Iaurtul cu cotlet haiducesc, salamul afumat de peste cu proteina de soia, berea cu cirese si crema de unt cu ulei de palmier s-au numarat printre produsele inovatoare ale studentilor din Cluj de la Medicina Veterinara, create pentru examenul de licenta din acest an si expuse pentru degustare.
Aproximativ 60 de studenti din anul IV de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj, care se pregatesc de examenul de licenta, si-au prezentat, miercuri, in holul Institutului pentru Stiintele Vietii din cadrul universitatii, produsele realizate, pentru care vor primi note, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, meniul romanilor s-ar putea imbunatati, in viitor, cu preparate si bauturi concepute special de studenti, printre care se numara branza telemea din lapte de capra cu adaos de marar, bere cu cirese, specialitati de ciocolata, iaurt cu carne – cotlet haiducesc, paine din faina integrala, salam afumat de peste cu proteina de soia, distilate din vin invechite prin metode moderne, crema de unt cu ulei de palmier, covrigei cu tarate si rozmarin sau vin medicinal de macese.
Totodata, studentii au gasit si sisteme moderne de ambalare a berii.
Andreea Cosma, studenta in anul IV la specializarea Tehnologia prelucrarii produselor alimentare (TPPA), a prezentat un iaurt clasic cu adaos de cotlet haiducesc, despre care spune ca este “o combinatie unica, noua si foarte interesanta”.
“Iaurtul are o aroma speciala si un gust special datorita faptului ca am pus cotlet haiducesc afumat. Colegii mei au fost incantati de noul produs si sper ca, pe viitor, sa fie si comercializat. Ideea combinarii iaurtului cu carnea mi-a venit pentru ca, dimineata, eu mancam iaurt cu carne si atunci mi-am spus de ce sa nu combin cele doua ingrediente, e si mai simplu de mancat. In loc de cotlet haiducesc se pot pune si alte tipuri de mezeluri”, a spus studenta.
Ea a produs doar opt iaurturi “haiducesti” in statia pilot a USAMV, iar produsele au trecut cu brio testul degustarii.
O alta studenta a expus un alt produs in premiera – salam afumat de peste si proteina de soia.
“Am folosit soia si peste pangasius pentru a da acestui tip de salam un gust mai deosebit. Este si putin condimentat. Salamul este un produs fiert si afumat si s-a realizat la o unitate de procesare soia. Eu nu prea mananc mezeluri, ci foarte mult peste si m-am gandit ca ar fi combinatia perfecta. Sper ca reteta sa fie preluata de un producator si sa fie un produs placut de consumatori”, a spus Mirela Malutan, studenta in anul IV la specializarea Controlul si expertiza produselor alimentare.
Adelina Buruian s-a axat pe un produs agreat deopotriva de studenti si studente, despre care spera ca va face furori la chefuri – berea cu cirese. Aceasta are 6,5 la suta alcool.
“Am utilizat drojdie de bere si cirese supuse unui proces de fermentare-macerare pe parcursul a trei luni si a rezultat o bere cu cirese. Seamana cu berea Kriek, produsa in Belgia, dar diferenta este ca berea noastra nu are adaos de zahar si nu este la fel de dulce. Este o bere care merge la o prajitura, e mai mult pentru doamne, dar poate fi gustata si de baieti pentru ca are o concentratie alcoolica de 6,5. Daca ar fi un producator de bere dispus sa investeasca in reteta asta ar fi foarte bine”, a spus studenta din anul IV de la TPPA.
Din berea cu cirese s-a produs o cantitate de circa 100 de litri.
Prorectorul Carmen Socaciu de la USAMV a spus ca prezentarea lucrarilor practice ale studentilor in public este o premiera, in conditiile in care acestea erau tinute in cadrul departamentului.
“Ceea ce au ei aici sunt lucruri originale si se preteaza la actuala piata. Pot deveni niste investitori buni care sa produca bani chiar din produsele lor. Tot ceea ce este aici sunt produse noi si naturale”, a precizat Socaciu.
Directorul Departamentului de Stiinta si Tehnologia Alimentelor din cadrul Facultatii de Agricultura a USAMV, Maria Tofana, a afirmat ca expozitia a fost organizata cu scopul de a prezenta rezultatele de la licenta ale studentilor, obtinute in cadrul temei speciale care prevede obtinerea unui produs nou.
“Produs nou inseamna fie ca tehnologia folosita sa fie imbunatatita, sa fie una inovativa, fie ingredientele sa fie naturale si sa le inlocuiasca pe cele de sinteza din clasa aditivilor alimentari. Fiecare produs si toate impreuna aduc ceva nou. Pe langa scopul educativ, celalalt scop este de a oferi studentilor posibilitatea sa-si breveteze, ca inovatie, aceste produse si sa aplice aceasta tehnologie pentru a iesi cu ele pe piata alimentara”, a spus Tofana.
Proba orala de prezentare la licenta a produselor expuse de catre studentii USAMV va avea loc joi si vineri.