fbpx

Francesco Rosi va primi un Leu de Aur onorific la editia din 2012 a Festivalului de la Venetia

de

Regizorul italian Francesco Rosi, autor al unor filme precum “Mainile pe oras” (1963) si “Il caso Mattei” (1972), va fi recompensat cu un Leu de Aur onorific la editia din acest an a Festivalului de Film de la Venetia (29 august-8 septembrie).

“Rosi, care va implini varsta de 90 de ani pe 15 noiembrie, va fi premiat la cea de-a 69-a editie a Mostrei, vineri, 31 august, cu ocazia proiectiei copiei restaurate a capodoperei sale «Il caso Mattei», o restaurare ce a avut loc cu sprijinul Fundatiei Martin Scorsese”, se precizeaza intr-un comunicat emis de organizatorii Mostrei.

 

“Rosi a lasat o urma ce nu poate fi stearsa in istoria cinematografului italian postbelic. Opera sa a influentat multe generatii de cineasti din lumea intreaga”, a declarat Alberto Guerra, noul director artistic al festivalului.

 

La randul sau, Francesco Rosi a declarat: “Sunt onorat si foarte fericit sa primesc aceasta recompensa prestigioasa, atribuita in trecut multor regizori pe care ii iubesc si ii admir”.

 

Dupa ce s-a format lucrand alaturi de Luchino Visconti, Michelangelo Antonioni si Mario Monicelli, Francesco Rosi a obtinut premiul special al juriului la Venetia, in 1958, cu filmul “Sfidarea/ La Sfida”.

 

A urmat un alt premiu important, la Berlin, in 1961, unde a obtinut Ursul de argint pentru “Salvatore Giuliano”, o pelicula in care cineastul italian a utilizat din plin stilul reportajului jurnalistic.

 

Consacrarea deplina a venit in 1972, odata cu triumful de la Cannes unde a primit Palme d’Or pentru “Il caso Mattei”, un film care spune povestea vietii directorului general al grupului italian din domeniul energiei ENI, interpretat de Gian Maria Volonte, si pana la moartea acestuia in circumstante misterioase.

 

Acelasi actor a jucat apoi in “Lucky Luciano” (1975), in care a interpretat rolul unui sef al mafiei.

 

Printre alte filme regizate de cineastul italian s-au remarcat “Cristo si e fermato a Eboli” (1979) si “Cronaca di una morte annunciata” (1986).

 

MEDIAFAX

 

 

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *