fbpx

Patru zile de foc in politica romaneasca. Cea mai rapida si controversata evolutie din politica romaneasca de dupa Revolutie

de

Agentia Mediafax, prin Cristian Fierbinteanu, trece in revista cele patru zile de foc pentru politica romaneasca. Au fost patru zile in care a avut loc cea mai rapida si controversata evolutie din politica romaneasca de dupa Revolutie.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

In doar patru zile au fost schimbate atributiile Curtii Constitutionale, a fost revocat Avocatul Poporului, au fost schimbati rapid si controversat presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, a fost depusa si citita cererea de suspendare a sefului statului si a fost modificata Legea referendumului, astfel incat presedintele poate fi demis de 50% plus unu din numarul celor care vin la vot.
Cu toate ca reactiile opozitiei au existat, au fost prea putin consistente pentru a opri mecanismul declansat de USL, singurul care a avut o pozitie transanta dovedindu-se presedintele Traian Basescu.

Desi un presedinte de Camera nu poate fi revocat decat la propunerea grupului care l-a propus, USL forteaza schimbarea lui Vasile Blaga

Evenimentele au provocat reactii externe, venite de la ambasadorii SUA si ai statelor din UE pana la oficiali europeni. Ideea principala a acestor reactii a fost ca intr-o tara apatinand Uniunii Europene, partidele si institutiile trebuie sa asigure functionarea statului de drept.
Ramane de vazut ce va decide Parlamentul, care se reuneste la ora 17.00 pentru a discuta si vota cererea de supendare a presedintelui.
Agentia de presa MEDIAFAX prezinta evolutia evenimentelor politice de la Bucuresti din ultimele patru zile:
Luni seara:
– Grupurile parlamentare USL se reunesc. Surse politice declara ca parlamentarii USL au discutat despre o eventuala actiune in instanta impotriva judecatorilor Curtii Constitutionale sau retragerea mandatelor celor numiti de Parlament, dupa verdictul in cazul reprezentarii la Consilul European.
– Crin Antonescu declara ca, in aceasta saptamana, in cadrul sesiunii extraordinare a Parlamentului, USL ar putea depune si chiar vota cererea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.
Marti:
– Parlamentul se reuneste in sesiune extraordinara si il revoca din functie pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, functia fiind preluata interimar de catre Valer Dorneanu. PDL anunta ca ataca la CC decizia.
– Desi un presedinte de Camera nu poate fi revocat decat la propunerea grupului care l-a propus, USL forteaza schimbarea lui Vasile Blaga din functia de presedinte al Senatului. Demersul USL reuseste, iar Blaga este inlocuit prin votul plenului cu Crin Antonescu, acesta devenind al doilea om in stat, posibil presedinte interimar in cazul suspendarii lui Traian Basescu. Vasile Blaga ataca decizia la CC.
– Roberta Anastase este revocata din functia de presedinte al Camerei Deputatilor pentru modul in care a condus, anul trecut, o sedinta de plen. In locul ei este votat Valeriu Zgonea. Anastase ataca decizia in cazul ei la CC.
– Presedintele Traian Basescu sustine o conferinta de presa in care afirma ca scopul actiunii USL, UDMR, UNPR este punerea sub control a justitiei, suspendarea sefului statului fiind doar o etapa in acest plan. El face apel la liderii majoritatii sa opreasca imediat „atacurile” la adresa institutiilor statului.
Miercuri:
– Parlamentarii USL primesc SMS-uri in care li se spune sa nu paraseasca Bucurestiul si ca vor fi informati pe parcurs despre actiunile ce vor urma, in acelasi timp juristii Uniunii fiind intr-o sedinta in care se pregateste documentul in baza caruia sa fie declansata suspendarea lui Traian Basescu.
– USL solicita convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara, joi si vineri, pentru suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu.
– In documentul de suspendare, depus la Parlament, USL sustine ca Traian Basescu “a instigat la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale”, a facut presiuni directe asupra judecatorilor CC, a initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei si s-a substituit Guvernului. De asemenea, un alt lucru ce i se reproseaza lui Basescu este ca a declarat ca nu va numi premier USL chiar daca va obtine majoritatea absoluta in Parlament.
– Guvernul adopta o Ordonanta de Urgenta care elimina hotararile Parlamentului dintre actele asupra carora se poate pronunta Curtea Constitutionala. Aceasta OUG a fost publicata tot miercuri in Monitorul Oficial. Abia dupa aceea sunt publicate si hotararile referitoare la revocarea lui Blaga si Anastase, ceea ii pune pe acestia in imposibilitatea de a le contesta la Curte.
– Presedintele PDL, Vasile Blaga, anunta ca luni se va reuni, la ora 11, Colegiul Director National al partidului pentru a lua masurile care se impun.
