fbpx

Ioana si Andrei – Jocul de-a perechea

de

Fiindca ne-am saturat de cupluri pupacioase si ostentativ dulcege, am hotarit sa reinventam, intr-un exercitiu de imaginatie savirsit la Tango, perechea-spectacol. Perechea nepereche. In rolul sotului neimblinzit si navalnic, l-am poftit pe Andrei Gheorghe. Ioana Moldovan, actrita cu acte si palmares in regula, a cistigat detasat castingul pentru rolul de gravida nabadaioasa si frumoasa.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dependenta de aplauze

Ioana: Aveam zece ani de viata si vreo patru de recitat poezii la evenimentele scolii. Ai mei ma incurajau sa cint demonstrativ pe la petrecerile adultilor, in risetele si admiratia tuturor. Cam atunci am devenit dependenta de aplauze. Cind eram mica si ma intreba lumea ce vreau sa ma fac cind voi fi mare, raspundeam actrita, normal. Acum stii ce as raspunde? Ioana Moldovan.

Literatura si capodopere

Andrei: Mircea Eliade nu-mi place.  E un scriitor prost. Toate scrierile lui sint proaste. E un scriitor modest, cu un stil pastos si nu gasesc nimic  interesant la el. E banal, scrie ca un scolar. Capodopere? Nu are nici o capodopera. DaVinci are capodopere. Eliade nu poate sa stea pe linga el,  Eliade era un nazist descreierat, un fascist cu creierii facuti muci. Mai avea putin si facea apologia lagarelor de  concentrare. Eu nu ma identific cu  Eliade si nu-mi place deloc personajul. Nu vad nimic admirabil in el. Si asa cum e literatura asta romana, modesta si mediocra, a mai venit un netalentat ca sa mai puna un rahat peste.

Lacrimi

Ioana: Am plins de bucurie cind am descoperit dragostea.

Despre insuratoare  (si alti demoni)

Andrei: Ce, e o mare filosofie sa te insori? Barbatii nu fug de insuratoare, fug de insuratoarea cu femei proaste.
Pe sotia mea am cunoscut-o in camin. Nu eram colegi de facultate si, oarecum previzibil, nu puteam sa ne inghitim. Am stat doi ani de zile impreuna, apoi am facut nunta. Cu tot rahatul, cu costum, cu invitatii, cu muzica populara… Dar oricum, nunta n-o faci pentru tine. O faci pentru rude. Si nu cred ca, pentru acea tinara pereche, momentul ala reprezinta ceva vesel, din contra. Cred ca e un stres de cacat, de la inceput pina la sfirsit, un moment lipsit de orice inocenta sau naturalete. Copilul a aparut dupa Revolutie, ca eu n-am vrut sa fac copil inainte. Numai gindul, in sine, sa faci copil si sa n-ai apa. Ma  dispera ideea asta. Era un calvar. Nu se gasea nimic atunci. Nici macar tampoane. Barbatii umblau cu tone de vata dupa ei si nu stiau cum sa le mascheze.

Casatoria

Ioana: Dupa 20 de ani recunosti marile iubiri. Abia atunci ai argumente sa crezi asta.
O mare iubire are mai multe faze, de la momentul fierbinte la momentul respectului reciproc. Mi-e teama de etapa respectului, dar nu cred ca o iubire poate rezista doar in etapa sexului salbatic. Cred ca o mare iubire e o evolutie reusita a unei iubiri obisnuite. Femeile sint mai patimase, barbatii ard mai mult in interior. Momentul in care te casatoresti este unul foarte personal. Ceremonia a fost banala, dar eu am fost foarte emotionata.

Venirea la Bucuresti

Andrei: Mi-am facut un demo pricajit, pe o caseta si am inceput sa umblu, am fost la multe radiouri. Pina la urma, mi s-a spus „Da“ la Pro FM. Director de radio era Bogdan Stratula si, director de programe, Andi Moisescu.  Ma asculta astia, si era cam straniu pentru ei, asa ca au zis sa facem o proba. In paralel eu faceam si  televiziune, un show la TV Neptun si, la un moment dat, am luat APTR-ul. In acelasi timp, Sirbu facea Mediafest-ul. Si normal ca mi-a aparut numele si m-a invitat Sirbu la Mediafest. Erau toti, Sirbu, Boncea, Tatulici… Invitatia a fost mai in suspensie, hai sa lucrezi pentru noi. Am inceput Midnight… care a inceput sa mearga foarte bine si, pe urma, stii.

