Medicii suedezi au realizat cu succes primul transplant din lume al unui vas de sange “personalizat”, obtinut cu ajutorul celulelor susa ale pacientei, potrivit unui articol publicat, joi, in revista The Lancet.
Pentru aceasta premiera medicala, un segment de noua centimetri din vena iliaca, prelevat de la un donator mort, a fost pregatit in prealabil de medici, care au extras toate celulele din peretii venei, pentru a obtine un simplu tub, alcatuit din proteine.
Apoi, celulele susa provenind din maduva osoasa a unei fetite de 10 ani, care avea nevoie de acest transplant, au fost adaugate peste tubul astfel obtinut.
Dupa doua saptamani, grefa a fost transplantata pentru a realiza un pontaj pe tanara pacienta, care suferea de o obstructie a venei ce conduce sangele de la organele digestive spre ficat, pentru a fi detoxifiat.
Aceasta procedura, chiar daca este costisitoare si necesita multe ore pentru a fi realizata, ofera avantajul – pentru pacient – ca nu impune administrarea unui tratament imunosupresor pe viata, care insoteste de obicei orice operatie de transplant, cu scopul de a evita reactia de respingere a grefei.
Medicii de la Universitatea din Göteborg care au realizat aceasta interventie au fost nevoiti insa sa efectueze un al doilea transplant, pe aceeasi fetita, un an mai tarziu, folosind aceeasi tehnica, din cauza ingustarii primei grefe.
“Pacienta se simte bine si de atunci este capabila sa faca plimbari din ce in ce mai lungi, intre doi si trei kilometri, dar si cateva exercitii usoare de gimnastica”, se afirma in articolul publicat in The Lancet.
“Fapt notabil, ea nu a dezvolat niciun anticorp contra transplantului, in conditiile in care nu urmeaza niciun fel de tratament imunosupresor”, au precizat medicii suedezi.
Aceasta tehnica i-a permis tinerei paciente sa evite “traumatismul” cauzat de prelevarea unei vene proprii pentru a realiza un bypass, au explicat doi cercetatori de la University College din Londra, Martin Birchall si George Hamilton.
Insa costul ridicat si timpul necesar pentru prepararea grefei reprezinta o frana pentru dezvoltarea rapida a acestui tip de tratament. In plus, teste clinice complete sunt inca necesare pentru validarea lui, considera cei doi cercetatori britanici.
Anuntul facut de medicii suedezi confirma interesul tot mai mare pentru celulele susa. In noiembrie, o alta echipa suedeza, coordonata de profesorul Paolo Macchiarini, a anuntat succesul unui transplant de trahee, de aceasta data realizata dintr-un material artificial, ce a fost acoperit apoi cu celule susa ale pacientului.