fbpx

Sonia Argint Ionescu – Cred că acesta este secretul relației noastre: avem aceleași valori

de
Sonia Argint Ionescu - coperta si pictorial Marea Dragoste- RevistaTango.ro, nr 122, septembrie 2016

Sonia Argint Ionescu: Nu. Noi am rămas foarte îndrăgostiți unul de celălalt. În continuare vrem să avem momentele noastre în care să fim singuri, ceea ce este greu când ai doi copii în casă.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Vă rezervați timp, plecați singuri…?

Sonia Argint Ionescu: Mai încercăm să îi ducem la ai mei ca să mai rămânem și noi măcar câteva ore singuri. De plecat singuri, nu prea reușim să mai plecăm. Bineînțeles că ritmul și timpul pe care îl ai pentru cuplu se restrâng semnificativ. La noi nu s-au schimbat în sensul că s-ar fi degradat sau s-ar fi deteriorat în vreun fel relația. Ne-am adaptat celor doi copii pe care îi avem lângă noi, cărora trebuie să le acordăm atenție, timp, iubire. Bineînțeles că suntem obosiți seara și nu mai avem același timp, exclusiv al nostru, în care stăm la un pahar de vin și nu ne deranjează nimeni. Dar ne putem crea momente care să fie la fel de frumoase ca la început.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Care sunt cele mai frumoase momente pe care le aveți toți patru?

Sonia Argint Ionescu: Ne adunăm seara, când este toată lumea acasă, iar după ce mâncăm ne așezăm pe canapea și stăm toți patru de vorbă sau ne uităm împreună la un film, la un serial. Culmea este că acum s-a redifuzat pe un post serialul Seinfeld, iar copiii noștri au fost de-a dreptul fascinați de acest serial. Ne naștem fiecare cu un caracter, însă ne și influențăm în familie. Cel mai mult într-o familie contează cum se transmit valorile, iar la noi valorile au fost similare. Cred că acesta este secretul relației noastre: avem aceleași valori.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Este greu să fii părinte în zilele noastre. Ce îți este greu și ție, ca mamă?

Sonia Argint Ionescu: Fiind foarte apropiată de vârsta copiilor mei, am capacitatea de a înțelege foarte bine această generație. Însă, fiind băieți, mă solicită fabulos din punct de vedere fizic, pentru că au foarte multă energie și trebuie să le dai de lucru, să îi scoți afară. De asemenea, această generație de copii are nevoie constant de explicații. Nu sunt genul de copii care să ia lucrurile așa cum le spui tu, doar pentru că tu ești părintele și că trebuie să facă ce vrei tu. Eu le spun să strângă după ei în cameră, iar ei mă întreabă de ce și atunci trebuie să îți consumi această energie, de a le explica de ce este normal să strângă după ei, de ce este normal să se spele pe dinți. Toate activitățile de bază pe care ei trebuie să le facă mie îmi solicită din plin capacitatea de a le da explicații și de a le argumenta tot. Iar la un moment dat recunosc că devine obositor.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Dar de jucat împreună, ce vă jucați?

Sonia Argint Ionescu: Acasă, jucăm cărți. I-am învățat Macao, Tabinet, Șeptică, Popa Prostu`, toate jocurile de cărți pe care le jucam și noi în copilărie. În plus, ieșim în parc cu ei, ne jucăm cu mingea, jucăm badminton. Eric este foarte sportiv și extrem de abil cu tot ce înseamnă minge. Este un copil extrem de activ. Se și vede, după silueta filiformă. A vrut să facă squash, așa că din când în când facem o rezervare și mergem la squash. Avem activități multe. Un punct slab al meu ca mamă, pe care nici nu știu cum să îl abordez, este că nu știu să mă joc cu băieții. Nu am avut niciodată capacitatea să mă așez pe jos și să mă joc cu mașinuțele.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Dar tatăl lor, soțul tău, se joacă?

Sonia Argint Ionescu: Da. Construiesc lego, căci lego este jucăria preferată la noi în casă

Marea Dragoste/revistatango.ro: Treburile cum le împărțiți între voi?

