fbpx

Mircea Eliade: Toţi suntem nemuritori. Dar trebuie să murim întâi

de

“Un bărbat fascinant, tocmai pentru că, alături de un trup viril și elastic, avea o extraordinară suplețe în gesturi și în priviri, o feminitate care nu te stingherea, o căldură și o comunicativitate extraordinară.”

Maitreyi despre Mircea Eliade

 

Alegere

Mă leg pe tine, pământule, că eu voi fi a lui Alan, și a nimeni altuia. Voi crește din el ca iarba din tine. Și cum aștepți tu ploaia, așa îi voi aștepta eu venirea, și cum îți sunt ție razele, așa va fi trupul lui mie. Mă leg în fața ta că unirea noastră va rodi, căci mi-e drag cu voia mea, și tot răul, dacă va fi, să nu cadă asupra lui, ci asupră-mi, căci eu l-am ales.

Camaraderie

Camaraderia între un bărbat și o femeie tânără este posibilă numai dacă amândoi sunt foarte inteligenți sau dacă amândoi iubesc.

Certitudine

În dragoste nicio certitudine nu e definitivă… Lucrul acela elementar- sentimentul că ești iubit- trebuie necontenit verificat, căci o singură îndoială, o singură greșeală surpă totul în nebunie și extaz.

Confesiuni

Pentru a nu fi singuri vrem ca lumea să fie sinceră cu noi. Doar sinceritatea ne dă această certitudine că suntem înconjurați de prieteni, de oameni care ne iubesc, că nu suntem singuri. De aceea, în ceasurile de mare singurătate se fac cele mai multe confesiuni, se deschid sufletele, oamenii se caută unul pe altul: tocmai pentru a anula acel sentiment al izolării definitive.

Consecințe

Fiecare om vrea să fie liber în viaţă, dar toţi fug de consecinţele libertăţii lor.

Destin

Ar fi înspăimântător să crezi că din tot acest Cosmos atât de armonios, desăvârșit și egal cu sine, numai viața omului se petrece la întâmplare, numai destinul lui n-are nici un sens… Mă întreb bunăoară dacă nu cumva în ziua când am început să iubesc nu s-a întâmplat ceva lângă mine, ceva pe care eu nu l-am înțeles, și prin ignorarea căruia m-am abandonat, fără luciditate, cu totul iresponsabil, întâmplărilor…

Fericire

Dacă nu s-ar fi temut să fie auzită, ar fi cântat după fiecare îmbrățișare, ar fi strigat de durere și de bucurie în clipa unirii, ar fi dansat prin odaie, cu pașii ei moi și neumani.

Gânduri

În loc să gândim noi gândurile, ne gândesc ele pe noi.

Inițiere

Inițierea este o moarte și orice moarte inteligent asumată poate echivala cu o inițiere.

Îmbrățișare

Plimbările acelea mi-au rămas acum mai proaspete și ucigător de dulci în amintire. Căci dacă amintirea cărnii se trece ușor, dacă unirea, cât de perfectă, a trupurilor e asemenea setei și foamei și se uită, nimic din opacitatea aceasta nu era în comunicarea noastră dinafară de oraș, când ochii își spuneau singuri tot, și o simplă îmbrățișare înlocuia o noapte de dragoste.

Miracol

Am uitat de mult gustul atâtor trupuri pe care le-am cunoscut. Asta se întâmplă aproape tuturor bărbaţilor: să n-aibă amintiri calde, să nu mai păstreze nimic din toată magia aceea a dragostei fizice. Cred că femeile uită mai greu; trupurile lor păstrează îndelung prezenţa bărbatului pe care l-au iubit sau cunoscut cândva. Dar se întâmplă în viaţa oricărui bărbat un miracol de câteva clipe: întâlnirea unei priviri, o sărutare, o atingere care nu se aseamănă cu nimic din tot ceea ce a fost până atunci.

