Criticii îl descriu pe tenorul Alin Stoica ca fiind “un tenor cu o voce colosală cum nu s-a mai auzit de ceva vreme pe scenele românești și nu doar”, iar cei care-l cunosc îl caracterizează ca pe un om cu suflet nobil, un prieten devotat, un familist care-și adoră soția și copilul. În interviul pe care l-a acordat vodcastului “Inimile Vorbesc Românește” înaintea celor două sosiri ale sale la Londra, muzicianul și-a dezvelit sufletul în dialogul cu Alice Năstase Buciuta, vorbind despre copilăria sa plinâ de suferințe, despre victoria de-a fi reușit să slăbească 45 de kilograme, despre greutățile carierei și emoțiile legate de viitor.
Iată mai jos câteva dintre mărturisirile oneste ale marelui artist român, laureat, printre multe altele, cu premiul “Matei Brâncoveanu” pentru merite deosebite în domeniul muzicii și premiul “Luciano Pavarotti”, înmânat de însăși soția celebrului tenor, Nicoletta Mantovani.
Încerc să-mi vindec sufletul
Suferința din trecut mă ajută de fiecare dată în rolurile pe care le interpretez, pentru că, în operă, sunt în general roluri dramatice, unele se termină tragic, dar eu acum am altă perspectivă asupra vieții, am o anumită experiența prin care am trecut și atunci pot să înțeleg în profunzime aceste emoții umane. Nicholas, fiul meu, are acum trei ani și cinci luni. Eu eram de vârsta băiatului meu, când l-am pierdut pe tata. A fost greu pentru mine atunci, foarte greu. Iar pe urmă, la vârsta de șase ani, am pierdut-o și pe mama, iar acela a fost chiar evenimentul care mi-a zdruncinat cel mai tare viața de copil. Eram la grădiniță, nici nu începusem școala, și am pierdut cea mai importantă persoană pentru mine, pe mama mea, Violeta. Am fost crescut de bunici, ei mi-au devenit părinți. Mi-au oferit o educație frumoasă și m-au iubit ca pe copilul lor. Și ca pe nepotul lor, dar și ca pe copilul pe care l-au pierdut, pe mama. Cu atât mai greu a fost când, în 2019, l-am pierdut și pe el, pe bunicul meu, care îmi devenise tată, fiind un adevărat stâlp pentru familia noastră. Am trecut prin multe probleme, au fost multe dezechilibre care au dus, cumva, și la îngrășatul ăsta excesiv al meu… Încerc să mă vindec, încerc să-mi vindec sufletul. În momentul în care îți vindeci sufletul și traumele copilăriei, atunci poți să-ți vindeci și corpul. Însă mai este cale lungă până acolo. Nu știu dacă vreodată vreo persoană poate să se vindece complet de așa ceva, pentru că durerea rămâne în suflet și dorul față de oamenii pe care îi iubim foarte mult rămâne în sufletul nostru până la sfârșit.
Soția mea mi-a făcut cel mai frumos dar de pe acest pământ
Mădălina Stephanie, soția mea, este o luptătoare. Este un om extraordinar de la care am învățat multe și pe care îl voi iubi toată viața mea. Ea mi-a acordat, ea mi-a făcut cel mai frumos dar de pe acest pământ, acest copil, pe Nicholas, care a venit pe lume cu o zi înainte de ziua mea, exact ca cel mai frumos cadou al vieții mele. Și nu am cum să nu o iubesc, fie și doar pentru chestia asta, care nu este deloc puțin lucru. Darul femeilor de a viață este cu adevărat extraordinar, este un miracol.
Aprecierea publicului este ceea ce ne ține pe noi artiștii în continuare pe acest drum
Întotdeauna se poate adăuga ceva la vocea ta. Toată viața muncești. Mi-ar fi rușine să îmi spun: gata, eu dețin toate secretele și am ajuns la nivelul la care nu mai am nevoie să lucrez. Nu există așa ceva, am văzut oameni la vârste mari, respectabile, care au ieșit de pe scenă și au zis: am mai învățat și astăzi ceva, am mai adăugat și astăzi încă o treaptă. Și am zis, auzindu-i: dacă după o carieră întreagă mai spune așa, eu ce pretenții să mai am acum? Nu pot decât să fiu recunoscător, și mulțumit, și binecuvântat, și să le mulțumesc oamenilor că mă apreciază, îmi apreciază vocea și mă iubesc. Iubirea oamenilor este un lucru fenomenal, este lucrul care m-a făcut să nu renunț niciodată și să revin de fiecare dată mai puternic în fața publicului. Aplauzele sunt cele care ne hrănesc sufletul, aprecierea publicului este ceea ce ne ține pe noi artiștii în continuare pe acest drum. Dar toată viața ai de muncit, toată viața de adăugat, nu? Nu poți să spui, „gata, sunt extraordinar!”
