fbpx

Peter Grimes, opera lui Benjamin Britten, în transmisia online de azi de la Metropolitan

de

Peter Grimes de Benjamin Britten, cu un libret de Montagu Slater, este opera ce poate fi urmărită azi în streamingul online gratuit dăruit de Metropolitan Opera iubitorilor de operă din întreaga lume. Pentru a viziona înregistrarea, după ce intrați pe metopera.org apăsați butonul alb WATCH NOW. Fluxul va fi disponibil astăzi, 15 mai, până la ora 18:30 EDT, respectiv până noaptea la ora 01.30, ora României – sâmbătă, 15 mai.

Fotografie Metropolitan Opera

Tenorul american Anthony Dean Griffey interpretează cu mare talent muzical și actoricesc rolul principal în tulburătoarea parabolă a lui Britten, având rolul pescarului persecutat până la nebunie de comunitatea din satul său. Dirijorul Donald Runnicles conduce o distribuție excepțională din care fac parte și  soprana Patricia Racette, mezzo-soprana Felicity Palmer și baritonul Anthony Michaels-Moore. Înregistrarea datează din 15 martie 2008.

La debut, Peter Grimes, opera semnată de Benjamin Britten a fost la fel de căutată sau chiar a depășit box-office-ul Madamei Butterfly și al Boemei, două opere foarte iubite, alături de care noua lucrare s-a aflat pe afiș în iunie 1945, la Londra.

Pentru istoria operei britanice, Peter Grimes reprezintă o piatră de temelie, iar amatorii de clasamente o vor găsi cuprinsă în topurile populare internaționale de genul “Cele mai bune 100 de opere din toate timpurile”. Melomanii din România au avut ocazia excepțională de a o asculta integral în cadrul ediției 2019 a Festivalului Internațional George Enescu, pe scena Sălii Palatului, în 15 septembrie 2019.

Povestea pescarului Peter Grimes l-a inspirat și îndemnat pe Benjamin Britten (1913-1976) să compună opera, deși libretul, semnat de Montagu Slater, se îndepărtează de sursa sa de inspirație. Istoricii muzicali consemnează faptul că Britten a descoperit întâmplător, pe raftul unui anticariat, poemul The Borough al poetului britanic din secolul XVII, George Crabbe, în care acesta vorbește despre pescarul Grimes și viața sa într-un orășel pescăresc. Povestea i-a amintit lui Britten de Suffolk, orașul său natal și a dorit să transpună neapărat poemul în operă. Astfel, pescarul Grimes, o persoană aspră și nemiloasă, care este acuzat de uciderea propriilor ucenici, a ajuns un nume de referință în lumea muzicii.

În forma de libret, povestea originală capătă nuanțe noi. Pescarul Grimes este un personaj mai complex, dezvăluie în relația sa cu Ellen Orford, învățătoarea din sat, și alte fațete ale personalității sale. În primă instanță, Grimes este absolvit oficial de suspiciunea de a-și fi ucis unul dintre ucenici, găsit înecat pe coastele satului. Deși este sfătuit să nu își mai ia niciun ajutor, Grimes refuză, își alege un nou ucenic. Într-un moment de tensiune, o dispută cu angajatorul lui cel aspru și ursuz, ucenicul cade accidental de pe o stâncă și moare. Oamenii reacționează prompt și îl acuză din nou de crimă pe pescar. Pentru a scăpa de mânia comunității, Peter Grimes acceptă sugestia de a pleca în larg și de a se scufunda cu propria barcă. Față de original, în versiunea propusă de libretistul Montagu Slater, vinovăția lui Grimes este incertă, iar publicul este invitat să își formeze propria opinie ca într-un veritabil roman polițist. Britten consideră opera ca un simbol a luptei individului față de preconcepțiile societății “A subject very close to my heart—the struggle of the individual against the masses. The more vicious the society, the more vicious the individual.”

Dirijor- Donald Runnicles
Ellen- Patricia Racette
Grimes- Anthony Dean Griffey
Balstrode- Anthony Michaels-Moore

 

Sinopsisul în limba engleză poate fi citit AICI.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Opera și balet

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.