fbpx

Saturn, planeta care iti schimba viata

de

Incearca sa te gindesti la unul din acele momente din viata ta in care ai simtit un puternic sentiment de realizare. Te-ai gindit? OK, acum ia un creion mental si bifeaza de pe urmatoarea lista toate acele cuvinte care ar descrie contextul sau calitatile prin care ai ajuns la respectiva realizare: ambitie; teama; concentrare; organizare; rezistenta; restrictii; rabdare; umilinta; excelenta; blocaj; valoare; bottom line; deadline; misiune; structura; trasul la galere; responsabilitate; disciplina; trainicie; greutati; decizie. Lista e lunga. Este Lista lui Saturn. Fara sa gresesc, zic ca in toate momentele cu adevarat importante din viata ta a existat intotdeauna un personaj cheie: Saturn.

Saturn a fost denumit de astrologii traditionali „Marele Disciplinator“ sau „Marele Invatator“ sau, de cele mai multe ori, „Marele Malefic“. Noteaza ca toate aceste titulaturi au fost formulate cu reverenta, caci toate includ un superlativ semantic. Noteaza de asemenea ca in incarcatura lor emotionala apare elementul frica. Oh, da, literatura astro traditionala debordeaza de portretizari intunecate, amenintatoare, tip Vlad Tepes, ale lui Saturn. Nu ca as avea ceva de obiectat, caci marile nenorociri, ale lumii sau personale, au intr-adevar un resort saturnian. Dar sint in acelasi timp intru totul de acord cu prietenul astrolog care aviza: „Inchide-i telefonul astrologului care il vorbeste de rau pe Saturn.“ De ce? Pentru ca portretele de care pomeneam sint, in cel mai bun caz, incomplete. Lipseste din ele pleiada de calitati saturniene. E ca si cum din lista de mai sus as omite cuvintele cu o conotatie pozitiva. Nu numai ca acestea trag mai greu la cintar, pe partea cu plus cum ar veni (de exemplu, ambitia poate invinge teama; sau disciplina si concentrarea fac dintr-un deadline presant o linie de finis trecuta cu succes); dar fara ele nu am putea vorbi de… nimic. Ar fi ca si cum dintr-o data ar disparea din legile acestei lumi legea frecarii. Totul s-ar dezintegra!

Uff, ca de obicei in articolele astea, am de incadrat personaje complexe intr-o rama de numai citeva mii de cuvinte. Iata deja un reper saturnian: limita ca element sine qua non al oricarei structuri. Structura e din acelasi vocabular saturnian. Si am de luat o decizie (din nou, un cuvint saturnian) prin care sa aleg, din marele discurs cu privire la Saturn, sa-ti prezint ceva relevant pentru tine.

Apropo de alegeri: cine zice ca Saturn, in implacabilitatea sa, nu lasa loc alegerilor? Lasa loc destul, numai ca el cere coroborare cu limitarile existente si cu resursele disponibile. Ti-aduci aminte de Jupiter din numarul precedent al revistei? Jupiter te-ar dori rizind in nas constringerilor si imprumutind resurse la orice risc, cu dobinda oricit de mare. N-am aici loc sa povestesc despre echilibrul pe care fiecare din noi il cauta si care e cartografiat in harta astro in special in relatia dintre Jupiter si Saturn. As alege sa-ti povestesc pe scurt despre cum sa-l folosesti pe Saturn drept consilier in chestiuni de management. Sa zicem ca managerul esti tu, chiar daca nu asta scrie pe cartea ta de vizita. In fiecare zi sintem manageri, caci in fiecare zi avem de administrat ceva – situatii, lucruri, emotii, programul zilei, banii din buzunar etc. Pe termen lung, avem a ne administra viata.

Saturn din harta ta astro arata zona in care ai cel mai mult de lucru si unde te simti descoperita sau inhibata. Provocarea e sa transformi aceasta cea mai mare slabiciune a ta in punctul tau forte. Cum? Prin exersarea atributelor de pe Lista lui Saturn. Saturn este planeta sub semnul careia atingem maturitatea astrologica. Acest lucru se intimpla pe la 28-30 de ani, cind Saturn se intoarce in locul din zodiac unde se afla la nasterea ta. Din punct de vedere juridic, la aceasta virsta esti deja de un deceniu o persoana adulta. Dar chiar poti spune ca ai fost coapta la minte si la fapta in deceniul nebun al anilor 20? La intoarcerea sa, Marele Invatator da note ca la un examen de maturitate. Vei primi exact nota pe care o meriti, nici mai mult, dar nici mai putin. Daca crezi ca nu esti pregatita pentru examen, re-organizeaza-te! Daca crezi ca deja l-ai pierdut, nu te ingrijora totusi, ramin de dat examene partiale. Daca esti chiar acum la examen, citeste sectiunea Saturn in Rac de mai jos. Cum spunea cineva, usile pe care le deschidem si le inchidem in fiecare zi contureaza viata pe care o traim. Da, avem a ne administra viata ca pe un lung sir de decizii. Saturn te ajuta sa detii controlul si sa fii arhitectul propriei vieti. Din acest unghi anume voi scrie mai jos interpretarile privind pozitia lui Saturn in cele douasprezece semne ale zodiacului.

Saturn in Berbec

Berbecul zice „avem dreptul si puterea de a face orice vrem“. Saturn zice „orice joc are reguli“. Berbecul nu se lasa, evita reguli si testeaza limite. OK. Nu crezi ca, decit sa mergi in raspar cheltuindu-ti energia pe suntat reguli, o strategie mai productiva ar fi sa te joci cu ele? Ti-as da exemplul lui Estee Lauder, care, in 1948, dupa ce a reusit sa convinga Saks Fifth Avenue sa-i dea un stand, l-a folosit urmind propriile sale reguli. Nici macar Saturn nu poate domoli energia Berbecului: chiar si dupa 40 de ani de afaceri, cind se apropia de venerabila virsta de 90 de ani, aceasta doamna antreprenor tinea sa participe la inaugurarea fiecarui nou teritoriu adaugat imperiului sau.


Saturn in Taur 

Saturn in semnul lui Venus te ajuta sa capitalizezi in investitii durabile gustul venusian pentru lucrurile frumoase, pentru placere, confort si siguranta materiala. Faci parte dintr-o generatie de femei constiente ca frumusetea este un asset si carora nu le lipseste priceperea de a-l utiliza cu adecvat simt practic. Poti fi o maestra a combinatiilor utile dulci. Pentru rezultate solide si tangibile cum iti plac tie, fii pregatita sa muncesti din greu. Saturn nu ofera nimic gratis, ba chiar in semnul Taurului e si mai zgircit decit in alte plasamente zodiacale, asa ca siguranta materiala pe care o cauti trebuie cautata dupa toate canoanele managementului clasic. 

Saturn in Gemeni

Acum aproape o suta de ani, scurtarea lungimii parului femeilor in acelasi timp cu a lungimii fustei lor, si tinutele lejere, in care corsetele nu-si mai aveau locul, au fost pur si simplu adaptari rationale la noi regimuri functionale. Cine sa configureze aceasta schimbare mai bine decit un personaj cu Marele Rationalist Saturn in semnul extremei adaptabilitati a Gemenilor? Am numit-o aici pe Coco Chanel. Ea zicea ca moda e arhitectura, pentru ca moda e o chestiune de proportii. Ai aceleasi atuuri ca si ea: nu te incurci in detalii, stii sa-ti construiesti abordari

logice si sistematice, si ai exceptionale abilitati de problem solving. Important este sa identifici corect problema.


Saturn in Rac

I’ll Never Be Your Beast of Burden e un cintec favorit de-al meu; prefer interpretarea lui Bette Midler aceleia a autorului, Mick Jagger. Daca ar fi sa ne luam dupa astrologia traditionala, care considera plasamentul lui Saturn in Rac ca cel mai pacatos dintre toate, Bette Midler, Cher sau Angelina Jolie ar fi fost niste necunoscute „vite de povara”. Probabil ca in ultimii doi ani te-ai simtit exact asa, dar sper ca iti dai seama ca tot raul e spre bine si ca afluxul de constringeri si probleme ti-au fortat deprinderea unor puternice abilitati manageriale, pe care acum le ai deja in dotarea permanenta, ca mersul pe bicicleta. Daca asa e, felicitari! Inseamna cu ai trecut examenul saturnian.


Saturn in Leu

Detestata, admirata sau temuta, feminista Camille Paglia are opinii puternice despre cam tot ce misca. Cum sa nu aiba autocratica Saturnianca Leu opinii? O-ho, si inca opinii tot una si una ce nu admit replica! Nevoia de locul intii pe podium este motorul tau principal. Este, in acelasi timp, si slabiciunea ta suprema, ce te face un slab manager, atit al altora, cit si al resurselor proprii. Mm, greu de indulcit acest profil aproape androgin… As indrazni sa-ti sugerez sa tii minte ca jocul transformat cu obstinatie intr-o competitie pentru aur iese din terenul ludicului; ca femeia bitch are probabil succes, dar nu e neaparat si iubita; si ca exersarea simtului umorului reduce ridurile.

Saturn in Fecioara

Poate ca n-ai auzit de Annie Leibovitz. Poate ai vazut portretul facut de ea lui John Lennon, gol in pat linga Yoko Ono. Fotografiile ei sint pixeli consacrati in screensaver-ul default al acestei lumi. Fecioarele nu se scalda in lumina reflectoarelor, ele sint expertii tehnici din spatele scenei, sau, in exemplul de fata, din spatele unui aparat foto. Nu cred ca gasesti ochi mai critic si mai orientat catre detaliu in intreg zodiacul. Insa ai grija, risti sa te ingropi in detalii si sa nu mai vezi padurea de copaci. Si, pentru ca esti executantul ideal si pentru ca, asa cum zicea un coleg astrolog, esti personajul care se urca pe pereti daca n-are ceva de facut, risti sa atragi mai multe proiecte decit poti administra eficient.


