fbpx

Povesti despre pasiunea Regelui Mihai pentru automobilism, la lansarea volumului “Masinile Regelui”

de

Principele Radu al Romaniei, care semneaza cartea “Masinile Regelui”, a vorbit despre pasiunea Regelui Mihai pentru automobilism, despre masinile preferate ale monarhului, dar si despre dragostea acestuia pentru viteza, vineri, cu ocazia lansarii volumului, la Muzeul National de Istorie a Romaniei.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lansarea cartii “Masinile Regelui”, aparuta la Curtea Veche Publishing si care sarbatoreste o pasiune de peste opt decenii a Regelui Mihai I – automobilul -, s-a desfasurat in Sala Lapidarium a Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR), in prezenta principesei Margareta, a principelui Radu si a principelui Nicolae.

 

Cu numeroase imagini inedite din arhiva personala a Casei Regale, insotite de explicatii ce depasesc simplele detalii tehnice si patrund in viata membrilor Familiei Regale, “Masinile Regelui” este un volum de colectie si un deliciu pentru cunoscatori. Cartea-album prezinta automobilele de epoca pe care Regele Mihai le-a condus de-a lungul timpului, dar si pasiunea sa pentru avioane.

 

La evenimentul de lansare a cartii, principele Radu a spus ca volumul pe care il semneaza este unul rar, pentru ca motivele pasiunii Regelui Mihai pentru masini sunt neobisnuite pentru societatea de azi. “Masinile scumpe sunt apanajul oamenilor cu bani, ceea ce nu a fost cazul regelui”, a spus principele Radu, care a mentionat ca masinile nu au fost niciodata niste trofee pentru Regele Mihai. “A iubit masinile bune, dar pentru calitatea lor. A considerat ca masina, ca si omul, trebuie respectata (…) si-a tratat volanul cum si-a tratat ministrii”, a adaugat principele Radu.

 

“Masinile sale nu au fost niciodata murdare (…) aceste gesturi nu veneau din obsesie, ci au venit din iubire”, a adaugat autorul volumului “Masinile Regelui”.

 

Principele Radu a mai spus ca una dintre etapele cele mai minutioase in realizarea cartii a fost intervievarea treptata a Regelui Mihai, caruia nu ii place sa fie chestionat. Astfel, autorul a trebuit sa astepte rabdator momentele in care Regele Mihai era dispus sa depene amintiri.

 

De asemenea, principele Radu a vorbit despre pasiunea Regelui Mihai pentru viteza. Principele a povestit ca, in urma cu sapte ani, regele a condus cu 200 de kilometri pe ora, pe teritoriul Ungariei, pentru a ajunge la o intalnire foarte importanta.

 

Totodata, Iren Arsene, managing partner la Curtea Veche Publishing, a spus ca volumul “Masinile Regelui” va avea mai multe evenimente de lansare pana pe 25 octombrie, de ziua Regelui Mihai. Arsene a si rezumat pasiunea Regelui Mihai in cifre: 38 de automobile, care au mers in total doua milioane de kilometri, si, dintre care, preferata era un Jaguar SS100.

 

“Legatura dintre rege si masini este unul dintre cele mai spectaculoase aspecte din biografia Majestatii Sale. Peste opt decenii de performanta la volan, de fidelitate si admiratie fata de motoare, de extraordinara dexteritate in domeniul tehnologiei auto. Astazi, dupa optzeci si cinci de ani de condus, regele se urca la volan cu aceeasi siguranta discreta, cu o placere sfioasa, cu o robustete usor de remarcat. Trateaza masina cu respect, cu atentie, are un anume fel profund de a «simti» motorul, pe care il asculta cu sufletul si cu mintea. Automobilul pe care il conduce, ca si traficul auto si celelalte masini de pe sosea, sunt tratate de rege tot atat de frumos si de respectuos pe cat sunt tratati oamenii pe care ii intalneste zi de zi. La 25 octombrie 2011, regele a inaugurat Muzeul Regal a Automobilului de la Savarsin. Daca garajul regal de la Savarsin este o ctitorie a dragostei Majestatii Sale pentru masini, acest volum doreste sa fie o ilustrare a relatiei dintre rege si automobile si avioane”, spune principele Radu in prezentarea volumului.

 

De asemenea, principele Radu a adaugat, la evenimentul de vineri, ca, din 2013, Regele Mihai poate reveni la pasiunea sa de o viata, reparatul si reconditionatul masinilor. Astfel, Regele Mihai va putea sa reconditioneze cel de-al noualea Jeep in locul amenajat la Muzeul Regal al Automobilului.

 

De altfel, singurele vehicule prezente la acest muzeu, in care sunt expuse fotografii ale unor masini care i-au apartinut regelui, sunt o trasura din perioada regelui Ferdinand si un Volvo din 1976, pe care regele l-a facut cadou principelui Radu si principesei Margareta in urma cu sase ani, deoarece, din cauza pretului foarte mic, nimeni nu voia sa il cumpere.

 

Albumul “Masinile Regelui” continua seria volumelor dedicate Familiei Regale inceputa de Curtea Veche Publishing anul trecut. Dupa volumele “Carte Regala de bucate”, “Anul Regelui”, “Muzica Regelui”, “Povestile Reginei Maria” si “Jubileul Regelui”, “Masinile Regelui” reprezinta un omagiu adus unei pasiuni regale, automobilul.

 

Volumul este disponibil in librarii si pe site-ul www.curteaveche.ro la pretul de 39 de lei, respectiv 33 de lei.

 

MEDIAFAX

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.