Prejudecati

Ioana: M-am izbit de prejudecati. Culmea, o provinciala picata din inima Ardealului! Insa cind aud „asa e normal“, „lumea nu considera potrivit“ sau „asa procedeaza toti“ imi ies din fire. Imi place sa fac lucrurile in felul meu, chiar daca asta ii scoate pe unii din sarite.  Sa nu se inteleaga de aici ca exagerez: nu ma deranjeaza sa cistige el mai mult. Dimpotriva, imi doresc sa cistige cit mai mult. Daca vrea sa aleaga si canapeaua, bravo lui. Eu am reparat clanta daca a fost nevoie. Curgere fireasca a lucrurilor, asta e lupta cu prejudecatile. O alta prejudecata: ca numai barbatii au  dreptul sa ceara in casatorie. Este  complet fals. Si noi, femeile, avem acest drept, iar eu am inteles sa-l exercit.  Mi-a placut la nebunie.

Dintr-o televiziune in alta

Andrei: Hai sa-ti pun intrebarea, ne uitam acum la televizor si te intreb: ce emisiune as fi putut sa fac azi la Pro TV? Pentru ca eu sint un entertainer. Am plecat pentru ca ma saturasem de Sirbu. Ma saturasem de organizatie.  La Antena nu mi-a placut si am plecat. Nu stiu ce nu mi-a placut, dar nu a fost locul. Eu nu am ce sa le reprosez. Oricum, mult mai multe emotii mi-am consumat in Pro, decit in Antena. Si cred ca Voiculescu mi-a inchis personal contractul pentru ca l-a rugat Adrian Nastase. Chiar informatiile pe care eu le detin sint suficient de credibile pentru mine ca sa sustin acest argument. Si pe urma a aparut oferta asta, la  Realitatea TV. Bine, pe Vintu il stiam de mult. Ma tot batea la cap sa vin la el, sintem foarte buni prieteni. Dar nu vroiam sa vin la el. Si a aparut ideea acestui trust de presa pe care-l vezi acum dezvoltindu-se. Acum ma ocup de foarte multe lucruri, nu sint  angajat, nu semnez condica, nu am program, am scapat de toate astea. De fapt, in Bucuresti am venit ca firma, nu ca angajat.

Suferinte din dragoste

Ioana: Peste suferintele din dragoste am trecut cu mult ajutor din afara. M-au ajutat cind parintii, cind prietenii, cind o alta dragoste. Dar dupa o mare iubire poti sa suferi cred, o viata. Sau pina la o alta mare iubire.

Mita-Anastasia-Stasi

Andrei: Pilotii de cursa, statistic, o data cu nasterea unui copil, pierd o secunda pe tur. Asta-i un calcul. Hakkinen a facut un copil, gata, sezonul urmator a pierdut o secunda si echipele chiar iau asta in calcul cind fac pregatirile de sezon. Singurul pilot care nu a pierdut nici o fractiune de secunda a fost Schumacher. Deci sint si altfel de piloti. Mie nu mi s-a parut nimic interesant in primii doi ani, copilul e enervant, face mult zgomot, se caca, se pisa, nu doarme. Mita mea, Anastasia, a fost si un copil rau, care urla tot timpul, nu putea sa doarma decit in masina, trebuia in continuu sa conduc. Era dementa. In al doilea rind, nu comunici cu el si, in perioada aia, iti strica universul, iti strica echilibrul, nevasta sta cu el tot timpul. E enervant copilul. Plus discutiile alea timpite: da’ cu cine seamana? Cea mai timpita intrebare. Dupa care treci de perioada asta si devine fun ca poti sa te joci cu el, sa vorbesti cu el, poti sa te amuzi. In momentul ala a inceput sa se creeze, pentru mine, o legatura. Pina atunci exista doar instinctul matern, dar eu, ca barbat, n-am avut nici un fel de senzatie in primii doi ani. M-am implicat, ii faceam masaj, ii faceam baie, dar erau doar niste sarcini.

