fbpx

Opera Nationala Bucuresti deschide stagiunea 2014-2015 cu premiera La traviata, de Giuseppe Verdi

de

Stagiunea 2014-2015 a Operei Nationale Bucuresti aduce in prim-plan artisti importanti, recunoscuti pentru spectacolele de opera sau balet realizate pe scene renumite din intreaga lume. Recitalurile tematice, Concertul de Anul Nou, Gala Internationala de Balet, Concursul International de Canto „Le Grand Prix de l’Opéra” – editia a III-a, Promenada Operei – editia a IX-a completeaza paleta de evenimente care se vor desfasura in noua stagiune.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Premiera „La traviata”, de Giuseppe Verdi, in regia lui Paul Curran, este spectacolul care va deschide stagiunea 2014-2015 in data de 30 octombrie. Renumit pentru montarile sale spectaculoase, in teatre de opera din intreaga lume, intre care Teatro La Fenice din Venetia si Metropolitan Opera din New York, Paul Curran imbina adesea clasicul cu noile tendinte in regia de opera, astfel incat, cu aportul scenografului Gary McCann si al dirijorului Alexander Prior, spectacolul de la Bucuresti se anunta a fi o interpretare inedita si captivanta a acestei capodopere verdiene.
 
Seria premierelor prezentate iubitorilor artei lirice va continua cu alte cinci spectacole deosebite ce reunesc nume mari ale scenei mondiale. Primul dintre ele, dupa „La traviata”, este „La fille mal gardée”, de Ferdinand Hérold si John Lanchbery, in coregrafia renumitului Sir Frederick Ashton (13 decembrie 2014); la inceputul anului viitor urmeaza „Falstaff”, de Giuseppe Verdi, in viziunea regizorala a lui Graham Vick, reputat regizor englez care detine in prezent directoratul artistic al Operei din Birmingham (19 februarie 2015). Urmeaza apoi „Triptic de balet” (25 aprilie 2015): „Classical Symphony” de Serghei Prokofiev, in coregrafia lui Yuri Possokhov, „Petite Mort” de Wolfgang Amadeus Mozart, in coregrafia lui Jirí Kylián, si „Marguerite and Armand”, de Franz Liszt, in coregrafia lui Sir Frederick Ashton; „Manon Lescaut”, de Giacomo Puccini, in regia lui Jonathan Kent (23 mai 2015), si baletul „Giselle”, de Adolphe Adam, in coregrafia lui Ethan Stiefel si Johan Kobborg (6 iunie 2015).
 
Opera, o experienta completa
 
Deschiderea stagiunii 2014-2015 marcheaza, totodata, un moment important in istoria institutiei, si anume redarea frumusetii arhitecturale si cromatice a cladirii Operei Nationale Bucuresti, precum si imbunatatirea acusticii salii de spectacole.
 
„Sintagma «Traind in Opera» reprezinta firul conducator al stagiunii ce va incepe pe data de 30 octombrie. Este sensul pe care am vrut sa il imprimam succesiunii de spectacole, concerte, evenimente speciale si actiuni conexe care o compun, pentru ca ne-am dorit sa oferim publicului nu doar un repertoriu imbogatit, ci si ocazia de a pasi intr-o Opera care se deschide si i se dedica in intregime. Am avut sansa istorica de a reda frumusetea spatiilor ce compun astazi Opera Nationala Bucuresti si ne dorim ca publicul nostru sa beneficieze de o experienta completa intr-o Opera adaptata cerintelor secolului al XXI-lea”, a declarat Razvan Ioan Dinca, directorul general al Operei Nationale Bucuresti.
 
Astfel, s-a incheiat un proces de restituire, de repunere in opera a unei gandiri arhitecturale si estetice prevazute in proiectul de arhitectura initial. Acest proces se refera la revenirea la stilul originar si la o punere in valoare a componentelor artistice ce alcatuiesc cladirea in ansamblul ei.
 
O limitare importanta in buna desfasurare a activitatii si in dezvoltarea repertoriului artistic al Operei Nationale Bucuresti a constituit-o, ani la rand, acustica salii de spectacole. De la activitatea ansamblurilor mari (cor, orchestra) la posibilitatea de a invita artisti de renume, acustica salii a reprezentat un impediment pentru o foarte buna desfasurare a reprezentatiilor din punct de vedere al calitatii actului artistic. Studiul acustic comandat de institutie a oferit solutii in vederea corectarii deficientelor si a presupus o serie de interventii atat la fosa, cat si in spatiul salii de spectacole (reproiectare, schimbarea solutiilor de finisaj si altele).   
 
Proiecte si facilitati
 
Pe parcursul stagiunii 2014-2015, Opera Nationala Bucuresti va concretiza si doua proiecte editoriale ample, respectiv Editura Operei si revista lunara ,,Opera” si va continua sa ofere publicului o serie de spatii si facilitati menite sa transforme mersul la Opera intr-o experienta completa. Libraria si Muzeul Operei, aflate acum in plin proces de modernizare, cafenelele sau Studioul pentru copii, in cadrul caruia se organizeaza, printre altele, ateliere tematice pentru cei mici in timpul spectacolelor, sunt doar cateva dintre acestea.
 
 
 
 
S-au pus in vanzare biletele pentru intreaga stagiune 
 

Biletele la spectacolele si evenimentele Operei Nationale Bucuresti pot fi achizitionate online la adresa tickets.operanb.ro si in reteaua bilet.ro (lista punctelor de vanzare din reteaua bilet.ro de unde se pot achizitiona sau ridica biletele rezervate sau platite poate fi accesata la www.bilet.ro/outlets.php), precum si de la Casa de Bilete a Operei Nationale Bucure?ti, de luni pana duminica, intre orele 9.00-13.00 si 15.00-19.00.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Teatru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.