Ochii rămân una dintre trăsăturile esențiale atunci când descriem fizicul unei persoane. În funcție de cultură, de personajele din media, cât și de factorul genetic, anumite culori sunt mai atractive decât altele în diverse părți ale lumii.
Un research realizat de optica Videt.ro arată care sunt cele mai căutate culori de ochi pe Google în România, până la care sunt cele mai cumpărate culori de lentile estetice pentru modificarea culorii irisului, dar mai ales care sunt motivele principale pentru care anumite culori sunt considerate atractive în rândul românilor, iar altele mai puțin atractive.
Cele mai căutate culori de ochi în România
Se spune că “ochii sunt oglinda sufletului”, o metaforă care în timp a generat multe articole și liste informative despre ce trăsături de personalitate sau abilități ne sunt reprezentative, în funcție de culoarea ochilor.
Fie că sunt sau nu oglinda sufletului, culoarea ochilor spune o poveste și determină comportamente.
Conform studiului făcut de Videt, în Romania, căutările pe Google relevă că pe primul loc în topul celor mai căutate culori de ochi se află ochii albaștri, urmați îndeaproape de cei verzi, căprui deschis și negri.
Aceste căutări sunt puternic corelate cu tendințele în materie de achiziție a lentilelor de contact, unde Alexandru Alecu, CEO Videt.ro, transmite ca în top-ul celor mai achiziționate lentile colorate găsim cele lentilele verzi, cele albastre și pe cele gri.
Achiziționarea lentilelor colorate a devenit un trend în rândul a tot mai mulți tineri români care își doresc schimbări de look. Publicul care apelează la acest produs estetic s-a mărit.
Dacă la început lentilele au fost testate de marile celebrități în roluri de vampiri sau extratereștrii, acum din ce în ce mai mulți influenceri care participă la evenimente mondene și tineri care urmăresc moda și vor să fie în tendințe sunt cei care le poartă și le recomandă urmăritorilor.
Tot într-un număr mare se află și cei care optează pentru lentile colorate cu dioptrie, opțiunea fiind atractivă în special pentru cei care deja poartă lentile de vedere și sunt obișnuiți cu procesul de întreținere și curățare al acestora. La acest număr se alătură și purtătorii de ochelari, care testeză această variantă pentru ocazii speciale, și nu numai.
Pentru că cererea de lentile colorate a crescut pe piața românească, optica a descoperit trei factori care explică atracția pentru anumite culori și psihologia din spate a clientului care optează pentru acest produs estetic.
Printre motivele pentru care suntem atrași de unele culori de ochi, se numără faptul că:
1. Sunt culori rare
Conform World Atlas, aproximativ 79% din populația lumii are ochii căprui închis, ceea ce o face cea mai comună culoare de ochi din lume.
În ordine descrescătoare se poziționează cei albaștri, cu un procent de 8-10%, urmat de nuanțele deschise de căprui sau căprui-verde care reprezintă 5% din populația globului și printre cele mai rare culori, ochii verzi, care reprezintă doar 2% din cele 7 miliarde ale lumii.
Cu toate acestea, în topul celor mai rare culori care reprezintă <1% din populație se află nuanțele de gri și violet, cea din urmă fiind culoarea faimoasă care a făcut-o cunoscută pe actriția Elizabeth Taylor.
În România, clasarea culorilor de ochi nu diferă radical comparativ cu statisticile globale. Puțin peste jumătate din populația țării are ochii căprui, motiv pentru care nuanțele deschise, fie albastre sau verzi, rămân și pe teritoriul țării culorile râvnite de către cei care cochetează cu lentilele de contact colorate.
“Dintre cei care optează pentru un look îndrăzneț, majoritatea sunt clienți cu ochii căprui închis sau nuanțe similare, care își doresc să îți schimbe look-ul temporar, cu o culoare complet diferită de cea naturală sau vor să-și pună în evidență culoarea pe care o au deja”, ne mai transmite Alexandru Alecu.
Opțiunea cea mai populară este reprezentată de lentilele de contact în nuanțe albastre sau verzi, de la un aspect natural la cele ușor excentrice. Acest comportament poate fi identificat și la nivel global.
Într-un sondaj online, AllAboutVision a întrebat cititorii care este culoarea de ochi pe care o consideră cea mai atrăgătoare. Iată preferințele, de la cele peste 66.000 de răspunsuri obținute:
- Ochii verzi: 20,3%
- Ochii albaștri deschis: 16,9%
- Ochii căprui deschis: 16%
- Ochii albastru închis: 15,2%
- Ochii gri: 10,9%
- Ochii de chihilimbar: 7,9%
- Ochii mov: 6,9%
- Ochii căprui închis: 5,9%
Așadar, din opțiunile votate putem trage concluziona că o parte din atracția pentru ochii verzi poate fi datorată rarității lor.