Sonia Argint Ionescu: Horațiu și băieții sunt foarte matinali, așa că în timpul școlii se trezesc și se descurcă singuri, singuri își pregătesc masa. Pe Eric îl duce Horațiu la școală, dar Marc este deja la vârsta la care merge singur la școală. Eu am vrut să am copii independenți. Nu vreau să ajungă la șaisprezece ani să nu știe să umble cu un autobuz. Deci copilul merge singur la școală, cu autobuzul. Nici nu este un drum foarte complicat. Este benefic și pentru mediul înconjurător. Tot ceea ce facem în prezent trebuie să includă și grija pentru mediu, noi avem grijă mereu să nu lăsăm lumina aprinsă, să nu lăsăm apa să curgă când ne spălăm pe dinți. Sunt lucruri mici, dar care ar conta dacă le-am face cu toții. Revenind, în restul zilei, luatul de la școală al celui mic sau activitățile extra și temele sunt în responsabilitatea mea. Din punct de vedere al temelor, copiii au mare noroc, pentru că eu sunt foarte pricepută, nu am probleme aproape la nicio materie, în afară de matematică. Eu pot să le ofer sprijin până foarte târziu. Știu limbile pe care ei le învață la școală și nu doar că le știu, le știu la un nivel la care să le pot explica inclusiv pedagogic niște lucruri. Eu am în mine o doză destul de mare de pedagog.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Amândoi fac germană?

Sonia Argint Ionescu: Nu. Marc, cel mare, învață germana, este la Școala Germană. Eric, cel mic, învață franceză la Școala Franceză. În paralel, fiecare vorbește și cealaltă limbă. Marc face și el pregătire la franceză. Încerc să mai vorbesc eu germană cu ei și câteodată sunt supărată pe mine că nu insist mai tare pe direcția asta. Cred că din comoditate nu am făcut-o. Aș putea să vorbesc cu ei doar germană, însă câteodată îmi merge gura mai repede în română, pentru că germana este o limbă lungă, în care ce spui în cinci cuvinte în română, spui în șapte în germană.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Mi-ai spus deja că ești o fire veselă, fericită mereu, dar spune-mi, te rog, câteva momente în care chiar ai zis „sunt atât de fericită pentru ceea ce mi se întâmplă!”…

Sonia Argint Ionescu: Am fost foarte fericită când am fost toți patru la Paris. Am fost fericită pentru că îmi doream și eu foarte tare să ajung, și copiii. Iar acolo au fost extrem de deschiși și de receptivi la tot ce le-am propsu să facem, au vrut să meargă la muzee, au mers pe jos pe distanțe foarte mari fără să fie un chin, chiar dacă erau mult mai mici atunci. A fost o vacanță reușită și savurată de toată familia.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Deci într-un fel și fericirea celor din jur o hrănește pe a ta.

Sonia Argint Ionescu: Normal, dacă simt că oamenii sunt mulțumiți în jurul meu, evident că mă simt și eu bine.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Știi cum e teoria din zilele noastre, că întâi trebuie să avem grijă de propria fericire și după aceea să ne uităm în jur…

Sonia Argint Ionescu: Eu chiar am grijă de propria fericire. Sunt un om care își acordă zilnic timp și sunt lucruri la care nu vreau să renunț. Eu mă duc dimineața să fac sport mi se pare că este un timp pe care mi-l aloc mie. Faptul că mă duc mâine să îmi fac manichiura este un timp pe care mi-l aloc mie. Faptul că seara, după ce toată lumea se culcă, eu stau și mă uit pe site-uri la haine, citesc, mă uit la un film, este timpul meu, pe care eu îl am pentru mine.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Și altceva legat de dezvoltare personală, faci cursuri, meditezi, faci yoga?

Sonia Argint Ionescu: De cursuri nu prea am avut timp. Am foarte multe activități și îmi este greu să mai introduc încă una în plus, dar îmi doresc foarte tare. Sunt niște cursuri de public speaking pe care aș vrea să le fac. Mi-ar plăcea și mi-ar fi foarte utile în activitatea mea. Este foarte important să te perfecționezi. Mi-aș dori să fac și un curs de engleză ca să îmi îmbunătățesc și să îmi aduc și mai în prezent cunoștințele de engleză. Limbi străine aș face oricând, oricâte. Lista de dorințe este nesfârșită.

Este omul pe care l-am ales, care m-a ales. Avem doi copii pe care i-am făcut din dragoste. Noi chiar ne iubim.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Când treci la împlinirea lor?

Sonia Argint Ionescu: To-Do List-ul meu începe cu prioritățile. În momentul în care am bifat prioritățile, trec la următoarele task-uri, care nu sunt atât de urgente.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Este ceva ce poți să zici că ai ratat până acum?

Sonia Argint Ionescu: Singurul lucru de care îmi pare rău și pe care mi-l doresc rău de tot este să călătoresc mai mult. Călătoriile mă dezvoltă fantastic la nivel emoțional și psihic! Nu există destinație care să nu fie bună. Simți că ți se luminează mintea, că vezi lucrurile altfel. Este o sursă de inspirație fantastică, iar eu am nevoie de surse de inspirație pentru tot, pentru relație, pentru copii, pentru activitatea profesională, pentru partea mea creativă, pe care o folosesc în creația de coliere și de accesorii, o parte pe care am cam neglijat-o din lipsa timpului. E o activitate pe care am făcut-o mai mult ca un hobby, deocamdată..

Marea Dragoste/revistatango.ro: Ți se pare mai ușor pe măsură ce cresc copiii sau mai greu?

Sonia Argint Ionescu: Depinde din ce punct de vedere. Din punct de vedere fizic, adică să îi iau cu mine și să mergem pe jos, este mult mai ușor. Din punct de vedere financiar este mai complicat. Când cresc copiii, cresc și costurile.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Ți-a fost vreodată greu din punct de vedere financiar?

Sonia Argint Ionescu: Da. Și este în continuare o perioadă grea. Există o categorie de oameni privilegiați, dar restul oamenilor normali muncesc și muncesc mai mult decât munceau înainte pentru aceleași rezultate. Au fost perioade foarte grele. 2008, 2009 și 2010 au fost ani catastrofali. Acestea sunt momente în viața unui cuplu care te încearcă, sunt momente peste care poți să treci doar dacă ești foarte sigur de iubirea celuilalt și de sprijinul necondiționat al celui de lângă tine ca să poți să mergi mai departe, să reclădești ceea ce poate ai pierdut sau să clădești în continuare.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Unde îți găsești resurse ca să repari, ca să vindeci?

Sonia Argint Ionescu: Resursele le găsești doar în tine, niciodată în exterior.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Și dacă celălalt nu răspunde sau nu ține pasul?

Sonia Argint Ionescu: Trebuie să își dorească amândoi. Nu se poate să fie doar unul într-un cuplu care să vrea și să rezolve ceva, trebuie să își dorească în egală măsură amândoi, în egală măsură cei doi oameni să fie acolo unul pentru celălalt. În momentul în care cauți în altă parte orice vrei tu, nu cred că mai funcționează lucrurile, cel puțin în cazul meu. Nu cred că ar mai funcționa nici în cazul lui Horațiu.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Voi aveți genul acela de relație norocoasă în care tu știi că ești alături de el pentru toată viața.

Sonia Argint Ionescu: Da, bineînțeles. Este omul pe care l-am ales, care m-a ales. Avem doi copii pe care i-am făcut din dragoste. Noi chiar ne iubim.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Dar geloși nu sunteți niciodată?

Sonia Argint Ionescu: Ba da. La început eu eram mai geloasă. Dar gelozia asta, mai ales în tinerețe, provine dintr-o neîncredere pe care o ai în tine. M-am maturizat. O femeie la 34 de ani, care a făcut și copii, care are și o experiență de viață, experiență socială, vede altfel viața. În momentul acesta cred în mine foarte tare și știu că ce ofer eu este greu să mai ofere altcineva, deci sunt liniștită…

 

Pagini:  1 2 3

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.