Cercetatorii britanici au pus la punct un test bazat pe nanoparticule din aur care permite depistarea cu ochiul liber a primelor stadii ale unei maladii sau ale unei infectii, precum cancerul de prostata sau HIV.
Acest detector, alcatuit din particule infime din aur, depuse pe o baza din plastic, permite analizarea serului continut in sangele pacientului.
Daca acest ser contine markerii biologici distinctivi ai unei boli, precum p24, asociat infectarii cu virusul care declanseaza SIDA, si antigenul prostatic specific (PSA) ce serveste diagnosticarii cancerului de prostata, nanoparticulele din aur reactioneaza, oferind o nuanta albastra caracteristica acestei solutii ce este analizata de detector. In absenta acestor markeri, particulele se separa, pentru a forma bule de mici dimensiuni, care ofera solutiei o coloratura roscata.
Potrivit inventatorilor sai, acest prototip de test medical este de 10 ori mai sensibil decat precedentele si de 10 ori mai ieftin de fabricat, fapt pentru care tarile defavorizate ar putea fi interesate de noul test.
“Testul este conceput pe suporturi din plastic de unica folosinta si nu cere folosirea de echipamente costisitoare, intrucat prezenta moleculei cautate poate fi detectata cu o simpla privire, cu ochiul liber”, a declarat Molly Stevens de la Imperial College din Londra.
Sensibilitatea lui ridicata permite acestui test sa detecteze primele stadii ale unei infectii sau ale unei maladii, in cazurile in care metodele actuale dau gres, oferind astfel sanse mai mari de tratament, de exemplu bolnavilor seropozitivi.
“Este vital ca acesti pacienti sa fie testati periodic, pentru a evalua succesul terapiilor antiretrovirale si pentru a depista noile cazuri de infectii”, subliniaza Roberto de la Rica, coautor al studiului, publicat duminica in revista stiintifica Nature Nanotechnology.
In schimb, detectorul nu furnizeaza informatii despre concentratia acelor markeri biologici vizati.
“Testul raspunde prin «da» sau «nu». El nu spune cu exactitate cati markeri exista in sange, ci doar faptul ca ei sunt prezenti, chiar si in concentratii foarte mici”, a explicat Molly Stevens.