fbpx

Titus Munteanu: Am fost toata viata foarte norocos

de

Ii datoram lui Titus Munteanu multe dintre cele mai frumoase emisiuni de divertisment care ne-au bucurat sufletul de-a lungul ultimilor ani. Ii datoram Scoala vedetelor sau O data-n viata, insa dincolo de realizarile sale profesionale, ii datoram admiratia noastra pentru omul minunat, loial si profund care este, dandu-ne sansa de a mai avea un reper de moralitate in lumea in care traim.

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Marea Dragoste – Tango: Sunteti casatorit de o viata si aveti o familie exemplara. Cand v-ati cunoscut sotia?

Titus Munteanu: Ne-am cunoscut pe cand eu eram la Conservator in anul I, iar ea studenta la Drept, tot in anul I. Se faceau niste tabere pentru studenti la Paraul Rece si acolo era o atmosfera placuta, seara se dansa si s-a legat ca o vraja intre noi… {i am ramas prieteni pentru cativa ani. Mai tarziu, cand eram deja profesor la Conservator, Conservatorul era foarte aproape de Sala Palatului unde locuia actuala mea sotie si, in drum spre casa, ma opream de multe ori sa mai stam de vorba… Asa s-a intamplat sa fim parteneri si ne-am hotarat sa ne luam.

Marea Dragoste – Tango: Care sunt elementele care fac doi oameni sa poata ramane impreuna?

TITUS MUNTEANU: Este important sa stie fiecare sa lase de la el cate putin. Meseria noastra este destul de complicata, aici e munca nenormata, de dimineata pana noaptea, iar acest lucru nu il accepta oricine si important este ca partenera sa inteleaga acest lucru, sa nu fie geloasa, sa stie ca iti vezi de treaba. Eu am inteles dorintele ei, ii place opera, ii plac spectacolele, are prietene cu care se mai duce la spectacole cand eu nu am posibilitatea sa merg, iar eu zic ca e foarte bine asa. Am fost toata viata foarte norocos, trebuie sa recunosc.

Marea Dragoste – Tango: Dar si dumneaei a fost foarte norocoasa…

TITUS MUNTEANU: Amandoi am fost foarte norocosi. Eu iubesc foarte tare familia si, nu va spun, acum am si doi nepoti pe care ii iubesc de nu mai pot, numai cand ma uit la ei si mi-e suficient sa imi reincarc bateriile. Pentru mine e o mare realizare ca am reusit sa facem impreuna doua case in aceeasi curte si sa stam impreuna cu totii, cu fiul meu si sotia lui, cu cei doi nepotei… Nu pot sa va spun ce frumos este… Avem o terasa intre cele doua case si stam cu totii la masa, la aer curat…

Marea Dragoste – Tango: Unde este casa?

TITUS MUNTEANU: In Baneasa.

Marea Dragoste – Tango: Dar ati stiut ca familia este cea mai importanta si cand erati foarte tanar sau intelepciunea asta a venit pe parcurs?

TITUS MUNTEANU: Am stiut dintotdeauna ca familia este cea mai importanta, de la parintii mei; eu am parinti ardeleni, oameni pentru care acest lucru este esential. Parintii mei au fost economisti. Mama a venit din Cluj, tata din Sebes, Alba, s-au cunoscut si apoi s-au mutat la Timisoara. Eu acolo m-am nascut. Eu sunt timisorean, dar, pe de alta parte, si ardelean ca formatie…

Marea Dragoste – Tango:: Oare v-a influentat faptul ca nu sunteti de aici, ca veniti din alta zona?

TITUS MUNTEANU: Eu cred ca da. Noi, timisorenii, am fost, pe perioada studentiei, un grup foarte unit pana la terminarea facultatii si am ramas prieteni si acum. Nu ne-am acomodat foarte bine cu cei de aici, la inceput. Apoi, in timp, sigur, m-am acomodat si cu Bucurestiul si cu oamenii.