– Presedintele PDL Bucuresti Adriean Videanu face apel la cetateni sa participa la mitingul PDL pentru apararea statului de drept, programat joi, de la ora 18.00.
Joi:
– Parlamentul se reuneste in plen comun pentru citirea documentului de suspendare a sefului statului. Presedintele Basescu este prezent si declara ca USL doreste sa puna justitia si instutiile sub control, asa cum doreste Dan Voiculescu. El mai spune ca Victor Ponta este cunoscut in UE drept “premierul Copy-paste”. Basescu mai spune ca le multumeste parlamentarilor pentru ca il trimit la popor, mentionand ca doreste ca modul in care se intampla acest lucru sa fie legat. El anunta ca va fi prezent si la dezbaterea cererii de suspendare.
– Parlamentul respinge, prin vot, cererea PDL privind costituirea unei comisii de ancheta in legatura cu acuzatiile aduse presedintelui.
– Parlamentul solicita avizul consultativ al Curtii Constitutionale, impunand un termen limita pana la care institutia sa se pronunte: vineri la ora 12.00. Sedinta de dezbatere si vot asupra suspendarii este programata pentru vineri la ora 17.00.
-Parlamentul introduce in procedura legislativa Ordonanta privind jurisdictia CC asupra hotararilor Parlamentului, astfel incat actul nu poate fi atacat la Curte.
– Are loc in Capitala un miting de protest fata de masurile USL. 2000 de oameni protesteaza, pentru o ora si jumatate, fata de deciziile USL. Vasile Blaga, Mihai Razvan Ungureanu, Cristian Preda si Mihai Neamtu critica, in discursuri, decizia de suspendare si isi exprima spijinul pentru presedinte. In Capitala au loc si alte manifestari, impotriva presedintelui Basescu si impotriva intregii clase politice. In tara au loc mitinguri de mai mica amploare, la Timisoara, Cluj-Napoca si Arad.
– Guvernul emite o ordonanta care stabileste ca presedintele este demis, dupa suspendare, la referendum, cu majoritatea celor prezenti la vot, si nu cu majoritatea celor inscrisi pe liste. La vot la referendum participa si romanii din strainatate, conform actului normativ. Ordonanta este publicata in Monitorul Oficial aproape de miezul noptii. Si aceasta a intrat in circuitul legislativ, nemaiputand fi contestata la CC.
Vineri:
– Curtea Constitutionala se reuneste in sedinta in cursul diminetii, dar nu finalizeaza dezbaterea asupra cererii de suspendare in termenul stabilit de Parlament.
– Conducerea Parlamentului respinge, prin vot, propunerea PDL ca plenul dedicat suspendarii sa fie amanat pana la pronuntarea Curtii.
– CC anunta intr-un comunicat ca judecatoarea Aspazia Cojocaru a fost amenintata – inainte de discutiile de vineri pe suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu – cu privire la votul pe care urmeaza sa-l dea.
– Curtea Constitutionala nu a emis, vineri, un aviz ferm cu privire la suspendarea din functie a sefului statului, in replica la acuzatiile punctuale ale USL pronuntandu-se uneori in favoarea presedintelui, iar alteori insusindu-si criticile PNL si PSD. CC a constatat, vineri, ca Traian Basescu nu si-a exercitat cu maxima eficienta si exigenta functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate, avizul Curtii urmand sa fie transmis Parlamentului. De asemenea, CC apreciaza ca faptul ca presedintele, prin comportamentul sau politic, si-a asumat public initiativa luarii unor masuri economico-sociale, inainte sa fie adoptate de Guvern, poate fi retinut ca o incercare de a diminua rolul premierului. Totodata, CC a precizat ca nu se poate retine incalcarea de catre presedinte a prevederilor constitutionale referitoare la independenta justitiei, declaratiile critice formulate de acesta nefiind de natura sa determine magistratii sa nu-si indeplineasca atributiile constitutionale. CC a retinut ca motivele invocate de autorii cererii de suspendare a presedintelui privind incalcarea de seful statului a unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la munca si dreptul la pensie, nu se pot constitui in elemente ce conduc la atingerea substantei acestor drepturi fundamentale. Avizul Curtii este doar consultativ si urmeaza sa fie transmis Parlamentului.
Punctul culminant al acestor evenimente il reprezinta votul asupra cererii de suspendare a presedintelui, care a avut loc in sedinta Parlamentului programata pentru ora 17.00.

Presedintele a fost suspendat din functie cu cu 256 de voturi “pentru”, in conditiile in care erau necesare 217 voturi. Impotriva suspendarii presedintelui Basescu s-au inregistrat 114 voturi. Parlamentul a propus, printr-o hotatare care a fost aprobata de plen, ca referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu sa aiba loc in data de 29 iulie.

Material realizat de Cristian Fierbinteanu, fierbinteanu@mediafax.ro.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Reportaj

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.