fbpx

Strategii pentru a mentine alimentele foarte proaspete

de

Cea mai buna mancare se prepara din alimente proaspete. Dar pentru a manca alimente proaspete nu este suficient sa le cumparati de pe plan local – ci sa stiti sa le pastrati dupa ce le aduceti acasa.

Cei mai multi dintre noi risipim mai multa mancare decat vrem sa recunoastem. De exemplu, populatia din Statele Unite ale Americii risipeste zilnic suficienta mancare pentru a umple un stadion cu o capacitate de 90.000 de locuri, potrivit huffingtonpost.com.
Strategii pentu mentinerea alimentelor proaspete, dar si pentru limitarea risipei si sporirea gustului acestora:
– Nu toate fructele trebuie tinute la frigider
De cele mai multe ori este bine sa pastrati fructele si legumele la frigider. Totusi, pentru a fi pastrate in conditii optime, fructele tropicale precum bananele, kiwi si mango trebuie tinute in camere racoroase.
– Fructele de padure si otetul
Clatiti fructele de padure cu apa si putin otet inainte de a le depozita in frigider. Nu adaugati insa prea mult otet daca nu vreti sa aveti o surpriza neplacuta atunci cand vine vremea sa le mancati.
– Cumparati alimente produse local
Este evident ca alimentele produse local sunt mai proaspete decat fructele si legumele care au ajuns in supermarket dupa ce au fost transportate pe distante lungi.
– Depozitati carnea si pestele pe raftul cel mai apropiat de congelator
Vreti sa mentineti cat mai mult posibil prospetimea carnii si pestelui fara a le ingheta? Depozitati carnea si pestele pe raftul cel mai apropiat de congelator – unde este cel mai rece loc din frigider – pentru a le mentine proaspete.
– Nu sufocati produsele
Nu lasati fructele si legumele in caserole sau pungi inchise. Fructele si legumele trebuie sa respire pentru a-si putea pastra prospetimea, deci asigurati-va ca nu ati strans prea tare punga si nu ati inchis ermetic caserola in care sunt depozitate.
– Branza
Pastrarea diferitelor tipuri de branza poate fi dificila, dar exista o regula simpla pentru a mentine acest produs proaspat. Cu cat branza este mai umeda, cu atat va atrage mai mult mucegai. Branza uscata, precum parmezanul, poate fi pastrata mai mult timp, in timp ce branza de vaci si mozzarella trebuie consumate mai repede dupa ce au fost depozitate in frigider.
– Mentinerea nivelului optim de umiditate
Trebuie sa mentineti un nivel optim de umiditate pentru fructe, legume, carne si branza, dar in special pentru salata verde. Una dintre tehnicile care au dat rezultate pozitive presupune clatirea salatei si invelirea acesteia intr-un prosop de hartie, fiind apoi introdusa intr-o punga de plastic si depozitata in frigider.
– Revitalizarea legumelor
Cand legumele dumneavoastra si-au pierdut luciul, incercati sa le puneti pentru cateva minute intr-un vas cu apa si gheata.
– Nu depozitati cartofii in frigider
Depozitati cartofii intr-un loc uscat si rece.
– Ierburile aromate pot fi depozitate in frigider
Puteti pastra proaspete aceste pretioase ierburi depozitandu-le in frigider. Puneti-le in pungi care se inchid cu fermoar si le puteti pastra in frigider chiar si peste o luna.
– Folositi sucul de lamaie si cel de lamaie verde pentru improspatare
Avocado si merele sunt faimoase pentru faptul ca pulpa lor se oxideaza. Adaugati putin suc de lamaie sau de lamaie verde peste pulpa fructului de avocado si a marului pentru a le mentine proaspete.
– Imbaiati cartofii taiati
Pentru a mentine prospetimea cartofilor taiati, puneti-i imediat in apa pentru a preveni oxidarea. Astfel veti avea cartofi proaspeti chiar pana cand ii gatiti sau ii folositi la salata.
(MEDIAFAX)

 

Categorii:
Reportaj

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.