Aici, in TVR, sunt studiouri cum nu exista nicaieri in Romania

Marea Dragoste – Tango: Cum ati ajuns in Televiziunea Romana?

TITUS MUNTEANU: Din momentul in care m-am imprietenit cu Richard Oschanitzky (compozitor, aranjor, pianist si dirijor roman, nascut in Timisoara n.r.), dintr-o intamplare, viata mi s-a schimbat complet. In momentul acela s-a pus macazul intr-o alta directie. Eu studiam flautul, am si predat flaut, mai dadeam si concerte, dar impreuna cu Oschanitzky am inceput sa cantam jazz, sa facem muzica, si atunci lucrurile s-au schimbat radical. Pe vremea aceea, cand terminai facultatea trebuia sa te duci unde primeai repartiti, dar el a vrut sa raman neaparat in Bucuresti si a rezolvat el sa fiu angajat si sa prezint eu la Televiziune. „Domnule, ce sa fac eu acolo, nu stiu nimic, habar n-am cu ce se mananca!”, am zis. Dar el a insistat: „Vii cu mine, si te prezint eu”. {i m-a prezental lui Paul Urmuzescu, care m-a primit, a fost dragut, si a spus: „Hai, la treaba!”. Pe urma l-am cunoscut pe Vornicu si a fost suficient sa imi captiveze in totalitate atentia…

Marea Dragoste – Tango: Si in toti anii acestia ati fost numai in Televiziunea Romana, nu ati avut nicio plecare?

TITUS MUNTEANU: Ba da, am mai umblat. Pe fondul unor mici neintelegeri, cand fusesem invitat la un moment dat la Montreux si nu mi s-a dat voie sa plec, mi-am dat demisia si am plecat la Prima, unde am stat un an. Dar toate plecarile mele au fost foarte scurte, tot aici m-am intors. La un moment dat, am fost aici director de canal, iar, mai taziu, am plecat la Antena 1, pentru doi ani, apoi la National TV, insa apoi m-am reintors la TVR si am spus: gata, aici raman, in TVR.

Marea Dragoste – Tango: Ce are in plus TVR-ul fata de alte televiziuni?

TITUS MUNTEANU: Aici ma simt ca acasa. Ma simt bine, aici ne cunoastem toti, stie lumea ce vreau sa fac, iar aici, in TVR, sunt studiouri cum nu exista nicaieri in Romania si aici pot realiza ceea ce mi-am propus. Sigur ca se mai schimba conducerile, i-am prins pe toti presedintii TVR. Dar acum am o oarecare libertate de a ma misca, ceea ce ma multumeste foarte tare si de asta am inceput un proiect pe care mi l-am dorit de mult – Televiziunea Copiilor.

Pampoanele s-au scos, nailonul a disparut

Marea Dragoste – Tango: Cum s-a nascut ideea asta? De cand va ganditi la Televiziunea Copiilor?

TITUS MUNTEANU: De foarte multi ani, de cel putin 5-6 ani doresc sa fac acest lucru si acum, in sfarsit, s-a pus pe picioare proiectul.

Marea Dragoste – Tango: Cum va fi proiectul, ce va fi Televiziunea Copiilor?

TITUS MUNTEANU: Deocamdata e o televiziune in televiziune. Deocamdata. Pentru ca s-ar putea ca pe viitor sa se creeze si un canal separat de televiune, daca lucrurile merg asa cum cred eu. Eu vad lucrurile in perspectiva; demonstram la inceput, acum, ca se poate face si televiziune cu copii, pot fi si stiristi, si reporteri, si prezentatori, pot fi niste mici vedete pentru copii. Si sunt absolut convins ca la a doua preselectie va fi o invazie de copii, pentru ca, intre tmp, toti vor vedea despre ce este vorba si ce vrem sa facem. Totul e construit pe ideea de frumos, de bine, nu e nimic agresiv, nu e nimic din ceea ce ar putea sa dauneze copiilor, din contra.

