fbpx

Larisa Petrini: Chiar dacă pare un act de rebeliune, iubirea de sine este extrem de importantă

de

Am ascultat-o vorbind pe Larisa Petrini la întâlnirea organizată în cadrul superb de la Artmark, un eveniment excepțional marca Exec Edu (ASEBUSS). (Material realizat în septembrie 2015)
Fotografii de Paul Buciuta; Make-up Iulia Filip ; Hair-style Monalisa Cristache/Salon Fason by Cristina Grama

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Alice Năstase Buciuta: Eşti, astăzi, un speaker motivaţional de mare succes şi împărtăşeşti din propriile tale experienţe celor care te ascultă. Cum ai ajuns aici, când s-a conturat în viaţa ta un asemenea drum?

Larisa Petrini: Am ajuns aici ghidată de pasiune, în primul rând. Anul trecut închideam un frumos capitol, după 14 ani în comunicare, şi porneam la drum cu mult curaj şi convingere că pasiunea pentru un stil de viaţă sănătos va răzbate dincolo de orice obstacol. O schimbare nerezonabilă pentru foarte mulţi dintre apropiaţii mei: puneam deoparte o frumoasă carieră în domeniul comunicării, în care numele meu avea rezonanţă, o poziţie de invidiat şi un venit stabil, pentru pasiune şi pionierat într-un domeniu nou, plin de necunoscut. Drumul pe care sunt astăzi a prins contur încă din copilărie. Mama mea a avut şi are în continuare un rol instrumental în viaţa mea, prin faptul că este şi ea adepta unui stil de viaţă simplu şi sănătos, fiindu-mi sursă de inspiraţie pe tot parcurul acestei călătorii. Adevărata schimbare de paradigmă, însă, avea să se întâmple în urmă cu cinci ani, când, deşi aveam o carieră de succes şi aparent toate se aşezaseră, am simţit nevoia să port o discuţie sinceră cu mine şi să mă hotărăsc ce este de fapt important pentru mine şi băieţelul meu. Ieşeam dintr-un divorţ şi singura decizie inspirată fusese să plec într-o vacanţă cu voluntariat inclus, în Malaezia. A fost locul şi contextul perfect pentru un asemeanea dialog. Departe de cei dragi, tehnologie, apă curentă şi electricitate, în mijlocul junglei tropicale, în orezării sau în timp ce plantam arbori de mango alături de indigeni, îmi puneam obsesiv o singură întrebare: “Contează ce fac zi de zi? Este parte din soluţie sau din problemă?”. Am luat decizia imediat să mă reîntorc la şcoală, însă am avut nevoie de patru ani pentru a ieşi din comunicare şi a pune prima cărămidă într-un nou domeniu. Spre nutriţie integrativă m-am îndreptat aproape natural. Îmi amintesc că în timpul şedinţelor de coaching pe care le făceam în aceea perioadă, am luat decizia de a aplica pentru poziţia de ambasador Jamie Oliver pentru Food Revolution. Imediat după ce am fost acceptată, m-am înscris la Institute for Integrative Nutrition din New York. A fost unul dintre cei mai frumoşi ani din viaţa mea. Am avut norocul să învăț de la cei mai buni mentori şi profesori, printre care Doctor Oz, Deepak Chopra sau Dr. Christiane Northrup. reLife, compania pe care am lansat-o anul acesta, este prima companie care oferă servicii strategice şi personalizate de corporate wellbeing pentru companii. În timpul liber, mă bucur să pot sprijini proiecte sociale ca Food Revolution şi European Nature Trust. Rolul meu ca ambasador, respectiv trustee, este acela de a transmite mai departe, atât părinţilor, cât şi copiilor, principiile unei alimentaţii sănătoase, bazate pe mâncare gătită, în familie, dragostea pentru natură şi legătura dintre cele două. Organizez lunar ateliere de gătit sănătos pentru copii în şcoli şi grădiniţe şi training-uri de nutriţie şi wellbeing (www.creativelearning.ro).

Eram clasicul luptător corporatist, care lucrează, mănâncă şi cumpără prea mult şi îşi neglijează familia în favoarea carierei. Oricât de dur sună, viaţa mea era dominată de muncă şi haos.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Către ce carieră ai pornit iniţial şi care au fost primele joburi şi proiecte?

LARISA PETRINI: Mi-am început cariera ca jurnalistă la ziarul Cotidianul, pe vremea studenţiei. A fost o perioadă grea, cu multă muncă de teren şi venituri mici. Nopţile trebuia să învăţ pentru examenele de la facultate. Am continuat la Ziua, unde am făcut tangenţial cunoştinţă cu lumea PR-ului, un domeniu aflat foarte la început în acel moment. Uneori, îmi place să spun că anii aceia (’98-2000) au fost anii în care mi-am făcut armata (râde). Am învăţat enorm, cu eforturi pe care nu ştiu dacă astăzi aş mai putea să le mai fac. Au urmat două job-uri în agenţii (Notorious şi Ogilvy Public Relations) şi apoi Saatchi, unde am rămas timp de 12 ani.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Și, totuși, cum şi de ce ai început să acorzi importantă şi atenţie vieţii sănătoase, cumpătate, studiului în domeniul nutriţiei, sănătăţii, ehilibrului etc…

LARISA PETRINI: Atât maternitatea, cât şi divorţul au avut un rol definitoriu în drumul meu către ceea ce fac astăzi. Fiecare dintre cele două evenimente m-a ajutat, într-un mod diferit, să mă uit la mine. Primul m-a învăţat despre generozitate, responsabilitate şi dăruire, al doilea, despre putere, libertate şi iubire de sine. Meditaţia, voluntariatul, yoga sau scrisul, descoperite şi preţuite pe rând, îmi sunt în continuare parteneri dragi de călătorie. Spun sau scriu adesea că wellbeing-ul este foarte puţin despre fitness, spa sau masaj şi foarte mult despre disciplină şi timp petrecut cu noi înşine. Nu putem iubi ce nu înţelegem şi pentru a înţelege avem nevoie de timp şi spaţiu. Trăim înconjuraţi de foarte mulţi stimuli şi avem de făcut permanent foarte multe alegeri. Presiunea lui “poţi să le faci sau ai pe toate”, face dificilă reducerea, eliminarea sau simplificarea traiului, pentru a da importanţă lucrurilor cu adevărat importante.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Cât de greu ţi-a fost la început şi cum ai depăşit obstacolele? Ce greutăţi sau inerţii întâmpini în continuare?

LARISA PETRINI: Uitându-mă şi mai în urmă, mă bucur că mi-am găsit de fiecare dată puterea să merg mai departe, fără să-mi mai pun vină sau frustrare pe umeri, fără să îndrept degetul spre altcineva sau să fug de mine aşa cum se întâmpla acum mulţi ani. Îmi era foarte la îndemână să fug de realitate, când puteam obţine tot ceea ce îmi doream în 9 din 10 cazuri. Eram clasicul luptător corporatist, care lucrează, mănâncă şi cumpără prea mult şi îşi neglijează familia în favoarea carierei. Oricât de dur sună, viaţa mea era dominată de muncă şi haos. Primul mare obstacol a fost mental. A fost greu să mă uit la haos lucid şi cu sânge rece. Recunosc că am fost ajutată şi pentru asta le sunt recunoascătoare oamenilor speciali şi generoşi, care îmi sunt alături şi astăzi. Al doilea obstacol a fost frica de a trece din corporație în antreprenoriat. M-am desprins greu de oamenii cu care am lucrat şi de mediul cu care mă obişnuisem timp de 14 ani, însă frumuseţea unui drum nou, nebătătorit, parcurs cu pasiune, compensează toate zilele şi nopţile grele, fricile sau descurajările celor din jur.

Departe de cei dragi, tehnologie, apă curentă şi electricitate, în mijlocul junglei tropicale, în orezării sau în timp ce plantam copaci de mango alături de indigeni, îmi puneam obsesiv o singură întrebare: “Ceea ce fac zi de zi este parte din soluţie sau din problemă?”

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Care este răsplata pentru un asemenea stil de viaţă ce poate părea spartan, privit din afară?

LARISA PETRINI: Răsplata se simte în energia pe care o am zi de zi şi în faptul că trăiesc conştient. Am învăţat să fiu împăcată cu mine, cu deciziile pe care le iau, chiar şi cu refuzurile pe care le ofer.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: De la cine înveţi în continuare, ce cursuri faci, de unde te instruieşti și te informezi?