Maternitate

Ioana: Maternitatea este cel mai mare dar pe care l-am primit vreodata. Nu a fost nimic programat si cu atit mai mare a fost bucuria. Cea mai mare schimbare? Greutatea. Glumesc.  Am sentimentul ca particip la un miracol. Viata are alte intelesuri, lumea – alte dimensiuni. Totul capata alt sens.

Banii pentru casa

Andrei: Banii sint foarte importanti.  Dar banii nu-i faci pentru tine, ii faci pentru casa. Ce nevoie am eu de bani? Daca am tigari, bani sa ma duc la restaurant, un tricou, gata. Banii ii fac pentru femeie, pentru casa, pentru familie, pentru mama. Ca nu mi-ar conveni sa ma sune sa-mi spuna ca n-are bani de medicamente si eu sa-i zic ca n-am. Nu vreau sa nu pot sa-i ofer cei mai buni medici, nu vreau sa nu pot sa-i dau copilului meu cele mai bune lucruri. Nu vorbim de acumulari financiare.

Regrete si realizari

Ioana: La virsta mea imi place sa cred ca inca nu am regrete majore. Greseli? Poate ca am trait prea calm momente care cereau mai multa nebunie. Dar am sa fiu mai atenta in viitor. Cea mai mare reusita este ca am familia pe care mi-am dorit-o. Iar visul meu este s-o pastrez la nesfirsit.

Interviuri si tepe

Andrei: Eu nu refuz nici un interviu. De ce? Pentru ca am fost reporter. Si pentru ca-s satul de fel de fel de prosti cu fite, pe care-i suni de 100 de ori. Eu iti spun da sau nu. Daca-ti spun da, te anunt cind, vorbim si o fixam. Stii ce detest eu cel mai tare si nu iert niciodata? Oamenii care trag teapa la emisiune. Petre Roman, la unsprezece fara un sfert, la Antena 1, a plecat de la mine din emisiune. N-o sa-l mai invit niciodata. Si mai sint si altii pe care  n-o sa-i mai vezi niciodata la mine la emisiune. Pentru mine astia sint ticalosii, sint oamenii care-si bat joc de munca altuia, se pisa pe ea, obsedati numai de propria lor persoana si cred ca totul se invirte in jurul lor. Daca-mi faci asa ceva, pe viata ai disparut din cercul meu.
Daca observi, de cind am inceput sa fac emisiune politica, sint foarte multi oameni politici pe care nu-i invit, ca nu-mi place de ei. Nu pot sa schimb cu ei cinci cuvinte si nu vreau sa-i vad. Sint oameni cu care nu sint de acord, fundamental, dar pe care-i invit, pentru ca au ce spune.

Ciudatenii

Ioana: Am un ciine despre care cred ca-i om. Si am de gind sa-mi mai iau unul, ca sa am totusi si un ciine.

Reputatia de dur

Andrei: Imi asum neplacerile pe care mi le-a adus reputatia mea. De exemplu, nu sint iubit in breasla. Eu, de cind fac meseria asta, am avut doar doua cronici pozitive. O data in Constanta si o data in Bucuresti. Atit. Si ce inseamna agresivitate? E destul de simplu. M-ai intrebat ceva si n-am vrut sa-ti raspund, pentru ca nu te intereseaza, e viata mea particulara. Asta e raspunsul meu si ti-l spun straight. Nu te mint, nu-ti spun lasa, vorbim miine. Daca-mi pui o intrebare timpita pe care eu o consider jignitoare, iti spun imediat. Ma iau de tine si-ti spun ca faci timpenii. Daca-mi vorbesti agramat, ma iau de tine. Iti spun, ba, nu-mi iei interviu daca nu esti in stare sa vorbesti romana. Si invitatilor, la emisiune, le atrag atentia. Obosesc, uneori. Alteori n-o fac pentru ca n-am timp in economie, daca-i spun asta fuge, si atunci string din dinti si spun, OK, lasa, ca-i mai important sa vorbim despre CNSAS decit sa-i spun ca n-a facut  conjugarea corecta. Dar tot timpul imi vine sa le dau palme dupa ceafa.