Marea Dragoste – Tango: Deci nu mergeti pe ceea ce vedeam in festivaluri – copiii sa fie foarte machiati, imbracati ca oameni mari…?

TITUS MUNTEANU: Nu, din contra. Pampoanele s-au scos, nailonul a disparut, si incercam si muzicile sa le aducem in zona de cea mai buna calitate. Avem un pachet grafic, un pachet muzical nou, arata ca o televiziune adevarata. Va invit sa va uitati si sa va convingeti.

Marea Dragoste – Tango: Spuneti-mi de unde va vine talentul acesta extraordinar de a va intelege cu tinerii, cu adolescentii? Si Scoala Vedetelor, unde implicati adolescenti, a fostun mare succes.

TITUS MUNTEANU: Nu stiu daca e un talent. Pur si simplu ii iubesc foarte tare. Eu m-am imprietenit foarte tare si cu cei de la {coala Vedetelor. Daca va spun ca si acum ma suna copiii, care deja nu mai sunt copii, si-mi spun ca le e dor de mine… Pentru mine inseamna enorm sa-mi scrie, de exemplu, cum mi-a scris ultima oara Geambasu: „Mi-e dor de dumneavoastra. Calin Geambasu”. Atat. Scurt. Dar a insemnat foarte mult pentru mine. M-am revazut de curand si cu Adrian Despot si cu Diana Munteanu, cu Nadine m-am revazut, ea a fost mult timp plecata… Imi face mare placere sa ii revad si sa aflu si eu lucruri noi despre ei.

Tango: Oamenii mari, adultii, nu prea ii inteleg pe cei tineri, exista o distanta intre generatii. Va ajuta si experienta personala, pentru ca sunteti tata, bunic?

TITUS MUNTEANU: Sigur. Cred ca tocmai de asta inteleg ce vor ei si i-am inteles si pe cei de la Scoala Vedetelor. Acum ma uit la nepotii mei si stiu ce isi doresc, ce s-a schimbat…

Fiul meu este Radu Muntean

Marea Dragoste – Tango: Credeti ca aveti vreo contributie, vreo insemnatate, la felul in care a evoluat cariera fiului dumneavoastra sau, de fapt, asa se nasc copiii si merg pe drumul lor?

TITUS MUNTEANU: N-am facut nimic special, din contra, el pana in clasa a XI-a nu a avut nicio dorinta de a face cinematografie sau arta in general. Chiar ne intrebam atunci ce facem cu el si veneam cu sugestii, sotia mea voia sa il facem avocat, eu am spus sa fie doctor, ca nu avem niciun doctor in familie, iar el a spus: „Nu. Vreau regie-film”. In momentul ala am inceput si eu sa tatonez, sa vad cine poate sa il ajute, l-am dat imediat pe mana lui Tudor Marascu, cu care sunt prieten de foarte multi ani, si l-a ajutat, l-a pus sa citeasca, sa stie ce are de facut. Nu imi cere sfatul. Imi arata, poate, in premiera, filmele pe care le-a facut, imi spune ce face, dar sa imi ceara sfatul, sa imi ceara sa il ajut cu ceva, niciodata. Fiecare isi vede de treaba lui.

Marea Dragoste – Tango: De ce fiul dumneavoastra semneaza cu un alt nume?

TITUS MUNTEANU: Pe noi, de fapt, ne cheama Muntean, nu Munteanu. Aici a fost o greseala de-a mea, pentru ca la generice ma semnam Muntean, dar aparea mereu cu „u” la coada, scriau gresit. Si asa o data, de doua ori, de trei ori, pana cand am spus: hai, lasa asa. Nu m-am gandit ca mai tarziu o sa am probleme. Si am avut! Inclusiv pasaportul, de mai multe ori, a trebuit sa il refac pentru ca mi-au scris si acolo Munteanu. Dar el, fiul meu, este Radu Muntean.

Marea Dragoste – Tango: Deci toti in familia dumneavoastra sunt Muntean. Pe sotia dumneavoastra cum o cheama si cu ce se ocupa? Dar nora?

TITUS MUNTEANU: Rodica Muntean. Este avocat. Acum nu mai lucreaza decat putin, mai are cateva procese care sunt pe rol, dar nu mai vrea sa lucreze pentru ca vrea sa se dedice copiilor. {i nora mea are un magazin de produse bio, Pukka Food. Este economist si scenarist, are doua facultati. O cheama Ileana Muntean.

Marea Dragoste – Tango: Deci traiti in atmosfera bio?

TITUS MUNTEANU: Eu sunt mai putin bio, pentru ca asa m-am obisnuit o viata, nu pot sa imi schimb complet stilul de a manca, dar incerc sa ma acomodez si eu. Insa copiii au restrictii clare la mancare. Ea vine cu produse sanatoase de la sursa, primeste si din Anglia, Germania, si treaba merge destul de bine. Sigur ca lumea, neavand multi bani acum, pe timp de criza, afacerea nu merge extraordinar, dar merge la nivel de suportabilitate, de existenta. Si ei ii place foarte mult si vrea sa faca neaparat treaba asta.

Nu prea am la ce sa ma uit la televizor

Marea Dragoste – Tango: Cat de important este, pentru dumneavoastra ca om, sa fiti tot timpul in atmosfera artistica? Si dumneavoastra dansati la petrecerile in familie, ascultati muzica mereu?

TITUS MUNTEANU: Nu, dar ma tot gandesc ce i-ar placea telespectatorului sa vada, tot timpul trebuie sa il surprinzi cu ceva nou, pentru ca altfel munca noastra devine neinteresanta, obositoare. Trebuie sa gasesc mereu ceva nou, care sa surprinda, pentru diferite segmente de public. La un moment dat, trecand pe la metrou si vazand niste copii care cantau foarte frumos, i-am intrebat de unde sunt si ce fac. Erau de la casa de copii! Iar atunci am facut acea emisiune Echipa Fantastica la Antena 1, care a functionat foarte bine. Atunci a fost prima oara cand am simtit ca am ajutat pe cineva cu adevarat; intr-adevar copiii aceia atat de tare doreau sa cante si sa se vada pe scena, sa faca turnee in tara, incat le-am indeplinit un vis si mie mi s-a parut formidabil. Nu va spun cum au fost primiti la galele APTR cand au luat premiu, cum lumea plangea in sala. Deci, pentru mine, acestea sunt satisfactiile mari, cand gasesti un format de emisiune care sa placa si faci ceva bun, care conteaza cu adevarat.

Marea Dragoste – Tango: Sunt importante vedetele sau este mai important formatul? Surprize, surprize ar fi functionat si fara Andreea Marin? O data-n viata ar merge si fara Iuliana Tudor? Cat de importanta este vedeta?

TITUS MUNTEANU: E importanta, pentru ca lumea se obisnuieste cu un anumit prezentator. Surprize, surprize a fost perceputa ca o emisiune a Andreei Marin, pentru ca ea a fost primadonna emisiunii, fara discutie, si, parerea mea este ca, daca s-ar fi schimbat prezentatoarea, nu ar mai fi mers atat de bine. Ea era manusa pe acea emisiune, se potrivea foarte bine. Deci conteaza foarte mult si vedeta, si formatul. Ea s-a pliat foarte bine pe format. Dar nu se intampla acest lucru intotdeauna, pentru ca a mai fost un format, tot cu ea, mai tarziu, care nu a mers deloc.

.
Marea Dragoste – Tango: Nu v-a tentat sa va implicati nepotii in proiectul Televiziunea Copiilor?

TITUS MUNTEANU: Nu, nici nu s-a pus problema. Ei sunt talentati, baiatul chiar a jucat in filmul lui Radu, Boogie, dar a fost cu totul intamplator – copilul care a dat preselectie nu a putut filma doua zile – plangea de cate ori se filma, si atunci Radu l-a chemat pe Vlad si a jucat el, i-a fost mai usor, cunoscandu-i pe toti cei de acolo. Nu, nu i-as implica, o data pentru ca nu vrea Radu, dar nici eu nu cred ca e bine sa imi aduc nepotii. Odata l-am adus pe Radu la TVR, la un revelion, si m-a prins Vornicu. Era 11 seara, copilul era obosit, si cand eram in platou, a intrat Vornicu si l-a vazut. Si a zis: „Nu e Sarmaluta, cumva” (ca asa ii zicea). Si eu am raspuns: „Ba da”. „Ce esti nebun, ma? Ia-l imediat acasa, ce cauta aici copilul, seara, la ora asta?”. Si avea dreptate. Nu l-am mai adus niciodata.

Marea Dragoste – Tango: Va uitati la televizor?

TITUS MUNTEANU: Ma uit, dar nu prea am la ce sa ma uit la televizor. Ma uit la ce e nou. Totdeauna ma uit la emisiunile noi, ma uit in programul TV, si ma uit la o emisiune noua de la inceput la sfarsit. Daca e un program bun, ma mai uit si a doua oara, daca nu, nu. Ma intereseaza si productiile colegilor mei din TVR, vreau sa vad ce fac si ceilalti. Dar, deocamdata, nu am niciun program care sa ma pasioneze. Dar ma uit la fotbal – la campionatul spaniol, la campionatul nostru, care e cum e… Dar imi place sportul, competitia in general, competitie pe care am adoptat-o si in meseria mea si la care eu particip cat pot de bine.

Marea Dragoste – Tango:Si cand „ati luat campionatul”? Cand v-ati simtit invingator?

TITUS MUNTEANU: Cand am luat premiu la Montreux. Vornicu mereu ne spunea „vine Montreux-ul, vine Montreux-ul, ce ati pregatit?”. Era momentul de varf pe care trebuia sa il atacam, trofeul! Am reusit si e singurul trofeu al romanilor la Montreux, deocamdata.

Marea Dragoste – Tango: Dar, in rest, zi de zi, primiti recunoastere?

TITUS MUNTEANU: Cateodata. De foarte multe ori, nu. Asta este. Stiti cand primesc foarte multe telefoane? Cand se reiau anumite emisiuni. Deunazi a fost Marcel Dragomir care prezenta diferite momente facute impreuna. Eu nu am stiut ca s-a reluat emisiunea, dar m-au sunat diversi oameni sa imi spuna „ce lucruri se faceau inainte”.

Marea Dragoste – Tango:Dar chiar asa este?

TITUS MUNTEANU: Da, se faceau, se faceau lucruri foarte bune.

Marea Dragoste – Tango: Dar de ce nu se mai fac?

TITUS MUNTEANU: Noi atunci faceam o emisiune, unicat, si apoi faceam o alta emisiune. Formatele nu existau. In afara de Trio Formidabil, care a avut mai multe episoade, de Slagare in devenire, de {coala Vedetelor, care erau pe episoade. Dar nu la intervale de o saptamana, ci mult mai mult, aveam timp sa le pregatim, sa ne gandim. Asa se faceau lucruri extraordinare, pentru ca altfel nu ai cum sa le faci intr-un ritm ca asta, saptamanal. Ne straduim, si acum, cu noul proiect…

Marea Dragoste – Tango: Ce e cel mai greu in lucrul cu copiii?

TITUS MUNTEANU: Daca ii iubesti nu este greu. Iar eu ii iubesc foarte tare. De aceea sunt convins ca va fi un mare succes.

(Interviu realizat in martie 2011)

Distribuie:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.