Un duet intre Horia Moculescu si Florin Salam? Exista sanse minime ca asemenea isprava artistica sa se intample, caci compozitorul cu unul dintre cele mai impresionante palmaresuri din muzica noastra usoara nu are cuvinte de lauda despre trilurile cu influente orientale cantate pe la nunti.
“Fiecare poate sa-si bata joc de el asa cum vrea”
“Manelele sunt un lucru de care, probabil, un segment al societatii romanesti a avut nevoie, intr-un anumit moment. Eu nu am dreptul sa critic, pentru ca fiecare poate sa-si bata joc de el asa cum vrea. Ce ma supara, insa, la manele este ca, desi ele ataca un segment liric, in general – nu spun poezie, ca nu e poezie, e ceva, acolo – au o grava lipsa de acuratete a limbii. Sunt foarte multe neadevaruri gramaticale in manele, pentru ca ei vorbind fara “pe”-ul de la acuzativ si cu alte nenorociri, si cand canta fac acelasi lucru”, a declarat Horia Moculescu pentru Marea Dragoste.
Care este cel mai grav lucru care se intampla in muzica romaneasca de azi? Compozitorul ne-a raspuns: “Un amestec nesfarsit intre genuri, necristalizarea genurilor. Amestecul intre pop, rock, manele. Uitati-va la Benone Sinulescu, de exemplu, care canta populara in mod rockistic, etno! Etno e o pacaleala!”.
“Nu e obligatoriu sa stii note, ci sa ai talent, sa fii serios, sa ai stea”
L-am intrebat, apoi, pe cel care a scris melodia “Salcia” cum i se pare peisajul artistic actual, comparat cu cel al anilor ’70-’80. “E foarte greu, de fapt, este imoral sa faci o astfel de comparatie, deoarece cantitatea de produse artistice a anilor respectivi era incomparabil mai mica decat cea de acum. Faptul ca romanii nu aveau acces la vedete straine, tot necesarul lor sufletesc, artistic se revarsa asupra artistilor autohtoni. Si atunci, neexistand posibilitatea sa o vezi pe Shakira de doua ori la Bucuresti, ascultai Corina sau Mirabela sau Spataru, Andreescu. Eu nu pot sa fac o comparatie onesta intre valorile de atunci si cele de azi. Si in ziua de astazi, exista foarte multi solisti buni, bine pregatiti profesional. Nu e obligatoriu sa stii note, nu despre asta e vorba neaparat, ci sa ai talent, sa fii serios, sa ai stea. Exista multi solisti foarte buni: Traistariu, Andrea, Nico, Monica Anghel, nu? Multora le lipseste insa sansa! Eu nu zic ca Inna canta bine sau prost, dar a fost o persoana cu sansa. Asta e dupa cum potriveste Dumneze cararile…”, crede Horia Moculescu.
In ultimii ani, artistul poate fi vazut, in fiecare sambata, de la 13.30, la TVR2, unde prezinta emisiunea “Atentie, se canta!”, alaturi de actrita Alexandra Velniciuc. “Eu consider ca sunt obligat sa fac emisiunea aceea, pentru ca este singura emisiune de muzica usoara fara element de divertisment in componenta. Noi nu avem umor, nu avem dans, nu avem nimic in afara de muzica si o picatura de cultura – poezia pe care o recita Alexandra Velniciuc. Este singura emisiune in care se canta, exclusiv se canta. Incerc sa pastrez stindardul sus pentru muzica usoara romaneasca”, ne-a explicat compozitorul.
Viseaza sa scrie un musical
Intrebat, in incheiere, daca mai are vreun mare vis profesional, Moculescu ne-a marturisit ca isi doreste sa compuna un musical. “Am vrut toata viata sa scriu – si cred ca as fi fot capabil sa o fac – un musical de anvergura. Atunci cand am incercat sa fac un astfel de proiect, prin 2001, am avut un succes exceptional, la Constanta, numai ca intre timp, s-a desfiintat Teatrul Fantasio. Sper sa-mi dea Dumnezeu inspiratie si forta, si viata, sa gasesc un scenariu care sa-mi permita si sa scriu acest musical”.
ACEST MATERIAL ESTE PROPRIETATEA EXCLUSIVA MAREA DRAGOSTE / www.revistatango.ro SI NU POATE FI PRELUAT, INTEGRAL SAU FRAGMENTAR, FARA ACORDUL SCRIS AL DETINATORILOR ACESTUI SITE.
contact mareadragoste@revistatango.ro