Atractie

Ioana: Mi-e greu sa spun ce ma atrage mai mult: mintea, fizicul, sufletul sau reputatia unui barbat. Cind iubesc, eu le iubesc pe toate la un loc si deodata. Exista un fel de chimie care are grija sa amestece toate aceste calitati si sa le toarne in doze potrivite in barbatul potrivit. Mie imi e imposibil sa le consider separat si ma bucur ca altcineva a potrivit lucrurile fara ca eu sa ma bag. Nu pot aprecia un dobitoc chiar daca e frumos de pica, un palavragiu cu muschi sau un poet chel mai scund ca mine. Nu-mi plac dilemele de tipul „da, dar are suflet bun“. Judec oamenii intr-o singura versiune, aia finala si unica.

Ce e greu intr-o casnicie

Andrei: Greutatile unei casnicii sint sociale, sint frustrarile, nerealizarile care te  macina. Oamenii pot ajunge sa se urasca unul pe celalalt din cauza parintilor. La unii se poate intimpla sa nu fie cazul, la altii, da. Doamne fereste sa ai parte de o soacra infernala. Suna banal, ca in cupletele lui Arsinel, dar e devastator. Alteori sint motive puerile, sau eternele tradari, curvareli. Cred ca pina la urma e vorba de amploarea pe care o dai tu gestului. E absolut posibil ca o casnicie sa dispara din cauza faptului ca cineva nu pune dopul la pasta de dinti. Ai vazut ca acum, la pasta de dinti, dopul nu se mai scoate? Cred ca ala care a fost cu ideea a divortat. Si noua ni se pare hilar, stam pe margine si zicem: ma, ce timpit esti, ce casnicie misto aveai, fata era buna si ai lasat-o pentru ca nu punea dopul! Dar noi nu sintem niciodata acolo, n-are nici un rost.

Frumusetea

Ioana: Ma simt frumoasa atunci cind sint in armonie cu mine. Intr-un fel, frumusetea e o stare de spirit. Cu uritenia pot fi mult mai exacta. Cind n-am hainele potrivite, cind ma ingras fara sa fiu gravida, sau cind am cearcane si fata botita de somn, incep sa inteleg ca uritenia e mai concreta decit frumusetea. Aspectul fizic e foarte important, uneori de o importanta decisiva in cariera, si de aceea trebuie tratat cu respect. Cu frumusetea fizica te nasti, dar trebuie sa o tot ajuti de-a lungul vietii. O poti ajuta cu trusa de farduri, cu sala de gimnastica, dar mai ales cu  frumusetea interioara. Asta tine mai mult.

Dragostea dispare

Andrei: Dragostea dispare, este o emotie atit de intensa, incit, fizic, n-are cum sa dureze. Asta daca vorbim de dragoste, adica atunci cind ti se taie respiratia. Toate expresiile astea banale sint adevarate, cu fluturii in stomac, dar care apoi se transforma in camaraderie. Nevoia de dragoste ti-o canalizezi apoi catre alte lucruri. Ai copil, ai prieteni, ai parinti, ai cauze. Dar nu depinde de tine. Poti sa mergi linistit in troleibuz, sa vezi o fata si sa intepenesti. Cum spuneam si la inceputul conversatiei, ratiunea n-are legatura cu sentimentele.

Trecut

Ioana: Nu e important sa cunosti trecutul celuilalt, dar e inevitabil. Chiar daca fiecare depune eforturi sa-l menajeze pe celalalt, mai devreme sau mai tirziu fantomele trecutului apar pe undeva. Pe un biletel, intr-o memorie de telefon, intr-o fotografie veche. Asta e, asa stau lucrurile si asa vor sta mereu.

(Material preluat din revista Tango nr. 16 –

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Personalitati

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.