Moarte

Mă vei căuta o viață-ntreagă, Egor, fără să mă găsești! Vei pieri de dorul meu… Și vei muri tânăr, ducând în mormânt șuvița asta de păr!… Ia-o, păstreaz-o!

Nemuritori

Toţi suntem nemuritori. Dar trebuie să murim întâi.

Om

Omul e singurul animal care-și poate rata viața.

Ore

În doisprezece ani, am trăit din amintirea câtorva ceasuri. Dacă aș aduna toate orele și minutele pe care mi le-ai dat, poate s-ar face o zi și o noapte. Am trăit din ele, așa cum trăiesc umbrele din amintirea unei vieți întregi și pline…

Posesie

E foarte greu să ai ceva cu adevărat, să-l capeți sau să-l cucerești. Mai mult ne închipuim că posedăm, decât posedăm.

Rod

Risipirea rodului era păcat, în simțirea și judecata ei indiană. După datina lor, trebuia să fim uniți în pat și din mângâierile noastre să răsară roade vii, pruncii… Căci, altminteri, dragostea se pierde, bucuria ajunge stearpă, iar unirea noastră, viciu…

Sărut

Peste câteva clipe, o avui în brațe, dându-mi-se ea (căci nu făcui nici un gest ca să-i violentez alunecarea, hotărât fiind să-i chinui numai brațul), și, când o sărutai, de astă dată pe gură, înțelesei că nu mai era o sărutare de viol, căci buzele ei se deschideau ca să mă soarbă, dinții ei încercau să mă străbată, încleștarea nu mai era nici împotrivire, nici abandonare, ci coincidență cu dorul meu, cu sângele meu.

Singurătate

Dar eu? Eu, unde sunt? Eu, din mine, din nopțile mele, din zorii mei? Dacă aș urla, dacă aș sângera, ei rămân surzi și orbi. Fiecare își continuă drumul însemnat în creierul și menirea lui. Sunt singur, între o mie de prieteni. Am crezut că dragostea te trece în celălalt. Dar te trece unde vrea el, unde vrea ea, în închipuirea lui, în nălucirile ei.

Sânziene

Unii spun că în noaptea aceasta, exact la miezul nopții, se deschid cerurile. Nu prea înțeleg cum s-ar putea deschide, dar așa se spune: că în noaptea de Sânziene se deschid cerurile. Probabil că se deschid numai pentru cei care știu cum să le privească…

Taină

Ne-am strâns speriați în brațe și ne căutam privirile, parcă am fi fost legați amândoi prin destăinuirea unui mare secret, cu neputință de comunicat altor oameni… Secretul care ne lega acum era singurul înspăimântător; taina care se desăvârșise prin unirea noastră era cu adevărat de nepătruns pentru ceilalți oameni…

Ursită

Am fost blestemată să te iubesc. Te voi iubi, probabil, până în ultima clipă a vieții mele. Așa am fost blestemată, așa mi-a fost ursita. Dacă voi trăi încă cincizeci sau o sută de ani, și voi avea copii, și copiii mei vor avea și ei copii, și peste cincizeci sau o sută de ani voi muri înconjurată de copii și de copiii copiilor mei, în clipa morții voi striga același nume pe care-l strig de doisprezece ani încoace, voi striga: Ștefan! și-ți voi mai spune, așa cum îți spun și-acum, de câte ori mă trezești nopțile, că nu te-am iubit decât pe tine.

Viața

Viața este durere, fiindcă e încadrată într-un ocean de iluzii și în același timp viciată de ignoranță.

 

Din volumul “Cele mai frumoase citate”, antologie apărută la Editura Cărțile Tango

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Comentarii

 • Fragmente extraordinare din opera marelui scriitor. Maitreiy mi-a marcat adolescenta si ma tulbura si acuma ori de cate ori citesc si recitesc opera unui scriitor care a cunoscut atat de bine sufletul feminin.
  Felicitari Tango !

  Albinuta mai 7, 2010 2:27 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.