LARISA PETRINI: Chiar dacă am terminat Institute for Integrative Nutrition de aproximativ un an, continui să îmi urmăresc profesorii care m-au îndrumat şi, dacă simt nevoia, chiar să întru în legătură cu ei. Harvard Medical School este una dintre referinţele mele de bază, iar cărţile sunt parte din viaţa mea de zi cu zi. Îmi aleg cărţile după cel puţin două-trei referinţe de încredere şi am grijă să îmi consolidez cunoștințele cu fiecare dintre ele.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Cum a mers viaţa ta personală în paralel cu o asemenea carieră de succes?

LARISA PETRINI: Este provocator, deşi nu imposibil, să excelezi profesional şi să ai o viaţă personală echilibrată. Personal, nu cred în echilibrul permanent sau perfect între viaţa profesională şi cea personală. Există perioade de echilibru şi non echilibru. Am avut suişuri şi coborâşuri, momente frumoase şi momente grele, însă, per ansamblu, cred că am atins o stare de echilibru de care sunt mulţumită.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Cât de însemnată este iubirea în tot procesul acesta de redescoperire de sine?

LARISA PETRINI: Cea mai însemnată! Cred cu tărie că fără iubire nimic nu e posibil. Iubirea ne leagă, ne ajută să iertăm, să creştem, să învăţăm. Chiar dacă pare un act de rebeliune, iubirea de sine este extrem de importantă. Cele mai grele momente din viaţă m-au învăţat că pot să ofer iubire cu multă generozitate, abia după ce mi-am reglat conturile cu mine însămi prin iubire, iertare şi toleranţă.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Acum iubeşti, eşti iubită?

LARISA PETRINI: Sunt iubită şi iubesc şi pentru acest lucru sunt extrem de norocoasă şi recunoscătoare.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Cum s-a schimbat viaţa ta după ce ai devenit mamă? Ce câştigă şi ce pierde o femeie după ce devine mamă?

LARISA PETRINI: Viaţa mea este muuuuult mai frumoasă de când sunt mamă! Răzvan a fost motivul multor schimbări frumoase din viaţa mea. Îi datorez disciplina, reluarea legăturii cu copilul interior, redescoperirea jocului şi a poveştilor demult uitate. Deşi viaţa mea s-a schimbat la 360 grade, n-am simţit vreodată că am pierdut ceva. Am câştigat o formă de iubire pe care n-am mai experimentat-o înainte de el.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Îndrăznesc să întreb de ce o femeie atât de înţeleaptă, atât de fină cunoscătoare de sine şi de oameni nu a reuşit să îşi păstreze căsnicia şi dragostea?

LARISA PETRINI: Mulţumesc pentru complimente… Nu ştiu dacă înainte de divorţ eram atât de fină cunoscătoare de sine. Însuşi divorţul m-a făcut să fiu ceea ce sunt astăzi. Experienţa divorţului, dureroasă în sine, a fost un moment de creştere şi conştientizare. Personal, consider că nimic nu se întâmplă degeaba şi că din fiecare episod, întâlnire şi persoană avem de învăţat o lecţie. În cazul meu, fără să-mi dau seama, eu şi fostul meu partener am evoluat în direcţii diferite, până când, la un moment dat, am simţit că am ajuns într-un punct în care fiecare a făcut altă alegere. Nu spun că e bine sau rău. Aşa s-a întâmplat în cazul meu. Am ales să mă uit cum am contribuit eu la asta, ce am de învăţat şi cum pot să merg mai departe.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Există ceva ce putem învăţa ca să ne ferim iubirile de risipire?

LARISA PETRINI: După părerea mea trebuie să existe un angajament al ambilor parteneri pentru iubire. În acel moment, iubirea are loc de creştere. Se înmulţeşte, nu se risipeşte. Putem învăţa cum să intrăm conştient în relaţie şi cum să ne asumăm, uitându-ne la angajament nu doar faţă de relaţie, ci şi faţă de iubirea în sine. După cum spuneam mai devreme, îmi place să cred că viaţa este un proces continuu de învăţare şi auto-ajustare. Lucrul acesta se aplică şi în relaţii. Fiecare relaţie te schimbă şi te îmbogăţeşte. Depinde şi de partener. Oricum ar fi, la finalul unei relații fiecare din cei doi pleacă cu o lecție.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Cum te descurci trăind în stil minimalist, într-o lume a consumerismului? Cum te privesc cei din jur şi ce remarci, critici sau bârfe încearcă să îţi combată crezurile?