Saturn in Balanta

Din nou, Saturn intr-un semn venusian, de aceasta data orientat catre proiecte bazate pe esafodaje relationale. Talentul e si el acolo unul din ingrediente. De fapt, 99% din succesul femeilor din aceasta generatie se datoreaza unui impecabil management al relatiilor publice si al investitiilor de imagine. Sint oare Knowles sau Aguilera sau Spears cele mai bune voci ale momentului? Era fata Isabellei Rossellini croita dupa standarde perfecte? (Iata, e momentul sa reiterez ca Saturn guverneaza virsta matura.) Nu am spatiu pentru elaborari, dar, cum Saturn in Balanta e un Super-Saturn, sint sigura ca-ti sint de ajuns aceste doua intrebari retorice pentru a intelege ce vreau sa zic.

Saturn in Scorpion

Ce au in comun Margaret Thatcher, Marylin Monroe si Amelia Erhart? Toate au ajuns pe prima pagina si au intrat in cultura colectiva ca femei-simbol. Ca simbol al puterii absolute; ca

sex-symbol nedetronabil; ca marca a unei realizari record. E ceva misterios si extrem in succesul lor. Saturn in Scorpion induce o intensitate feroce si in acelasi timp calcul rece si subtilitate in maniera in care iti administrezi proiectele. Ceri enorm de la tine insati si iti urmaresti planurile cu asa hotarire si energie, incit ceilalti gasesc ca e imposibil sa tina pasul cu tine. Asta iti da un excelent avantaj competitiv, dar si o traiectorie pe muchie de prapastie, unde intre dezastru si realizare nu e decit un pas.

Saturn in Sagetator

Cit de ambitioasa poti fi? Foarte, daca e sa te compar cu o faimoasa Saturnianca Jupiter, Madonna. Cit de franca poti fi? Pai, cum zicea Madonna, „cind mi-e foame, maninc; cind mi-e sete, beau; cind imi vine sa zic ceva, zic.” Evident, aceste atribute sagetatoriene nu garanteaza automat realizari á la Madonna. Marea provocare este sa inveti sa te ancorezi la realitate; sa te antrenezi serios in recunoasterea oportunitatilor; sa-ti construiesti cu tenacitate planurile de bataie si sa fii disciplinata in aplicarea lor. Daca in continuare nu ti-e clar ce ai de facut, gindeste-te la valurile de transpiratie curgind in sala de antrenament a Madonnei sau pe scena spectacolelor ei.

Saturn in Capricorn

In Capricorn, Saturn nu da fuga, ci o ia incet (pentru unii, ca broasca testoasa) si sistematic (pentru unii, exasperant de sistematic). E ca proverbiala picatura chinezeasca, asa ca pina la urma profilul si actiunile modelate de el se reliefeaza solid si greu de demolat. De multe ori, acest lucru e vizibil de la o posta si meritele manageriale ale acestor femei sint incontestabil recunoscute. Alteori, interferente diverse pot submina perceptia justa, dar asta nu inseamna ca nu vine si rindul tau (iti dau un exemplu: Lady Di). Iti sugerez urmatoarea strategie: pasul 1 – defineste-ti scopul; pasul 2  – proiecteaza-ti constructia; pasul 3 – asaza zilnic acolo cite o caramida.

Saturn in Varsator

Intotdeauna am avut impresia ca femeile din generatia Saturn in Varsator nu-si administreaza inventarul de atribute saturniene la adevaratul potential. Poate pentru ca sint intr-o continua naveta intre atitudini conservatoare si abordari originale; poate pentru ca iubesc prea mult paradoxurile; poate pentru ca prefera sa faca planuri pentru mai multe viitoruri, dar ignora cerintele presantului prezent. Hei, Saturn in Varsator e o pozitie de invidiat! Tot ce ai de facut e un pic de alchimie manageriala pentru a obtine aranjamente care sa nu-ti stirbeasca independenta si care sa-ti foloseasca judicios excelenta putere de concentrare.

Saturn in Pesti

Desi nu esti explorator, te-ai putea misca foarte bine pe teritorii necartografiate; desi mori de frica, ti-ai putea aduna ceva curaj sa accesezi zone ale realitatii mai intunecate sau mai putin evidente; desi te simti complet neechipata, te trezesti manevrind date ne-cuantificabile si bucati de realitate ce desfid orice turnare in forme, lucru care pentru altii ar fi un cosmar managerial. Deja faci toate aceste lucruri, numai ca ai nevoie de incurajari tot timpul. Te asigur ca sensibilitatea si flexibilitatea insuflata de Saturn te fac tipul de manager in stare sa puna cap la cap lucruri mici si subtile in constructii chiar grandioase. Restul e o chestiune de decizie. Mda, esti intr-adevar cam indecisa.

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.