fbpx

Paola Santucci: Deși opera a luat naștere în Italia, mi se pare că, în țara mea, oamenii se îndepărtează de ea

de

Elixirul Dragostei din februarie 2017, pe scena operei Naționale București, a avut-o în rolul principal, alături de minunatul tenor ieșean Florin Guzgă, pe soprana italiană Paola Santucci. O cunoscuserăm întâmplător, cu o lună înainte, ca însoțitoare a baritonului leton Valdis Jansons, invitat special al premierei Lucia di Lammermoor, iar de data aceasta veniseră din nou împreună, cuplu de tineri frumoși și talentați, soți îndrăgostiți și artiști dăruiți, pentru că Paola Santucci avea să fie o fermecătoare Adina, îndelung aplaudată, pe scena bucureșteană. După spectacol, doar pentru câteva minute, am mai stat de vorbă în cabina Paolei, iar Valdis Jansons ne-a fost și interlocutor, și translator.

 

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Când v-ați întâlnit cu rolul Adinei din Elixirul Dragostei pentru prima dată?

PAOLA SANTUCCI: Am studiat acest rol la Conservator, dar în cadrul operei am debutat în 2011. Este a cincea producție a operei „Elixirul dragostei” în care sunt distribuită și pot să spun că este rolul meu preferat, îmi place foarte mult să îl interpretez și întotdeauna mi-a purtat noroc.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Cum a fost colaborarea cu Florin Guzgă și cu ceilalți artiști din distribuția de la noi?

PAOLA SANTUCCI: Mi-a făcut plăcere să colaborez cu artiștii români și să îi cunosc, chiar dacă, din păcate, nu am avut prea mult timp la dispoziție. Am avut doar două zile de lucru cu regizorul și o singură zi pentru repetiția cu orchestra. Dar colegii au fost foarte drăguți și m-am simțit foarte bine alături de ei și sper că totul a ieșit bine.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Vă însoțește soțul, iar, data trecută, când el a făcut parte din distribuția spectacolului Lucia di Lammermoor, l-ați însoțit dumneavoastră…

VALDIS JANSONS: Da, am fost norocoși să putem petrece câteva zile ampreună. Ultima oară, la spectacolul „Lucia”, ea a fost liberă și a putut să vină cu mine, acum eu am fost liber și am putut să o însoțesc la această producție. Acesta este unul dintre puținele momente în care am putut să o însoțesc. Se întâmplă rar, de aceea ne bucurăm foarte mult că am reușit să venim împreună.

PAOLA SANTUCCI: Este doar a patra oară în șapte ani când reușim să facem asta împreună, deci nu avem acest noroc prea des.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Vi se pare greu să ai un soț artist, care lucrează în același domeniu?

PAOLA SANTUCCI: Nu, deloc, dimpotrivă! Îmi place foarte mult să lucrăm împreună ori de câte ori avem ocazia.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Aveți ocazia să fiți împreună pe aceeași scenă?

PAOLA SANTUCCI: Da, de mai multe ori.

VALDIS JANSONS: Anul trecut am colaborat pentru patru opere, „Carmina Burana”, „Traviata” și încă două producții.

PAOLA SANTUCCI: E foarte plăcut să lucrăm împreună, pentru că ne susținem reciproc pe scenă, ne ajutăm psihic și vocal.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Nu sunteți geloasă, câteodată?

PAOLA SANTUCCI: Câteodată sunt. De multe ori, noi, femeile, nu avem prea mult respect pentru alte femei. Nu mă îndoiesc de soțul meu, dar unele femei tind să exagereze câteodată. Așa că, recunosc, uneori devin geloasă, dar doar pentru că îmi apăr familia! ( râde)

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Este prima dată când cântați în România…

VALDIS JANSONS: Da, am venit prima dată împreună pentru premiera Lucia, dar mi-ar plăcea mult să ne mai întoarcem aici. Ne-a plăcut enorm atmosfera, ne-au plăcut oamenii și teatrul. Și suntem uimiți de faptul că vin atâția oameni la un spectacol obișnuit și nu la o premieră. Noi am crezut că a fost atâta lume la Lucia pentru că era un eveniment special, dar acum, cu Elixirul, era doar un spectacol din program și ne-am mirat să vedem că este exact același entuziasm…

PAOLA SANTUCCI: Și eu am fost foarte plăcut surprinsă văzând atât de mulți tineri la premieră. În Italia nu este așa. Deși opera a luat naștere în Italia, mi se pare că, în țara mea, oamenii se îndepărtează de ea pentru că există prejudecata că opera este numai pentru oameni în vârstă. În Italia aproape că tinerii nu mai știu ce este opera, învață foarte puține lucruri despre muzică, iar asta este în defavoarea culturii noastre. Avem foarte multe teatre, dar puțini oameni care mai merg la teatru. Aici la București e minunat că aveți atât de mulți tineri care vin la Operă.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Da, ați văzut este sala arhiplină și mulți tineri v-au rugat să vă fotografiați cu ei…

PAOLA SANTUCCI: În mod deosebit „Elixirul dragostei” este o operă foarte plăcută, accesibilă tuturor, probabil că și de aceea au venit atât de mulți tineri la un asemenea spectacol, dar sper ca persoanele din conducerea teatrului să continue ceea ce fac și să păstreze atmosfera aceasta minunată aici.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Interviuri · Teatru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.