fbpx

Clinica ProEstetica – Tot ceea ce trebuie sa stiti despre CHIRURGIA ESTETICA A SILUETEI

de

O silueta cat mai zvelta, simbol al vitalitatii, dar si al unui anume stil de viata, este o preocupare constanta deopotriva pentru barbatii si femeile zilelor noastre. Acolo unde alte metode au esuat, revine rolul canulei de lipoaspiratie sau bisturiului de a sculpta formele rafinate.
Un articol foarte interesant, preluat de pe website-ul clinicii ProEstetica din Bucuresti (www.proestetica.ro), va dezvaluie tot ceea ce e important de stiut despre aceasta interventie care va poate schimba viata in bine pentru totdeauna!

LIPOASPIRATIA
Lipoaspiratia este o procedura chirurgicala prin care depozitele adipoase localizate sunt aspirate, pentru a remodela, a recontura una sau mai multe zone ale corpului (de exemplu: coapsele, abdomenul, toracele, sânii, genunchii, bratele, gleznele, gambele) facial sau cervical (dubla barbie).
Lipoaspiratia, liposuctia, liposculptura sunt termeni diferiti care in principiu desemneaza acelasi lucru: corectia problemelor de dispozitie a tesutului adipos.
Liposculptura este redistribuirea tesutului adipos din regiunile unde este in exces in regiunile unde este in minus la acelasi pacient (autogrefa) in aceeasi sedinta operatorie pentru a obtine un contur corporal sau facial cât mai aproape de ideal.  
De foarte mult timp, oamenii au incercat tehnici variate pentru a-si imbunatati forma corpului. Cu toate ca regimul alimentar, exercitiile si hainele la moda pot ajuta pe multi sa arate mai bine, totusi nu este suficient pentru a indeparta sau ascunde formele proeminente. Acum, cu ajutorul lipoaspiratiei, barbatii si femeile isi pot imbunatati forma corpului cu ajutorul unei tehnici relativ simple si sigure. La femei, depozitele adipoase apar mai frecvent la nivelul taliei, soldurilor, feselor si pe partea externa a coapselor.
La barbati depozitele adipoase se acumuleaza la nivelul abdomenului, soldurilor si sinilor.
Cele mai bune candidate pentru lipoaspiratie sunt femeile normoponderale sau usor supraponderale, care au talia si bustul normale dar au soldurile, coapsele si fesele prea mari, disproportionate. Aceste depozite adipoase sunt mostenite genetic si sunt de obicei rezistente la cura de slabire si exercitii fizice. Prin urmare, odata aspirate, extrase chirurgical, ele nu se vor mai reface. Nu este insa si cazul abdomenului care, de cele mai multe ori are o adipozitate dobândita (supraalimentatie) si care, chiar daca este lipoaspirat se poate reface, daca se continua excesele alimentare.
In general, femeile pot spera intr-un rezultat mai bun decât barbatii, deoarece la ele excesul adipos este localizat periferic (la exterior) si se poate aspira pe când la barbati, de obicei, excesul adipos este localizat central (in interiorul abdomenului) si nu se poate aspira. La persoanele supraponderale sau obeze la care se efectueaza lipoaspiratie (desi e mai bine sa fi incercat intâi dieta si exercitii fizice) aceasta poate avea sanse de reusita – adica un rezultat durabil –  numai prin schimbarea stilului de viata: reeducarea comportamentului alimentar, reluarea miscarii si exercitiilor fizice, oprirea obiceiurilor daunatoare (fumatul).
Daca pacientul nu constientizeaza acest lucru, recidiva (refacerea adipozitatii) si insatisfactiile sunt regula. Si nici chirurgul, nici tehnica nu pot fi blamate!
In zonele in care exista, pe lânga o cantitate prea mare de tesut adipos si un exces, important de piele (pielea atârna in falduri) este foarte probabil ca in viitor sa aveti nevoie si de inca o interventie chirurgicala de indepartare a tegumentului in plus.

Programarea operatiei
La prima consultatie, medicul va face o evaluare a starii dumneavoastra de sanatate, va determina localizarea depozitelor adipoase si va evalua starea tegumentelor, dupa care va va recomanda procedura cea mai potrivita pentru dumneavoastra. Fiti sinceri cu privire la ceea ce asteptati de la aceasta operatie iar medicul va fi la fel de sincer, descriindu-va in detaliu procedura, explicându-va riscurile si limitele interventiei.
 
Operatia
Lipoaspiratia este o tehnica chirurgicala „inchisa” (se desfasoara prin niste incizii foarte mici, de câtiva milimetri) prin care se introduc niste tuburi fine, canule, conectate la un sistem de vid prin care se aspira grasimea in prealabil infiltrata cu o solutie speciala (contine si anestezic) care ajuta la dizlocarea ei cu usurinta. Exista si metoda lipoaspiratiei asistata cu ultrasunete (pe care o utilizam si noi ca adjuvant) sau lipoaspiratia asistata cu aer comprimat pentru zonele cu grasime fibroasa, dura. Acestea folosesc aparate sofisticate care pot imbunatati in cazuri specifice, tehnicile „clasice”. 
Interventia este ambulatorie (fara internare) sub anestezie generala intravenoasa.
Se extrage o cantitate de suspensie adipoasa cuprinsa intre câteva sute de centimetri cubi si câtiva litri in functie de necesitati si de limita de siguranta pentru pacient. Atunci când suprafetele sunt mari pot fi necesare 2-3 sedinte operatorii. Pansamentele voluminoase se vor inlatura a doua zi.
Este posibila scurgerea unei serozitati sanguinolente peste noapte, de aceea este bine sa protejati patul cu o folie de plastic.
Desi va veti simti perfect vigila, proaspata (altfel nu puteti parasi clinica) nu aveti voie sa conduceti masina! Asigurati-va ca are cine sa va insoteasca pâna acasa si sa va acompanieze pâna a doua zi.

Rezultatul

Se va vedea imediat din prima zi postoperator desi exista un grad de edem (umflare). Dupa aceea, timp de 2 – 3 saptamâni, rezultatul lipoaspiratiei “se ascunde” datorita tumefierii zonei operate (fenomen normal, parte a procesului de vindecare). Nu va pierdeti rabdarea si nu va urcati pe cântar in prima luna. Veti fi dezamagita!
Rezultatul in proportie de 70 – 80% il veti observa in primele 4 – 6 saptamâni postoperatorii, iar restul in urmatoarele luni!
Vânataile vor persista 2 saptamâni postoperator, iar durerea postoperatorie (daca s-a utilizat  tehnica potrivita) va fi mai degraba ca dupa o lovitura la sport (contuzie) decât ca dupa o operatie “clasica” (jena dureroasa e mai accentuata la nivelul abdomenului). Firele se vor scoate la 7 zile.
Se va purta o imbracaminte compresiva, care ajuta vindecarea, 4 saptamâni postoperator.
Rezultatul final se apreciaza la 10 – 12 luni când se face bilantul si eventual se stabileste necesitatea retusurilor (foarte rare!)
Cititi continuarea acestui material la http://www.proestetica.ro/page-articole1.html    

        

 

Comentarii

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.