Trăiesc pentru Nicholas și aș face orice în viața asta pentru el
Ce s-a schimbat din momentul în care Nicholas a apărut în viața mea? Totul. Nimic nu a mai fost la fel ca înainte de a avea copilul. Eu acum trăiesc pentru Nicholas și aș face orice în viața asta pentru el. Îl iubesc din toată inima mea, este tot ce este mai bun din mine și din mama lui. Este un copil extraordinar, un suflet extraordinar. Și este genul acela de personalitate lângă care îți dorești să stai efectiv cât mai mult. Orice aș face pentru el, absolut orice. Copilul ăsta este sufletul meu.
Seara de 10 aprilie, la Institutul Cultural Român din Londra, va fi o seară de neuitat
Invitația de a cânta pe 10 aprilie la Institutul Cultural Român din Londra este o invitație care mă onorează, mai ales că voi fi alături de marea soprană Iulia Isaev, care a cântat la Metropolitan Opera și care este colega mea la Opera Națională din București. Am avut aseară împreună un spectacol, am cântat Boema împreună și vă spun că la sfârșit, la aplauze, s-a rupt sala în două, efectiv s-a ridicat toată lumea în picioare și ne-au aplaudat din toată din toată inima. Am dăruit amândoi foarte mult. Iulia Isaev este o parteneră extraordinară, un artist complet, deosebit, un artist cu o tehnică impecabilă și o voce minunată și caldă. Este o bucurie și o onoare să fiu alături de ea, să cântăm un program care nu e ușor. Alături de noi va fi uimitoarea Liana Mareș, un pianist extraordinar și un muzician deosebit, de asemenea, care are și o voce foarte frumoasă, impostată natural, ceva uimitor. Și e posibil să fie alături de noi și directorul operei naționale, Daniel Jinga, și m-ar bucura mult acest lucru, este un mare muzician, el a fost cel care a dirijat aseară Boema și a adus atâta emoție în sufletele oamenilor prin bagheta sa inconfundabilă de la pupitrul dirijorului. Seara de 10 aprilie, la Institutul Cultural Român din Londra, va fi o seară de neuitat și vă invit să vă înscrieți, mai ales că intrarea este gratuită, doar înscrieți-vă și veniți.
Când sunt pe scenă dăruiesc tot sufletul meu
Este foarte important să dăruiești. Este una din lecțiile cele mai importante din Biblie. Dăruiește și nu avea așteptări, dar fii sigur că se vor întoarce la tine lucrurile pe care le dăruiești. Poate de multe ori vei primi mai mult decât dai. Eu asta simt că trebuie să fac și mă simt bine când dăruiesc, iar când sunt pe scenă dăruiesc tot sufletul meu. Mulți mi-au reproșat acest lucru, mulți mi-au spus că ar trebui să mă mai menajez, că ar trebui să nu mai dau totul, pentru că mă consum foarte mult. Este adevărat, dar eu nu știu să fiu altfel. Nu știu să fiu altfel.
Vă aștept pe 29 martie, la spectacolul Timeless Opera
Vă aștept cu mare drag pe 29 martie, la spectacolul Timeless Opera – operă fără timp – unde, cu siguranță, timpul va zbura, dar veți simți fiecare notă, veți simți emoția noastră și dragostea pe care noi o să o transmitem. Vom cânta, eu și Vivien Zoltan, multe arii și duete din opera Traviata, cea mai iubită operă din lume. Vivien va cânta și aria mare, ceea ce este o piatră de încercare pentru orice soprană ajunsă la maturitate vocală și mai ales pentru Vivien care încă este la început de drum. Este cu atât mai impresionant că ea poate să abordeze o astfel de arie de asemenea dificultate. În spectacol vor fi și alte arii arhicunoscute, E Lucevan le stelle, Nessun Dorma, alături de multe canțonete, O sole mio, duete de dragoste din operete… Deci programul este unul foarte frumos. Merită să veniți, mai ales că vom susține și o cauză caritabilă prin care vom ajuta foarte mult, în cadrul recepției „Lights on Democracy”. De asemenea, vă invit să susțineți valorile, să susțineți tinerii și să fiți alături de noi, de Vivien Zoltan, care este extraordinară. Hai să fim mai uniți, pentru că mi se pare că în ultima vreme oamenii sunt mai dezbinați și mai reci unii cu alții. Nu are rost să fim așa. Suntem cu toții frați, suntem cu toții un suflet. Iar împreună, suntem mult mai puternici decât separați.
Puteți urmări dialogul integral aici: