fbpx

Orchestra Nationala Radio – la festivalul de la Balcic

de

Dupa o stagiune care a purtat Orchestrele si Corurile Radio Romania spre frumoase meridiane ale lumii, punctul culminant constituindu-l participarea la cel mai longeviv festival de muzica din China – Shanghai Spring International Music Festival – in asteptarea unei noi stagiuni pline de evenimente, Orchestra Nationala Radio va poposi intr-un loc incarcat de semnificatii: BALCIC.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Sambata, 27 iulie, in cadrul celei de-a IV-a editii a Festivalului Balchik Classic Days, Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului ei principal, TIBERIU SOARE, va darui publicului o superba demonstratie de virtuozitate artistica: CONCERT INTEGRAL MOZART, cu participarea a doi dintre solistii concertisti ai institutiei: pianistul HORIA MIHAIL si violonistul GABRIEL CROITORU. Iubitorii muzicii clasice, dar si turistii aflati pe malul Marii Negre vor avea privilegiul de a participa la evenimentul ce se va desfasura pe faleza Balcicului, intrarea fiind libera.

In statiunea care i-a fost atat de draga Reginei Maria si care a inspirat numerosi pictori romani, seara oferita de Orchestra Nationala Radio se va deschide prin Concertul nr. 5 in la major pentru vioara si orchestra – solist Gabriel Croitoru. Lucrarea mai este denumita si „Concert turcesc” datorita sonoritatii inedite cu iz oriental. Programul va continua prin Concertul nr. 12 in la major pentru pian si orchestra – solist Horia Mihail si se va incheia cu Simfonia nr. 29 in la major.

 

Festivalul Balchik Classic Days a reunit in cadrul editiilor anterioare nume importante ale scenei muzicale internationale, dintre care ii amintim pe: violoncelistul Lászlo Feny?, dirijorul Martin Panteleev, pianistul si dirijorul Justus Frantz, tenorul Robert Nagy si orchestre precum Classic FM Orchestra si Orchestra Filarmonicii din Sofia.

 

            TIBERIU SOARE a incheiat recent prima sa stagiune in ipostaza de dirijor principal al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, in plus fata de activitatea sa bogata pe scena Salii Radio si in alte sali de concert si teatre lirice din tara, fiind prezent pe importante scene internationale. Pe 10 mai a dirijat la Londra, un concert extraordinar sustinut de Royal Philharmonic Orchestra alaturi de Angela Gheorghiu. In luna noiembrie, tanarul dirijor va participa la evenimente similare prezentate la Praga, Munchen si Paris din nou alaturi de celebra soprana.

La pupitrul Orchestrei Nationale Radio a asigurat conducerea muzicala pentru numeroase concerte si inregistrari, dintre care pot fi amintite cele doua compact discuri cu soprana de origine romana Teodora Gheorghiu si violoncelista franceza Ophelie Galliard, realizate in luna septembrie 2010 pentru casa de discuri Harmonia Mundi. De asemenea, a dirijat concertul de la Expozitia Mondiala Shanghai 2010, in compania solistilor Alexandru Tomescu si Horia Mihail, s-a aflat la pupitrul Orchestrei Nationale Radio in cadrul Festivalului International de la Varna, in 2011 si a dirijat concertul oferit de acelasi ansamblu la Shanghai, in data de 17 mai 2013.

In 2003 a obtinut Premiul Criticii Muzicale pentru aportul sau in cadrul proiectului „Traviata – 150 de ani”. In 2006 revista Actualitatea Muzicala i-a decernat Premiul pentru cea mai convingatoare prestatie a unui tanar interpret in urma activitatii sale din stagiunea precedenta. In 2011 dirijorului i-a fost acordat Premiul Uniunii Artistilor Interpreti din Romania in urma realizarii premierei spectacolului “Oedipe” de George Enescu la pupitrul orchestrei Operei Nationale Bucuresti in cadrul Festivalului International “George Enescu”, editia 2011. A desfasurat o bogata activitate ca dirijor al Operei Nationale Bucuresti, sub bagheta sa derulandu-se numeroase proiecte si pregatindu-se importante premiere apreciate de public si de presa de specialitate.

 

Pianistul HORIA MIHAIL si-a desavarsit pregatirea muzicala la Universitatea din Illinois si la cea din Boston, unde a fost si lector universitar. A sustinut recitaluri solistice si de muzica de camera pe patru continente si a cantat impreuna cu numeroase orchestre din tara si strainatate. Alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si de violoncelistul Razvan Suma, sub titulatura « Romanian Piano Trio », a sustinut cinci turnee nationale de anvergura, iar alaturi de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee « Stradivarius ».

Din 2009 este solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, luand parte ca solist la turnee in strainatate alaturi de Orchestra Nationala Radio, precum cel de la Roma (2009), cel de la Expozitia Mondiala de la Shanghai (2010) sau de la Varna Summer Fest (2011). In aprilie 2011 artistul a sustinut un prim turneu national de recitaluri solo cu un program integral Franz Liszt intitulat “Pianul Calator”, continuat in 2012 cu un al doilea turneu solo in 22 de orase din tara si la Chisinau. In afara de cele doua editii cu “Duelul viorilor”, s-a implicat si in alte proiecte de turnee nationale camerale intitulate “Cele trei dive”, “Flautul de aur”, “Vioara lui George Enescu la sate” alaturi de muzicieni romani de talie internationala precum Ruxandra Donose, Teodora Gheorghiu, Leontina Vaduva, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Ion Bogdan Stefanescu s.a. In anul 2013, Horia Mihail continua proiectele turneelor nationale initiate in ultimii ani.

 

Dinamismul si elocventa interpretarilor violonistului GABRIEL CROITORU au putut fi constatate de public in concerte si recitaluri sustinute pe scenele tuturor Filarmonicilor din Romania si pe podiumuri de concert din intreaga lume. Gabriel Croitoru a evoluat ca solist in compania unor orchestre importante, cum ar fi: London Royal Philharmonic, “Gewandhaus Orchester” Leipzig, Orchestra de camera “Regina Sofia“, Festival Strings of Lucern Chamber Orchestra, Orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon, Ansamblul orchestral din Marsilia, Filarmonica din Cannes, South-west Symphony. A sustinut recitaluri in: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda,  Italia, Republica Ceha, China, Bulgaria, S.U.A., tari din fosta URSS, Ungaria, Romania.   

Cu peste 1.000 de aparitii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o extrem de bogata prezenta in viata muzicala: solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio Romania, al Filarmonicii din Ploiesti si prim violonist al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii din Cluj-Napoca. 

Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a castigat dreptul de folosinta si canta pe o vioara construita in anul 1730 de celebrul lutier Giuseppe Guarneri, instrument ce a apartinut  lui George Enescu, pus la dispozitia sa de Muzeul National „George Enescu”.     

            In 2011 si 2012 a sustinut mai multe turnee nationale de anvergura sub titlul “Duelul viorilor” (alaturi de Liviu Prunaru si Horia Mihail) si “Vioara lui George Enescu la sate” (alaturi de Horia Mihail), proiecte pe care le continua cu succes in acest an.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Teatru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.