LARISA PETRINI: Mă simt extraordinar de bine! M-am simţit minunat când am eliminat dezordinea, aglomeraţia de cărţi, lucruri, haine şi gânduri. Spaţiile deschise şi aerisite (indiferent că vorbim despre şifonier sau minte) mi-au permis să am claritate mentală şi echilibru.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Cum arată casa ta? Ce ai, ce nu ai, ce nu mai ai acasă? Ce ţi-ai dori să ai?

LARISA PETRINI: Apartamentul meu este simplu, aerisit şi luminos. În ultima vreme am donat multe lucruri de care nu mai aveam nevoie şi care formau o aglomeraţie inutilă, chiar deranjantă. Am donat cărţi, haine, obiecte de decor, tot ceea ce am considerat că îmi simplifică viaţă şi că mă face să mă simt mai bine. În acest moment, nu cred că este ceva ce mi-aş dori să am şi nu am.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Dar vacanţele tale cum sunt? De ce fugi când pleci în vacanţă şi ce găseşti acolo unde mergi?

LARISA PETRINI: Plec în trei tipuri de vacanţe: una este cea cu voluntariat inclus (până acum am fost în Malaezia, Africa de Sud şi Australia), o alta este doar pentru mine (spa, meditaţie şi/sau detox), iar a treia este cu prietenii (mari şi mici, vara, cel mai adesea la mare. Ne pregătim de Costa Rica (unde ar trebui să lansăm broscuţe ţestoase la apă) sau Fiji (într-un observator de rechini). Este şi prima vacanţă cu voluntariat inclus pentru Răzvan, aşa că îl voi lasă să ia el decizia.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Cât de mult scrii, cât de multe cursuri ţii, cât de mult împărtăşeşti din ceea ce ştii?

LARISA PETRINI: Lucrez la blogul meu, pe care urmează să îl lansez curând şi de care sunt foarte entuziasmată. Deocamdată răspund la interviuri şi articole cu mare plăcere, tocmai pentru a împărtăşi cu cei interesaţi de activitatea mea. Cât despre cursuri, primul pe care l-am pus pe piaţă este cel de Nutriţie şi Wellbeing în colaborare cu platforma Creative Learning. Începând de anul acesta mă bucur să mă alătur echipei de profesori Exec Edu (ASEBUSS), alături de care organizăm workshop-uri pentru companii.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Unde să te găsim şi să învăţăm de la ţine? Unde ne dai întâlnire?

LARISA PETRINI: Pe www.larisapetrini.com, pe pagina mea oficială de Facebook, „Larisa Petrini” şi pe www.relife.com

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ce aştepţi în schimbul a tot ceea ce oferi? Care este răsplata cea mai de preţ pe care o primeşti ca mulţumire pentru efortul tău de a schimba vieţile oamenilor în bine?

LARISA PETRINI: Mă bucur să descopăr oameni care îşi doresc schimbare în bine pentru ei şi cei dragi lor. Cei mai mulţi mărturisesc că pleacă inspiraţi, cu soluţii practice, gata de pus în aplicare. De asemenea, mă bucur când cei pe care nu îi cunosc personal îşi schimbă alimentaţia şi stilul de viaţă, fără implicarea mea directă. Cei mai mulţi îmi urmăresc activitatea din social media şi îmi scriu, mulţumindu-mi pentru sfaturile valoroase şi pentru inspiraţia pe care le-o ofer. Cred că acest lucru îmi oferă energia necesară şi confirmarea că sunt pe drumul pe care trebuie, fără nicio îndoială.

Marea Dragoste / RevistaTango.ro: Ai trăit şi alte vieţi? Vei mai trăi şi altele?

LARISA PETRINI: Există o mare probabilitate să fi trăit, iar acest lucru îmi este confirmat de anumite persoane şi evenimente din viaţa mea care nu mi se par întâmplătoare. Cât despre cele viitoare… vom trăi şi vom vedea! Promit că dau un semn!

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.