pentru noi era bruneta de la ABBA și așa ne-a rămas în memorie și în suflete. Numele ei adevărat e Anni-Frid Lyngstad. A fost numită “Norway’s gift to Sweden” (Darul Norvegiei pentru Suedia) deși n-avea nici 2 ani cînd familia sa a emigrat. Frida s-a născut la 15 noiembrie 1945 în Navrik, un oraș din apropierea Cercului Arctic, din iubirea fugară dintre un soldat german și o tînără norvegiană. Soldatul s-a întors în Germania natală la sfîrșitul celui de-al doilea război mondial, iar mama, blamată de oamenii orașului că făcuse un copil cu inamicul, a fost nevoită să părăsescă țara, împreună cu familia și să se stabilească în Suedia. La puțin timp mama Fridei moare, fetița de doi ani rămînînd în grija bunicii.
Reîntîlnirea dintre Frida și tatăl său s-a produs tîrziu, în 1977, cînd o anume Andrea Buchinger, citind în revista Bravo biografia Fridei, ajunsă deja un star, a observat că unchiul ei are același nume cu cel al tatălui dispărut al divei. Alfred Haase a recunoscut public că în 1945 a avut o aventură cu o tînără norvegiană, Synni Lyngstad, iar Frida este fiica sa.
Debutul pe scenă, al lui Anni-Frid s-a produs în 1957, în timpul unui eveniment caritabil. În 1961 cînta deja într-o formație suedeză cînd îl cunoaște pe Ragnar Frediksson, primul ei soț. Împreună au avut doi copii, Hans și Lise-Lotte, iar în 1964 Frida și Ragnar formează propria lor trupă, “Anni-Frid Four”.
Pe 3 Septembrie 1967, Suedia a făcut trecerea oficială de la circulația pe partea stîngă, la cea europeană, pe partea dreaptă. Era, de asemenea, ziua finalei concursului de talente New Faces. Televiziunea Suedeză a organizat apariția live a cîștigătorului acestui concurs în show-ul special ce marca schimbarea majoră de trafic. Cîștigătoarea, în vîrstă de 21 de ani, a fost Anni-Frid.
Cariera sa de cîntăreață solo începuse să se contureze, deși nu înregistrase cu nici o melodie vreun succes răsunător la public. Colabora cu nume mari ale muzicii suedeze, participa la turnee importante iar presa și criticii de specialitate aveau numai cuvinte de laudă despre ea.
În martie 1969, Frida participă solo la selecția din Suedia pentru Eurovision. Pierde, dar piesa ei ajunge în Top Ten-ul suedez. Tot în primăvara lui ’69 îl cunoaște pe Benny Andersson. Cei doi devin un cuplu iar Benny va fi producătorul înregistrărilor ei pentru casa de discuri EMI. Albumul intitulat “Frida”, lansat de EMI în 1971, nu a fost, însă, un succes. În 1972, înregistrează ultimul single solo pentru EMI și-și ia numele de scenă Frida.
Între timp, întîlnirea dintre Benny Andersson și Anni-Frid Lyngstad, pe de o parte, și Björn Ulvaeus și Agnetha Fältskog, pe de altă parte, avusese deja loc, iar primele proiecte prinseseră contur. Povestea ABBA avea să înceapă și pentru Frida. Ultimul ei album solo în limba suedeză, lansat în perioada ’74-’75, cînd fenomenul ABBA explodase, avea să fie, la rîndu-i, un imens succes.
Cu ABBA, Frida va scrie o pagină importantă din istoria muzicii pop. Vocea ei acoperă partea solistică principală din hit-uri devenite clasice, precum “Fernando”, “Money, Money, Money”, “Knowing me, Knowing you”, “Super Trouper” și “I have a dream”.
Benny și Frida se căsătoresc în 1978 și divorțează în 1981, la doi ani după divorțul dintre Agnetha și Björn.
În 1982, după destrămarea trupei ABBA, Frida înregistrează primul ei album solo în limba engleză, produs de Phil Collins, a cărui fană declarată este. A urmat un altul, care însă n-a avut succes, iar apoi 12 ani de tăcere. 1987 a fost anul în care Frida și-a anunțat oficial retragerea din activitatea muzicală și chiar a trimis scrisori fan-clubului ei, cu rugămintea de a se desființa. În următorii ani Frida, devenită bunică, s-a dedicat luptei alături de organizații ecologiste din Suedia. În 1992 s-a măritat cu prințul german Ruzzo Reuss von Plaulen. Prietenă bună cu familia regală suedeză, Frida a interpretat piesa Dancing Queen, la a 50-a aniversare a Reginei Silvia, în 1993.
Contrar așteptărilor, în 1996 Frida revine în studio și înregistrează un nou album în limba suedeză. Albumul conține și un single în duet cu Marie Frediksson de la Roxette. Pentru o altă melodie de pe album, Frida și-a dorit un duet cu fosta ei parteneră de la ABBA, Agnetha, însă aceasta a refuzat.
În 1999 prințul Ruzzo, soțul Fridei, moare de cancer, după ce, doi ani mai devreme, altă tragedie marcase viața Fridei: fiica sa Lise-Lotte, în vîrstă de 30 de ani, fusese ucisă într-un accident de mașină. Era anul lansării la Londra a musicalului ABBA-“Mamma Mia!”, dar Frida Lyngstad n-a putut participa.
Sfîrșitul unei povești fără sfîrșit
Încheierea prin divorț a poveștilor de dragoste dintre membrii grupului a însemnat începutul declinului, deși inițial, nici unul nu a vrut să recunoască. Au mai urmat albume de succes, single-uri de top ca “Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) și turnee internaționale. În 1980 are loc ultimul turneu live, în Japonia. Apare albumul Super Trouper, ce conține tristul, dar excelentul hit “The Winner Takes It All”. Puternicul liant profesional între membrii grupului s-a topit încet, încet, pe măsură ce legaturile sufletești s-au destrămat. Anul 1982 găsește grupul secat de energie. Singurul LP lansat anul acesta nu mai atinge succesul albumelor trecute. “The day before you came” este ultimul single înregistrat împreună. Björn și Benny, se recăsătoriseră între timp și lucrau împreună la un musical, iar Agnetha și Frida își reluaseră carierele solo.
Dizolvarea trupei ABBA n-a fost niciodată anunțată oficial. Cei patru au declarat că au decis să ia o pauză și să revină după cîțiva ani. Revenirea nu s-a mai produs niciodată. În anul 2000, Agnetha, Frida, Björn și Benny au refuzat un onorariu de un miliard de dolari, pentru a se reuni, într-un turneu, sub numele de ABBA. Dar muzica lor nu numai că n-a fost uitată, ci mereu reascultată, reinventată, copiată, constituindu-se într-un reper important al genului pop-disco. Ca dovadă, după mai mult de 30 de ani de la lansare, piesa “Waterloo” a fost votată drept cel mai bun cîntec din istoria concursului Eurovizion, la a 50-a aniversare ce a avut loc în Copenhaga, Danemarca.
Deci… blonda sau bruneta? Emoțiile și amintirile noastre le iubesc pe amîndouă, și au ales ABBA. Ei, toți, ne-au făcut să pariem pe o îmbinare sublimă dintre muzică și iubire. {i am cîștigat. Povestea s-a sfîrșit și totuși continuă de fiecare dată cînd apăsăm “Play” și ne lăsăm învăluiți de splendoarea melodică, perfecțiunea orchestrațiilor și de armonia desăvîrșită a celor două voci care ne-au făcut să visăm.
Alina Grozea
Casete:
ABBA ReCover
Deși sînt, la rîndul lor, trupe sau soliști de succes, n-au rezitat tentației de a împrumuta încă o fărîmă de glorie. Cu un cover după o piesă a celor de la ABBA e greu să dai greș. Au știut asta Erasure, Roxette, U2 și, cel mai recent, Madonna, care se pare că ar fi plătit drepturi de autor în valoare de 6 milioane de dolari pentru a folosi în piesa “Hung Up”, ca sound de început, acordurile disco din “Gimme!, Gimme!, Gimme!.”
Fan box Agnetha
Numele complet: Agnetha Ase Fältskog – Ulvaeus
Păr: blond; Ochi: albaștri; Înălțime: 1,72 m
Studii: școala secundară
Frați/surori: o soră, Mona
Mîncarea preferată: chinezească
Culori favorite: albastru și roșu
Hobby-uri: muzica, yoga, astrologia și înotul
Animalul preferat: cîinele
Băutura preferată: whisky
Îi admiră pe: Beach Boys, Eagles, Beatles
Talisman: un inel de aur primit de la mama sa
Poreclă: a fost numită “Noua Garbo” din cauza aversiunii față de ziariști
Fan box Frida
Numele complet: Anni-Frid Lyngstad
Păr: castaniu-roșcat; Ochi: verzi; Înălțime: 1,72 m
Studii: școala secundară
Frați/surori: nu are;
Mîncarea preferată: sole
Culori favorite: verde și galben
Hobby-uri: muzica, yahting-ul, lectura
Băutura preferată: scotch
Îi admiră pe: Phil Collins, Stevie Wonder, Ella Fitzgerald
Detestă: să i se spună Frida, în afara scenei
Poreclă: era “The Beauty (frumoasa) of ABBA” , după părerea lui Benny!
Citate Agnetha:
“Ultimul turneu ABBA a fost un succes, dar pentru mine a fost îngrozitor.”
“Știu exact cînd sînt lingușită și mă cunosc foarte bine. În final, propria mea opinie este cea care contează.”
“Am avut întotdeauna instincte materne puternice. De mică decupam imagini din ziare în care erau cărucioare de copii și mă imaginam împingînd și eu unul prin zăpada proaspătă și uitîndu-ma înapoi, la urmele lăsate de roțile lui.”
“Poate am țintit prea sus cîteodată, am cerut prea mult de la mine și prea puțin de la cei din jurul meu.”
“Trebuie să mi se permită să fiu eu însămi.”
“Am simțit întotdeauna ca pe un eșec faptul că Björn și cu mine n-am putut păstra familia unită. Nu pot schimba trecutul dar nici nu regret despărțirea. Motivul din spatele separării noastre este unul asupra căruia chiar nu mai doresc să revin!”
“ E ciudat cum presa nu vede nici o legătură între falsele ei revelații despre viața mea privată și nevoia mea de izolare și siguranță.”
“Profesional, nu-mi pierd mințile niciodată, sînt cu ochii pe mine tot timpul.”
“E periculos să tot faci schimbări în dorința de a atinge perfecțiunea.”
“Ideea de a încerca să repet succesul nu mă interesează. Nu e creată decît să aducă bani.”
“Lumea plină de lux și celebritate, în care am trăit o mare parte din viața mea, a fost ca o iluzie. Nu o necesitate vitală, ca pentru multi alții. Mi-a plăcut, dar nu m-a dominat.”
Citate Frida:
“ Să fii bogat și celebru nu înseamnă numai fericire, ci și o presiune pe care o resimți tot timpul”
“Benny și Björn presupun că aveau de la început o idee despre care dintre noi două ar trebui să primească partea solistică principală, în funcție de ce tip de voce își doreau pentru un anumit cîntec. Iar, cîteodată, invidiam faptul că o alegeau pe Agnetha, trebuie să recunosc.”
“Am avut un vis care s-a împlinit în momentul în care i-am întîlnit pe Benny, Björn și Agnetha.”
“Îmi place să cred despre mine că sînt o cunoscătoare a modei și nu o victimă a ei.”
“De mică am fost captivată de natură. Petreceam mult timp în aer liber și mă distram de minune.”