fbpx

Frumoșii anonimi – Manu Pencea

de

După volumul ”Un ID secret pentru amor concret” lansat în 2013 la Editura Vremea, aflat în Top 100 pentru câteva luni, pe site-ul elefant.ro, Manu Pencea revine cu o scriere neconvențională – ”Frumoșii anonimi”. Prima carte românească despre anonimi, oameni ca noi, cu mărturisiri în dialog direct, nu evaluați prin lentila unui narator. De la Ion Biberi în 1947, cu volumul ”Lumea de mâine”, avem cărți de interviu cu personalități, ”dialoguri cu/convorbiri cu”, dar nu avem seva de naturalețe ce mustește în răspunsul viu al unui anonim de rând dintr-o anumită perioadă. Tot ce aflăm este prin gura unui istoric, jurnalist sau scriitor.

Pentru Manu Pencea, omul din stradă merită așezat pe o pagină de carte, cu fotografie, cu tot. Pentru că își face treaba bine și pentru că, sub salopeta unsuroasă sau cămașa cu butoni, uneori, ascunde povești sufletești de scris. Așa i-a venit ideea de a vorbi cu oamenii ce îi ies în cale, timp de o lună și ceva.

Interviuri cu anonimi pe subiecte de viață, dragoste, Dumnezeu. De la vânzătoarea RATB care stă de două decenii într-o cutie metalică, pentru a vinde bilete, la vânzătoarea căreia îi țiuie în cap aparatul de marcat, de la profesorul universitar la muncitorul care umblă prin abisul metroului, de la brokerul de pe Wall Street la mama ce îngrijește bătrâni prin Italia, de la omulețul de cinci ani, la cel de 90. Gunoierul, iarăși, rămâne, de departe, o întâlnire ce nu trebuie ratată. Fiecare interviu este deschis de un flash din viața autoarei, așa cum l-a trăit înainte și după Revoluția din 89.

Scriitoarea Alice Năstase Buciuta ne asigură că cititorul ”e supt în carte ca într-o casă care n-a fost pregătită pentru musafiri, dar stârnește cu atât mai mult curiozități și mirări”, iar, despre autoare ne spune că ”(…) este, negreșit, talentată până-n măduva fiecărui cuvânt al ei așternut pe hârtie – stârnește și emoția”, continuând cu o mărturisire de suflet: ”După ce m-am întâlnit cu frumoșii anonimi români găsiți de Manu Pencea mi-am amintit că iubirea adevărată nu așteaptă răspuns”.

Lansat în cadru festiv în decembrie 2018, înfășurat în coperta artistică realizată de fiicele autoarei, desen  – Lea Ofițeru, editare – Ina Ofițeru, volumul a fost reeditat recent, după ce primul tiraj s-a epuizat.

Cartea FRUMOȘII ANONIMI din colecția Editurii Cărțile Tango (ISBN 978-606-93700-2-5) poate fi achiziționat, cu autograf personalizat de la autoare, la prețul de 20 lei. Livrare prin Poșta Română, cu plata transportului la recepție.

Comenzile se primesc prin mesaj privat în pagina noastră, Marea Dragoste, iar, plata se realizează prin contul Băncii Transilvania: RO 13 BTRL 0440 1201 U160 13XX, cu mențiunea : Pentru volumul ”Frumoșii Anonimi” de Manu Pencea.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Cărți · Cărțile Tango

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.