“Cu toate că statisticile existente privind distribuția culorilor de ochi la nivelul României sunt greu de verificat, mai multe surse pun prevalența ochilor verzi la 2% pe plan mondial.”, afirmă Alexandru, CEO Videt.ro.
De ce sunt ochii albaștri și cei verzi cei mai rari?
Conform AAO, în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, existau doar ochii căprui. Schimbarea istorică s-a produs în urma unei mutații care a redus producția de melanină la nivelul irisului.
Diferențele de culoare a ochilor sunt rezultatul diferitelor cantități de granule de pigment de melanină din celulele irisului numite melanocite. Mai exact, o persoană cu mai puțină melanină în melanocitele irisului său va avea o culoare mai deschisă a ochilor (albastru sau verde, de exemplu) decât o persoană cu o concentrație mai mare de melanină, care cel mai probabil va avea ochii căprui.
“Fie că îți place sau nu, cantitatea de melatonină găsită la nivelul irisului tău are un rol esențial în protejarea organismului. Despre ea se spune că previne apariția cancerului, întărește sistemul imunitar și poate încetini îmbătrânirea celulară. Este “super eroina nopții”, fiind cunoscută și sub denumirea de “hormonul somnului”, ne trasnmite dna. Doctor Cristina Ciucă, medic oftalmolog Videt.
Așadar, dacă vrei să te numeri printre cei aflați în categoria cele mai rare nuanțe de ochi – singurul mod sigur și sănătos prin care poți opta pentru o nouă culoare de ochi este să alegi o pereche de lentile colorate.
2. Sunt arhetipul frumuseții în media
Cultura noastră pune în prim plan personaje cu “părul blond și ochii albaștri”; acest lucru a fost accentuat timp de zeci de ani în filme și entertainment. Ca atare, eticheta „sexy” atribuită unei persoane cu ochii albaștri este cu siguranță un rezultat puternic influențat de mass-media.
Astfel, atunci când vine vorba de culoarea ochilor, este important să avem în vedere modul în care – încă din copilărie – suntem expuși personajelor precum Cenușăreasa, Barbie, Ken sau alte personalități TV și din film care întrețin fantezia că persoanele cu ochii albaștri sunt „distractive” și „aventuroase”, în timp ce o persoană cu ochii negri sau căprui ar trebui distribuită în rolul individului serios, sensibil, totuși amabil.
“Inclusiv în media românească, vedetele cu ochii deschiși sunt un punct de referință pentru mulți dintre purtătorii de lentile colorate. Aceștia caută în mod specific lentile de contact care să aibă nuanța ochilor Antoniei sau ai Adelinei Pestrițu.”, explică Alexandru, CEO Videt.
Chiar dacă putem avea o preferință personală înnăscută, totuși o mare parte din ceea ce suntem atrași se bazează pe o istorie lungă (încă de la naștere) a ceea ce este considerat social atractiv.
3. Sunt influențate de familie
Cel de-al treilea factor descoperit care elucidează misterul atractivității culorilor ochilor este impactul amprentei sexuale. Se pare că Freud a avut dreptate – există tendința de a căuta parteneri care seamănă cu părinții noștri, mai ales când vine vorba despre culoarea ochilor.
Într-un studiu, cercetătorii de la Universitatea Northumbria au cerut voluntarilor să clasifice similitudinile faciale dintre frații și partenerii unei selecții aleatorii de femei. S-a descoperit că bărbații sunt atrași de partenere cu ochii de aceeași culoare ca a mamei lor, în timp ce femeile sunt atrase de bărbații care au ochii de culoarea ochilor tatălui lor.
Studiul confirmă teoria cunoscută drept „amprenta sexuală pozitivă”, prin care individul își alege partenerul pe baza trăsăturilor părinților sau fraților săi.
În exemplele de mai sus, create de dailymail.co.uk se pot observa asemănările existente între parteneri aleși de Angelina Jolie, Blake Lively sau Gwyneth Paltrow și tații, respectiv, frații lor.
Dacă optezi să-ți schimbi culoarea ochilor, asigură-te că:
- Le cumperi de la un magazin specializat.
- Cunoști parametrii necesari atunci când le comanzi, cum ar fi raza de curbură a ochiului. Dacă nu, fie că alegi lentile cu sau fără dioptrie, înscrie-te pe site-ul celor de la Videt pentru o consultație oftalmolgică gratuită unde vei afla măsurătorile specifice în cazul tău.
- Dacă ești purtător nou, alege lentilele colorate de unică folosință, care sunt mai ușor de folosit pentru cei care nu cunosc pașii de păstrare.